Bijgewerkt: 25 september 2023

Schrijfatelier voor kinderen van 8 - 12 jaar in Wijkcentrum Alleman

Nieuws -> Informatief

Bron: Conchita Willems-de Koster
07-11-2019

Schrijfatelier Schrijfpuntje begon op 18 januari 2019 in Wijkcentrum Alleman. Het is voor kinderen die bij elkaar komen om te schrijven. Een schrijfatelier: hoe heerlijk om zelf verhalen te maken en ze op te schrijven. Een eigen boek maken om mee te nemen naar huis. Een boek van henzelf met hun eigen verhalen. Verhalen vertellen met je pen! Bij het schrijfatelier ligt de focus op het ontwikkelen van fantasie en zelfvertrouwen. Kinderen leren om hun inspiratie te verbinden met de discipline van schrijven. Geleidelijk aan oefenen ze zich, net als leren lopen, leren fietsen, leren zwemmen en leren lezen, in het creatief schrijven. En dat ontwikkelingsproces mogen volgen is voor de taalvrijwilligers waar je het voor doet. Waarom? Omdat het leuk is om je droom vanuit je hart en hoofd te delen, fantasie bevordert, woordenschat verrijkt, goede gedachten inspireert, emoties weerklank geeft, sociale verbinding triggert, en dat soort dingen.

Foto Amstelveen
(Illustratie Door de Flines - 2019)

Schrijfatelier Schrijfpuntje begon op 18 januari 2019 in Wijkcentrum Alleman. Het is voor kinderen die bij elkaar komen om te schrijven. Een schrijfatelier: hoe heerlijk om zelf verhalen te maken en ze op te schrijven


Na de zomervakantie is afgelopen maandag 28 oktober weer aan een nieuw seizoen begonnen door Tim, Ahmad, Jimmy, Keerthanan en afgelopen maandag schoven Sophie en Daryna aan. Het schrijven begon met een dialoog over de zin van het schrijven. De jongens benoemden direct al dat het goed is voor hun denkspieren. De overeenkomsten met voetballen, zoals je richten op het doel, je concentreren werden gevonden. Ook die met een zandkasteel bouwen: je gebruikt je fantasie erbij. Eerst zie je wat je wilt doen in je hoofd en dan maak je dat met zand. Zo ook zie je een verhaal of een tekening of een gedicht in je hoofd, en dan schrijf je het op zoals het in je hoofd gebeurt.

De uitleg hoe een boek ontstaat, hoe het gemaakt wordt met een voorkant, een achterkant, titel en de naam van de auteur, een inhoudsopgave, maakte de jongens enthousiast om te beginnen. Vanuit een concentratieoefening werd er ruim een half uur lang in stilte gewerkt in het eigen boek. Aan het slot van de bijeenkomst werden de boeken gesloten, om volgende week maandag weer verder te kunnen schrijven. In eenzelfde concept wordt ieders boek elke maandag boeiender. Afgewisseld met schrijfopdrachtjes, zoals een gedicht maken, een spreekwoord maken of een liedtekst schrijven. Ook illustraties erbij maken wordt al gedaan. Opdat de kinderen met plezier schrijven, thuis en op het schrijfatelier! Wat? Schrijfatelier voor kinderen van 8 – 12 jaar. Wanneer? Maandagmiddag van 15:30 tot 16:30 uur tot december 2019 Waar? Wijkcentrum Alleman, Den Bloeyenden Wijngaerdt 1, 1183 JM Amstelveen. Tel: 020 645 3945Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.