Bijgewerkt: 24 februari 2024

Ruim 25.000 steunbetuigingen behoud GVO en HVO

Nieuws -> Informatief

Bron: Dienstencentrum GVO en HVO
24-06-2013

Dinsdag 25 juni 2013 wordt om 13.45 uur de petitie 'Behoud van godsdienstig en humanistisch vormingsonderwijs' aangeboden aan de voorzitter van de vaste Kamercommissie van OCW, in aanwezigheid van een aantal Kamerleden van de commissie. De aanbieding vindt plaats bij de Borstbeelden in de Statenpassage (de centrale hal).

De petitie is in korte tijd door meer dan 25.000 mensen ondertekend. Dit geeft aan dat er brede steun in de samenleving aanwezig is voor het behoud van dit levensbeschouwelijk vormingsonderwijs op openbare basisscholen.

Deze steun kregen het Dienstencentrum GVO en HVO en de daarbij betrokken werkgevers nadat op 30 mei bekend werd, dat de minister van OCW voornemens is de volledige subsidie van 10 miljoen voor het godsdienstig en humanistisch vormingsonderwijs (GVO en HVO) stop te zetten per 1 januari 2014. Jaarlijks ontvangen 75.000 leerlingen dit onderwijs van ongeveer 700 docenten.

bijbel Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2013)

De Bijbel is het heilige boek van de christenen


De betrokken docenten GVO en HVO zijn uitgenodigd om vanaf 13.15 uur aanwezig te zijn op het Plein in Den Haag, waar zij zullen betogen tegen de voorgenomen bezuinigingen. De aanbieding van de petitie zal plaatsvinden door docenten GVO en HVO van de vijf werkgevers-stichtingen die dit onderwijs verzorgen.

Dat zijn: HVO Primair, Protestants Centrum GVO, RK GVO, SPIOR en Hindoeraad Nederland. De tekst van de petitie is te lezen op http://www.gvoenhvo-petitie.nl/. Op deze website is tevens te zien, dat een groot aantal organisaties het voortbestaan ondersteunt en daaraan heeft bijgedragen door een brief naar politiek Den Haag te sturen.

GVO en HVO

De afkorting GVO staat voor godsdienstig vormingsonderwijs. De afkorting HVO staat voor humanistisch vormingsonderwijs. Dit vormingsonderwijs - GVO en HVO - is bedoeld voor kinderen op openbare scholen in Nederland. Het wordt alleen op verzoek van de ouders aan hun kinderen gegeven.

Met de bedoeling om die kinderen al op jonge leeftijd te leren respect te hebben voor andere geloven, levensovertuigingen en culturen. De lessen helpen kinderen om hun eigen kijk op het leven te ontwikkelen. Om oog te hebben voor wat geloof voor mensen kan betekenen. En om respect te hebben voor mensen die anders in het leven staan dan zij zelf.

Uit een in 2007 in opdracht van het ministerie van OCW uitgevoerd onderzoek blijkt, dat GVO en/of HVO op 56% van de openbare basisscholen wordt aangeboden en dat op 30% van de openbare basisscholen vraag bestaat naar GVO en/of HVO, terwijl het niet (van de gewenste keuze) wordt aangeboden.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.