Bijgewerkt: 20 april 2024

Schade door brand fors toegenomen

Nieuws -> Informatief

Bron: Verbond van Verzekeraars
22-01-2008

Verzekeraars telden in 2007 108 branden met een schade van ten minste één miljoen euro. De totale schade door deze grote branden bedroeg vorig jaar 450 miljoen euro. Dat is vijftig procent meer dan in 2006, toen de schade door grote branden uitkwam op 290 miljoen euro. – meldt het Verbond van Verzekeraars in een persbericht.

Ook de cijfers voor het vierde kwartaal van 2007 lagen fors hoger dan een jaar eerder. Algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars ziet in de schadecijfers een extra aansporing om brandpreventie hoger op de politieke en maatschappelijke agenda te zetten.

Garagebrand Amstelveenweb
(Ronald van Doorn - 2007)

Een brandweerman blust de brand in een garage aan de Wimbledonlaan in Amstelveen op 2 mei 2007


De branden tijdens de jaarwisseling, waarbij onder meer drie basisscholen in de as werden gelegd, wekten veel maatschappelijke beroering. Maar ook branden in bedrijven, winkels en particuliere woningen richtten veel schade aan. De hoogste schadepost kwam in het vierde kwartaal van 2007 uit op ruim 27 miljoen euro door een brand in een distributiecentrum in Almere. In totaal telden de verzekeraars in dit kwartaal 41 branden met meer dan een miljoen euro schade en een schadelast van 130 miljoen euro. In de laatste drie maanden van 2006 lag dat met 23 branden en 82 miljoen euro schade fors lager.

Volgens Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars onderstrepen de cijfers het belang van brandpreventie. Hij roept de overheid en de politiek vandaag in Het Financieele Dagblad op om brandpreventie serieuzer te nemen en het niet bij ‘vrome woorden’ te laten. “Het is aan de overheid om een voortrekkersrol te vervullen. Niet alleen door voldoende middelen vrij te maken, maar ook door voorop te lopen in het ‘mentaal programmeren’ van het belang van brandveiligheid in eigen kring.

De knop moet om”, aldus Weurding. De algemeen directeur van het Verbond noemt concrete maatregelen als sprinklerinstallaties voor alle overheidsgebouwen, een rookmelder in iedere woning, betere beschikbaarheid van bluswater en ‘meer rood op straat’. De verzekeraars bepleiten een brede maatschappelijke dialoog over brandveiligheid, waarbij zijzelf specifieke deskundigheid op het gebied van risico’s en preventie kunnen inbrengen. Vanavond spreekt de Tweede Kamer over brandpreventie met minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.