Bijgewerkt: 8 augustus 2022

Schoolgebouw na renovatie in het Oude Dorp van Amstelveen is opgeleverd

Nieuws ->

Bron: Museum JAN
24-05-2022

O.B.S. Piet Hein is  niet alleen verreweg de oudste school van Amstelveen maar ook één van de oudste scholen van Nederland. Het vermoeden bestaat dat de school al bestond voordat de latere naamgever Piet Hein in 1578 geboren werd. Over die allereerste jaren is weinig bekend maar dat de voorloper van de huidige school zo’n driehonderd jaar naast de kerk in het oude dorp van Amstelveen gevestigd was is een feit. De laatste versie van dat “schoolhuis” dat tussen 1907 en 1949 in gebruik was, is nog steeds te herkennen aan het opschrift O(penbare) L(agere) school.

Foto Amstelveen
(Foto Museum JAN - 2022)

Jan Verschoor, Rob Brünnmayer, Marieke Uildriks,Frank Berkhout, Herbert Raat en Bert Winthorst brengen een feestelijke toost uit voor het schoolgebouw op 23 mei 2022

Het monumentale schoolgebouw, gelegen aan de Dorpsstraat 38 in het Oude Dorp in Amstelveen, is na een maandenlange renovatie weer gereed voor gebruik. Het gebouw dateert uit 1902 en ‘was dringend toe aan een flinke opknapbeurt,’ aldus Frank Berkhout (D66) wethouder Vastgoed en Cultuureducatie. Na een renovatie en verduurzaming van 5 maanden, is het gebouw weer inzetbaar voor cultuur educatieve projecten van Museum JAN en als ateliers van kunstenaars Jan Verschoor en Rob Brünnmayer. Herbert Raat (VVD) wethouder Cultuur, Frank Berkhout wethouder Vastgoed en Cultuureducatie, Marieke Uildriks directeur van Museum JAN en beeldend kunstenaar Jan Verschoor met Rob Brünnmayer en Bert Winthorst gemeentesecretaris brachten een feestelijke toost uit op de heropening van het gebouw op 23 mei 2022.

Foto Amstelveen
(Foto Museum JAN - 2022)

De gang van de gerenoveerde school is onherkenbaar

Bestemmingsplan
In opdracht van de gemeente Amstelveen (eigenaar) startte de renovatie in januari 2022. Het gebouw moest verduurzaamd worden aangezien het niet meer voldeed aan de eisen van deze tijd. Door het schilder- en tegelwerk te herstellen, het sanitair te vervangen en het gebouw volledig te isoleren, is het weer geschikt voor educatieve kunstprojecten voor de regio Amstelveen.

Foto Amstelveen
(Foto Museum JAN - 2022)

In deze zaal van de school was vroeger de werkruimte van beeldend kunstenaar Jan Verschoor

Museum JAN gebruikt het educatielokaal in het oude schoolgebouw voor de ontvangst van basis- en middelbare schoolklassen en voor kinder- en volwassenen workshops bij de wisselende tentoonstellingen. Het museum beschouwt kunsteducatie als een onlosmakelijke component van zijn cultureel-maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het toenemende educatieve aanbod van het museum maakt het opgeknapte schoolgebouw onmisbaar.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.