Bijgewerkt: 28 maart 2024

Start campagne om ouderen tegen financieel misbruik beschermen

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
16-12-2016

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) startte een nieuwe campagne om financieel misbruik van ouderen tegen te gaan. Van Rijn slaat ook de handen ineen met banken om ouderen beter te beschermen tegen financieel misbruik. Banken gaan onderzoeken hoe zij een bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen van financieel misbruik. De campagnestart vond plaats bij de Rabobank in Rotterdam.

Boodschappen met pinpas van buurvrouw. Ouderen kunnen op allerlei manieren slachtoffer worden van financieel misbruik. Bijvoorbeeld als een bekende een paar boodschappen doet voor zichzelf met de pinpas van de buurvrouw voor wie hij zorgt. Of een familielid die een oudere bezoekt en geld uit de portemonnee haalt op een onbewaakt ogenblik. Of zelfs iemand die druk uitoefent op een oudere om in het testament opgenomen te worden. De campagne is bedoeld om financieel misbruik van ouderen uit de taboesfeer te krijgen. Zodat het beter kan worden voorkomen, of het zo snel mogelijk te herkennen en te stoppen.

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2016)

Martin van Rijn (PvdA) staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Schaamte en aarzeling. Van Rijn: “Het gebeurt vaak, dat ouderen slachtoffer worden van financieel misbruik in situaties, waarin ze juist veel vertrouwen hebben in mensen die later de dader blijken te zijn. Daarom zien we veel schaamte en aarzeling bij ouderen om er melding van te maken. Ouderen zelf, familie, bankmedewerkers, zorgverleners, notarissen, omwonenden: samen moeten we om ouderen heen staan en hen beschermen. En weten wat we kunnen, of moeten doen als we iets vermoeden. Als je een situatie niet vertrouwt, kun je zelf het gesprek aangaan, of bijvoorbeeld Veilig Thuis bellen voor hulp of advies.”

Samenwerking met banken. Van Rijn en de Nederlandse Vereniging van Banken hebben begin december 2016 afgesproken om gezamenlijk op te trekken in de aanpak van financieel misbruik van ouderen. In de aanwezigheid van ABN AMRO, ING, Rabobank en SNS/ASN en ook Saskia Stuiveling als onafhankelijk voorzitter van de Brede Alliantie ´Veilig financieel ouder worden´. Vanuit hun maatschappelijke verantwoordelijkheid gaan banken gezamenlijk onderzoeken, hoe zij een bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen van financieel misbruik.

Directievoorzitter Leo Peeters Weem van Rabobank Rotterdam, gastheer van de campagnestart, geeft een voorbeeld van wat nu wordt gedaan tegen financieel misbruik: “Wij hebben bijvoorbeeld speciale seniorenadviseurs in dienst die ouderen thuis helpen bij hun bankzaken, maar vandaag de dag ook vooral online en telefonisch bijstaan. Zij geven bijvoorbeeld preventieve tips, zoals het aanpassen van paslimieten of het openen van een zakgeldrekening. Wij komen helaas ook weleens financieel misbruik tegen.” Banken onderstrepen daarom het belang van de nieuwe campagne en zien ernaar uit om samen met de staatssecretaris te onderzoeken hoe zij gezamenlijk nog meer kunnen doen.

Ook ouderenbond ANBO heeft de voorlichting geïntensiveerd. "Met slimme tips kunnen mensen zich ten eerste voorbereiden, zodat afhankelijkheid en kwetsbaarheid voorkomen wordt. Het is belangrijk om op tijd na te denken over, hoe je toch grip op geldzaken houdt, ook als je niet meer alles zelf kunt regelen. Ten tweede hopen we, dat mensen een beetje op elkaar letten: zijn er goede afspraken gemaakt? Is daar voldoende controle op? Raakt iemand niet geïsoleerd? Zo bestrijden we misbruik en uitbuiting", zo zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan.

Brede Alliantie 'Veilig financieel ouder worden'. De nieuwe campagne van het ministerie van VWS wordt gesteund door de partners van de Brede Alliantie ´Veilig financieel ouder worden´. Saskia Stuiveling is onafhankelijk voorzitter van de alliantie. De alliantie bestaat uit: ABN AMRO, ANBO, de Branchevereniging voor Professionele Bewindvoerders en Inkomensbeheerders (BPBI), Humanitas, de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), het Landelijk Platform Bestrijding Ouderenmishandeling (LPBO), Mentorschap Nederland (MN), Movisie, het Nationaal Ouderenfonds, de Nationale Politie, het Nationaal Registratie Instituut (NRI), de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), het Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten (NOOM), het Openbaar Ministerie (OM), PCOB, Rabobank, de Stichting Landelijke Ondersteunings- en Informatiecentrum Seniorenraden (LOIS), Unie KBO, Veilig Thuis en de VNG.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.