Bijgewerkt: 14 juli 2024

Stoute honden moeten worden opgehangen

Nieuws -> Informatief

Bron: VPRO
22-11-2017

Dierenstrafrecht in aflevering 3 van Tijdgeest. Zondag 26 november 2017 om 10.00 uur op NPO Radio 1. Tijdgeest is een radio- en podcastserie over merkwaardige misvattingen, choquerende plannen en achterhaalde overtuigingen uit het verleden. In korte radioverhalen van zo’n 12 minuten probeert Tijdgeest ideeën die ons nu vreemd voorkomen te verklaren door ze in hun tijdgeest te plaatsen. In aflevering 3: rechtszaken tegen dieren.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2017)

Een van de meest grappigste rechtszaak was in 1457 van een zeug en haar zes jonge biggetjes, in Lavegny (Frankrijk in de buurt van Dijon) op beschuldiging van het feit, dat zij een kind hebben vermoord en gedeeltelijk opgegeten. De zeug werd schuldig bevonden en ter dood veroordeeld, maar de biggetjes werden vrijgesproken wegens hun jeugd, het slechte voorbeeld van hun moeder en het ontbreken van een rechtstreeks bewijs, en dat zij zich zorgen maakten over het eten van het kind


Leiden, 1595. Een hond wordt tot ophanging veroordeeld, nadat hij ‘zonder te zijn gemarteld’ heeft bekend een kind te hebben gebeten. De rechter laat bloedserieus weten, dat hij in het openbaar terechtgesteld dient te worden, ‘tot afschrik van alle andere honden, en elk tot een exempel.’ In aflevering 3 van Tijdgeest onderzoekt Julie Blussé rechtszaken tegen dieren - een fenomeen, dat in de vroegmoderne tijd in heel Europa voorkwam. Vooral varkens waren veelplegers, maar in 1578 werd in Gent bijvoorbeeld ook een koe onthoofd, nadat zij een kind had gedood. Het hoofd werd vervolgens op een staak op de stadsomwalling geplaatst. Waarom vond men vroeger, dat stoute dieren strafrechtelijk vervolgd dienden te worden? Met mediëvist Frans Camphuijsen en cultuurhistoricus Anne-Laure van Bruaene.

 Nu al te beluisteren als podcast en zondag 26 november 2017 in OVT, tussen 10.00 uur en 11.00 uur op NPO radio 1. Tijdgeest is een serie radioverhalen over vreemde ideeën uit het verleden, gemaakt door Julie Blussé. In het najaar van 2017 wordt het eerste seizoen van zes afleveringen uitgezonden. Elke zondag in geschiedenisprogramma OVT op NPO Radio 1 en als podcast. In het voorjaar van 2018 volgt het tweede seizoen, met nog zes afleveringen.Tijdgeest is een VPRO/Solaparola-coproductie en is tot stand gekomen met steun van het Mediafonds en NPO-Fonds. Meer informatie: vpro.nl/tijdgeest Lees ook het verhaal op FacebookAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.