Bijgewerkt: 26 mei 2024

Snelle buslijnen starten concessie op 10 december 2017 in Amstelland

Nieuws -> Informatief

Bron: Transdev NL/Connexxion
05-12-2017

Op zondag 10 december 2017 gaat de nieuwe bus concessie Amstelland Meerlanden van start. Dit is het gevolg van de vorig jaar door Connexxion gewonnen aanbesteding. Connexxion laat per december 170 nieuwe bussen instromen. In april volgen er nog 100 elektrische bussen. De nieuwe bussen zijn voorzien van wifi, oplaadpunten voor mobiele apparaten en leeslampjes.

R-net. Met de start van de nieuwe dienstregeling verandert er veel. De buslijnen worden voor een groot deel opgewaardeerd naar R-net (Regionet). Dat betekent een hoger frequentie (overdag rijden deze bussen 8x per uur) en een hogere snelheid, waardoor je eerder op je bestemming bent. Dit gaat wel ten koste van enkele haltes. De nieuwe bussen die ingezet worden zijn voor een groot deel gelede (harmonica) bussen van 18 en zelfs 21 meter. Deze laatste gaan rijden om het traject van R-net 300 en R-net 397.

Foto Amstelveen
(Bron Connexxion - 2017)

Kaart van de Connexxion bus routes in Amstelveen vanaf 10 december 2017


Lijn 310 en 197 (Amsterdam Airport Express) zullen in elkaar schuiven. Het nieuw lijnnummer wordt 397 en rijdt 8x per uur van Nieuw-Vennep via Hoofddorp, Schiphol en het Stadionplein naar het Leidseplein / Elandsgracht. Hiermee krijgen Nieuw-Vennep en Hoofddorp een frequente, rechtstreekse verbinding met de binnenstad van Amsterdam. Voortaan rijdt in Hoofddorp lijn 341 (als vervanger voor lijn 168) 8x per uur via Floriande, Toolenburg, Pax, Centrum, Station en Schiphol Airport naar Amsterdam Zuid via VUmc. Reizigers uit Nieuw-Vennep met deze bestemming kunnen overstappen op Schiphol Airport, of Knooppunt Schiphol Noord. Aalsmeer, Uithoorn en Kudelstaart krijgen ook hoogfrequente verbindingen richting Amstelveen en Amsterdam. Lijnen 347 en 357 rijden overdag elke 7,5 minuut in beide richtingen.

Dubbeldekkers. Haarlem krijgt de primeur van dubbeldekkers; Lijn 346 gaat in zijn geheel op deze wijze 8x per uur rijden. Met 83 comfortabele zitplaatsen zal de verdere groei van reizigers tussen Haarlem en de Zuidas geaccommodeerd worden. Daarnaast gaat er ook een spitslijn (255) rijden tussen Haarlem en Bijlmer ArenA. De chauffeur kiest onderweg -afhankelijk van de files- de snelste weg via de A9 of de A10. Deze lijn rijdt ook inde middagspits 5x per uur. Groot voordeel is dat beide lijnen bij files over de vluchtstrook mogen rijden.

24/7. Met de start van lijn 342 krijgt Uithoorn ook een frequente, rechtstreekse verbinding (via Aalsmeer) met Schiphol Airport. Lijn 195 verbindt Station Lelylaan en Schiphol Airport aan elkaar via o.a. Nieuw-Sloten en Badhoevedorp. Connexxion laat ook de frequentie van nachtlijnen fors toenemen. De buslijnen die 7 nachten per week rijden (in grote kernen van minimaal 10.000 inwoners) doen dit 2x per uur. Hiermee wordt Schiphol vanuit de regio vanuit de meeste locaties ook in de nacht optimaal bereikbaar, waarmee wordt ingespeeld op de 24/7 economie op Schiphol.

AML flex. In de kleinere kernen als Rijsenhout, Nes aan de Amstel, Abbenes en Buitenkaag wordt de bus (lijn 149, 163, 263 en 164) vervangen door vraag gestuurd OV; AML flex. Een voertuig is tussen 7:00 en 21:00uur te reserveren tegen regulier OV tarief.

Geen contact geld meer in de bus. Reizigers die op de bus een los kaartje kopen kunnen dit voortaan niet meer met contant geld doen. Betalen met pin, of creditcard is de nieuwe manier van betalen van losse ritten, of vooraf een ticket kopen in een app van Tranzer of Pweep! De OV-chipkaart blijft echter het voordeligst en het meest gemakkelijk.

Concessie Amstelland Meerlanden. Amstelland Meerlanden omvat het gebied bestaande uit Haarlemmermeer (incl. Schiphol), Aalsmeer, Amstelveen, Uithoorn en Ouder-Amstel. Daarnaast zijn er lijnen die doorrijden naar Amsterdam, Haarlem en Mijdrecht. Op basis van een aanbesteding wordt de winnaar het contract gegund om op basis van exclusiviteit het openbaar vervoer uit te voeren voor 10 jaar met een optie van 5 jaar verlenging. Een concessie is een vergunning van de overheid die anderen uitsluit. De verkrijger van de concessie, of concessiehouder krijgt dus een monopolie (alleenrecht) op bijvoorbeeld een stuk grondgebied. Bekijk ook de flyer (pdf 9 pagina’s) van Connexxion voor Amstelveen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.