Bijgewerkt: 2 oktober 2023

Start proef met online belastingaangifte te doen

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
13-06-2014

De Belastingdienst start vandaag een proef, waarmee het mogelijk is om online belastingaangifte te doen. Belastingplichtigen hoeven dan niet meer eerst een programma te downloaden op hun computer, maar kunnen online hun aangifte doen. Dit heeft als voordeel, dat men sneller aan de slag kan en vanaf elke locatie. Via een eigen account op Mijn Belastingdienst en met DigiD kunnen deelnemers de aangifte invullen. Het gaat om een proef van de Belastingdienst, waar belastingplichtigen vrijwillig aan mee kunnen doen. Het bestaande aangifteprogramma blijft gewoon in gebruik.Het online aangifteprogramma is uitvoerig getest. De proef met de online aangifte richt zich op de groep mensen die uitstel heeft aangevraagd voor hun belastingaangifte over 2013 en deelname gaat op basis van vrijwilligheid. Deze kleinschalige, beheerste wijze past bij de wijze, waarop de belastingdienst nieuwe, moderne middelen integreert in het aangiftesysteem. Zo ging eerder dit jaar al een proef met een aangifte app van start. Via de app kwamen er meer dan 25.000 aangiften binnen. Als de proef met online aangifte doen succesvol is, zal deze in de toekomst breder worden uitgerold.

De Rijksoverheid richt zich meer op digitale dienstverlening. Daarbij zet ook de Belastingdienst steeds meer stappen. 7 miljoen digitale aangiften zijn binnen via het programma, dat te downloaden is van de website van de Belastingdienst, waarvan 5 miljoen Vooraf Ingevulde Aangiften. Daarmee wordt het voor de Belastingplichtige steeds makkelijker om juist en tijdig aangifte te doen.

De online aangifte ziet er anders uit dan mensen in het huidige aangifteprogramma gewend zijn. In de online aangifte zijn de vragen niet per box ingedeeld, maar per thema. De Belastingdienst verwacht, dat de nieuwe weergave beter aansluit bij de belevingswereld van mensen. Of dit ook zo wordt ervaren is een belangrijk onderdeel van de proef. Belastingplichtigen die hun aangifte over 2013 nog moeten indienen en mee willen doen kunnen deelnemen door naar www.belastingdienst.nl/aangifte  te gaan en daar te kiezen voor ‘online aangifte doen’.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.