Bijgewerkt: 20 april 2024

Situatie woningmarkt in Nederland zeer zorgelijk

Nieuws -> Informatief

Bron: Bouwend Nederland
12-04-2012

'Het zijn de starters die de woningmarkt weer op gang kunnen helpen,'- aldus Joep Rats, directeur Economische en Verenigingszaken van Bouwend Nederland, in reactie op de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) -cijfers die op 12 april 2012 bekend werden. 'Echter, het zijn ook juist de starters die nu moeilijker een woning kunnen kopen. We zien, dat starters steeds meer moeite hebben om de financiering van hun eerste koopwoning rond te krijgen. Daar moet met voorrang iets aan worden gedaan.'

Het eerste kwartaal van dit jaar was voor de woningmarkt het slechtste kwartaal sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008. Het aantal transacties is met 15,6 procent afgenomen in vergelijking met een kwartaal eerder en ook de woningprijzen staan onder druk. Dat meldt de NVM in haar analyse van de woningmarkt over het eerste kwartaal van 2012, die vandaag is gepresenteerd.

westwijk Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2008)

De eerste paal wordt geslagen van een woning in Amstelveen. Dit beeld zie je niet zo vaak meer in Nederland


Het zwakke consumentenvertrouwen, de economische stagnatie in ons land en de voorgenomen bezuinigingen van het kabinet hebben duidelijk hun stempel gedrukt op de Nederlandse woningmarkt in het eerste kwartaal. De onzekerheid bij de consument neemt toe. Daardoor is er veel minder doorstroming en is er minder trek naar nieuwbouw en wordt er ook minder geïnvesteerd in bijvoorbeeld verduurzaming.

Joep Rats: “Wanneer starters woningen kopen, leidt dat tot een reactie in de duurdere segmenten: een woningaankoop door een starter resulteert in meer dan drie andere woningaankopen in de duurdere segmenten. Je creëert een kettingreactie.

Daarom roept Bouwend Nederland ook voortdurend op om de drempel voor starters te verlagen door de overdrachtsbelasting af te schaffen en door de aangescherpte leennormen voor starters aan te passen. Goed opgeleide starters maken tot hun 40ste een steile inkomensgroei door, waardoor de aangescherpte leennorm voor hen eigenlijk onnodig streng is.”

Rats: “De bouwsector wordt hard getroffen door de stagnerende woningmarkt. Het aantal werknemers in de sector zien we maand na maand dalen. Iedereen weet, dat we die mensen straks hard nodig hebben, door bevolkingsgroei en gezinsverdunning blijft de vraag naar woningen groeien.”



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.