Bijgewerkt: 26 februari 2024

SchuldHulpMaatje nu ook in Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: Dick Aanen
09-10-2023

Amstelveen telt sinds september 2023 een afdeling van SchuldHulpMaatje. De stichting werkt met vrijwillige Maatjes, die mensen met (dreigende) schulden in een vroeg stadium actief gaan ondersteunen.

De stichting (officieel: ‘Maatjes voor Amstelveen’) is opgericht omdat ook in een welvarende gemeente als Amstelveen veel mensen in de geldproblemen komen. Ruim 15.000 huishoudens in Amstelveen hebben een verhoogd risico op betalingsachterstanden. Tweederde daarvan (ruim 10.000 huishoudens) lopen zelfs risico in de (problematische of risicovolle) schulden te raken.SchuldHulpMaatje Amstelveen maakt deel uit van de landelijke organisatie SchuldHulpMaatje, die met ruim 3.000 vrijwilligers actief is in 155 gemeenten. De afgelopen 12,5 jaar hebben de Maatjes al tienduizenden Nederlanders op weg geholpen naar een schuldenvrije toekomst.

Intensieve begeleiding. De vrijwillige en gecertificeerde Maatjes begeleiden mensen met (dreigende) schulden intensief. Ze komen bij de mensen thuis, gaan met hen in gesprek, horen hun levensverhalen, en brengen de hulpvragers in contact met instanties. Ze zijn betrokken, invoelend, gemotiveerd en vooral: ze oordelen niet. Samen met de hulpvragers werken de Maatjes aan een schuldenvrije toekomst.

Aanvullend. Maatjes zijn altijd aanvullend op de gemeentelijke schuldhulpverlening. Bovendien werkt de stichting graag samen met andere organisaties in Amstelveen met een soortgelijke doelstelling.

Kerkelijk initiatief. SchuldHulpMaatje Amstelveen is een initiatief van een aantal kerken in Amstelveen. ‘De kerken helpen mensen in nood: al eeuwenlang”, zegt voorzitter Lars Grijsen. ‘Vanuit een christelijke oproep tot naastenliefde of omdat we met ontferming bewogen zijn over de noden in de wereld: veraf en dichtbij. We geven gehoor aan de oproep om mensen te ondersteunen. Wie het ook is en ongeacht iemands achtergrond.’

Foto Amstelveen
(Foto Dick Aanen - 2023)

De SchuldMaatjes van Amstelveen

De kerken in Amstelveen vormen een hechte gemeenschap. Grijsen: ‘We kennen en spreken veel mensen en zijn daardoor in staat om financiële noden in de gemeente te signaleren.’ Naast Lars Grijsen maken ook Dick Aanen (secretaris) en Trudy Molenaar (penningmeester) deel uit van het bestuur. Theo den Blanken is coördinator. Hij koppelt de Maatjes aan de hulpvrager, terwijl Henk Murris als deskundige bij de stichting is betrokken.

Succesvolle aanpak. Landelijk is de aanpak van SchuldHulpMaatje succesvol. ‘Maar liefst 60 procent van de hulpvragers die SchuldHulpMaatje bereikt heeft nog geen professionele schuldhulpverlening’, benadrukt secretaris Dick Aanen. ‘Met de aanpak wordt dus veel persoonlijke ellende, relatie- en gezondheidsproblemen en hoge maatschappelijke kosten van schuldhulpverlening voorkomen.’

Nieuwe maatjes gezocht. Er is binnen de stichting ruimte voor nieuwe Maatjes, die bereid en in staat zijn om mensen met schulden intensief te begeleiden. Maatjes volgen een training voordat ze aan een hulpvrager worden gekoppeld. Meer informatie via het e-mailadres dick.aanen@amstelveen.schuldhulpmaatje.nl of telefonisch: 06-51635200. Of kijk op de website van www.schuldhulpmaatje.nl.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.