Bijgewerkt: 1 maart 2024

Start van de landelijke verkiezingscampagne 'Elke stem telt'

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
25-02-2019

Op maandag 25 februari 2019 startte het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de landelijke verkiezingscampagne onder de slogan 'Elke stem telt'. Deze campagne is bedoeld voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. De campagne heeft een informerend karakter en bestaat uit diverse middelen, zoals een radio- en tv-spot die informeren over de datum van de verkiezingen en wat er nodig is om goed je stem te kunnen uitbrengen.

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties): 'Verkiezingen zijn natuurlijk het hart van de democratie. Het is belangrijk dat mensen weten dat er verkiezingen zijn, wat je mee moet nemen en waar je moet zijn, vandaar deze campagne. Ik moedig iedereen aan op 20 maart van hun kiesrecht gebruik te maken!'

Foto Amstelveen
(Foto Nia Palli/BZ - 2017)

drs. Kajsa Ollongren (D66) minister van Binnenlandse Zaken en KoninkrijksrelatiesOm op een juiste manier te kunnen stemmen moet je bijvoorbeeld in het bezit zijn van je stempas en een paspoort (of identiteitskaart) dat op de dag van stemming niet langer verlopen mag zijn dan vijf jaar. Je kunt altijd iemand machtigen om je stem uit te brengen, bijvoorbeeld als je op vakantie bent in het buitenland.

Op de website Elkestemtelt.nl staat alle informatie rond het stemmen. Ook is er een eigen Facebook-pagina 'Elke stem telt', waarop komende weken berichten geplaatst worden die betrekking hebben op de verkiezingen. Er zijn ook quizvragen over onder andere 100 jaar kiesrecht en algemene informatie over het verkiezingsproces.

In 2015 was de opkomst voor de Provinciale Staten 47.76 % en werden er 6.102.435 stemmen uitgebracht. Bij de waterschapsverkiezingen was de opkomst 43.5% en lag het aantal uitgebrachte stemmen op 5.574.320. De campagne loopt tot woensdag 20 maart 2019 21.00 uur ’s avonds op het moment dat de stembureaus sluiten.

Op woensdag 20 maart 2019 vinden er in Nederland verkiezingen plaats. U kunt dan kiezen voor de leden van Provinciale Staten. Ook mag u stemmen voor de verkiesbare leden van het algemeen bestuur van uw waterschap. De leden van Provinciale Staten verkiezen vervolgens de leden van de Eerste Kamer. Dat gebeurt in mei 2019. Onder Vraag en antwoord vindt u meer informatie over het uitbrengen van uw stem, wat u nodig heeft wanneer u naar het stemlokaal gaat en wat te doen als u zelf niet kunt stemmen.  

Elke Nederlander met kiesrecht mag vanaf zijn 18de jaar stemmen. Dit is het actief kiesrecht (ook wel stemrecht genoemd). Stemmen is in Nederland niet verplicht. Wie 18 jaar of ouder is, kan zich ook verkiesbaar stellen. Dit is het passief kiesrecht. Er zijn verschillende verkiezingen in Nederland. Bent u Nederlander en woont of verblijft u langere tijd in het buitenland? Dan kunt u alleen stemmen voor het Europees Parlement en de Tweede Kamerverkiezingen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.