Bijgewerkt: 26 september 2022

StemWijzer voor de Tweede Kamerverkiezingen online

Nieuws -> Informatief

Bron: ProDemos
14-08-2012

Vanaf maandag 13 augustus 2012 is de StemWijzer voor de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september online. Iedereen kan dus weer bekijken met welke politieke partij zijn/haar standpunten het meeste overeenkomen. De lancering vond plaats op maandag 13 augustus bij ProDemos - Huis voor democratie en rechtsstaat in Den Haag. Lijsttrekkers en kandidaten van bijna alle partijen die meedoen aan de verkiezingen waren hierbij aanwezig.

Onder de aanwezigen waren Edith Schippers (VVD), Jetta Klijnsma (PvdA), Louis Bontes (PVV), Sybrand Buma (CDA), Ronald van Raak (SP), Alexander Pechtold (D66), Jolande Sap (GroenLinks), Arie Slob (ChristenUnie), Kees van der Staaij (SGP) en Marianne Thieme (PvdD). Ook lijsttrekkers van partijen die nu nog niet in de Kamer vertegenwoordigd zijn, waren aanwezig.

De StemWijzer bevat 30 stellingen die kunnen worden beantwoord met 'eens', 'oneens' of 'geen van beide'. Deze stellingen hebben betrekking op de belangrijkste verkiezingsthema's, zoals de financiële crisis, Europa, zorg, werkgelegenheid en veiligheid. Na het beantwoorden van de stellingen krijgt de bezoeker te zien met welke partij hij of zij de meeste overeenkomsten heeft.

stemwijzer Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Screenshot van de StemWijzer app, eerste poging. De uitslag is niet echt verrassend: VVD, PVV, D66 en GroenLinks


Apps

Van de StemWijzer is dit jaar voor het eerst ook een app beschikbaar voor Apple en voor Android/Google telefoons. De app is gratis te downloaden in de Google Play Store en in de Apple Store. Binnen enkele uren stond de StemWijzerapp al in de top 10 van gratis apps in de Apple Store. Daarnaast is er ook een Facebook-app, waarmee de StemWijzer direct op Facebook is in te vullen. Deze is te vinden op www.facebook.com/stemwijzer  .

stemwijzer Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Screenshot van de StemWijzer app, tweede poging. De uitslag is duidelijk anders, want hier was ik met alle stellingen oneens: SP, Partij voor de Dieren, 50Plus en ChristenUnie


Meer dan 4 miljoen gebruikers

De StemWijzer is de meest gebruikte internetapplicatie in verkiezingstijd. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2006 vulden 4,7 miljoen bezoekers de StemWijzer in. In 2010 waren dat er 4,2 miljoen.

ProDemos biedt hulp bij stemkeuze

ProDemos vindt het belangrijk, dat mensen weloverwogen tot een keuze voor een politieke partij komen. In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september ontwikkelt ProDemos hiertoe een aantal hulpmiddelen. De bekendste is de StemWijzer.

Daarnaast is er de Stemmentracker, te vinden op www.stemmentracker.nl . Hiermee kan iedereen zijn eigen standpunten vergelijken met de stemmingen in de Tweede Kamer. Voor meer inhoudelijke verdieping kunnen mensen terecht op www.programmavergelijker.nl  . Op deze website kunnen de verkiezingsprogramma's van politieke partijen op onderwerp met elkaar vergelijken worden. Kijk rond op de website: www.stemwijzer.nl/Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.