Bijgewerkt: 26 september 2022

Start campagnes 'Straatroof is Triest' en 'Hier waak ik'

Nieuws -> Overheid

Bron: Rijksoverheid
09-10-2012

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft op dinsdagochtend 9 oktober 2012  samen met korpschef Paauw (Rotterdam-Rijnmond) het startschot gegeven voor twee campagnes tegen straatroof: 'Straatroof is Triest' en 'Hier waak ik' op het Scheepvaart en Transportcollege (STC) in Rotterdam.

Met de campagnes wil de minister jongeren bewust maken van de gevolgen van straatroof voor dader en slachtoffer en hen attenderen op het gebruik van volgsoftware ter bescherming van hun mobiele telefoon. Jongeren blijken namelijk relatief vaak slachtoffer te zijn van straatroven, waarbij de daders het veelal voorzien hebben op smartphones.

Straatroof is Triest

De minister gaat deze strijd aan samen met Jandino Asporaat, bekend van de Dino Show. ‘De jonge straatrovers staan niet stil bij de gevolgen voor het slachtoffer en hun eigen leven. De kans is groot, dat de politie je pakt en je met een strafblad je toekomst vergooit’, zegt Jandino, ambassadeur tegen straatroof. Op het STC gaf Jandino de eerste van een reeks workshops in het kader van de campagne ‘Straatroof is Triest’ die de komende maand op diverse (V)MBO’s gaat plaatsvinden.

In de video ‘stop straatroof’ (zie www.straatroofistriest.nl ) roept Foolio, gespeeld door Jandino, leerlingen op om een eigen scenario voor de campagnefilm tegen straatroof te schrijven. In het scenario nemen de jonge schrijvers eigen inzichten mee vanuit het perspectief van de dader en slachtoffer. Jandino speelt, net als de jongeren die het winnende script schrijven, een rol in de film die eind 2012 online uitkomt.

Met de tweede campagne tegen straatroof ‘Hier waak ik’ roept minister Opstelten jongeren op volgsoftware op hun mobiele telefoon te installeren. Hierdoor zal naar verwachting het aantal straatroven dalen waarbij mobiele telefoons worden buitgemaakt. Met behulp van volgsoftware kan een geroofde telefoon makkelijker worden teruggevonden (zie www.hier-waak-ik.nl ).

Met de campagnes gaat de minister de strijd aan tegen overvallen. In 2011 werden nog circa 8700 mensen op straat beroofd van telefoon, tas, sieraden of koptelefoon. In 2012 staat de teller vooralsnog op 5400 (t/m augustus).

‘We werken als ministerie van Veiligheid en Justitie nauw samen met de politie en andere ketenpartners om het aantal straatroven aanzienlijk terug te dringen’, aldus minister Opstelten. Ook moet de pakkans voor straatroven verder omhoog. In 2012 zijn tot nog toe al 50% meer verdachten gepakt dan in vergelijking met 2009.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.