Bijgewerkt: 26 september 2022

Rijbewijs op creditcardformaat in de EU

Nieuws -> Overheid

Bron: Rijksoverheid
22-12-2011

Er komen nieuwe regels voor het rijbewijs als gevolg van de Derde Europese Rijbewijsrichtlijn. Met deze richtlijn worden de regels rondom rijbewijzen in  Europa geharmoniseerd en krijgt de hele Europese Unie één rijbewijs op creditcardformaat. Ook wordt de kennis en kunde van de rijexaminatoren Europees verbeterd en is het nieuwe rijbewijs beter beveiligd tegen fraude.

De Tweede Kamer heeft vandaag ingestemd met het voorstel van minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) voor de wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 en de Wet rijonderricht motorrijtuigen 1993 die nodig is voor de implementatie van deze Derde Rijbewijsrichtlijn. De verwachte ingangsdatum voor de nieuwe regels is 19 januari 2013.

Met de nieuwe regels worden er nieuwe rijbewijscategorieën geïntroduceerd voor de motor, vrachtwagen en bus en wordt de geldigheidsduur voor de rijbewijscategorieën C (vrachtwagen) en D (bus) teruggebracht van 10 naar 5 jaar. Ook worden de eisen die aan examens worden gesteld in de Europese Unie uniform. De rijbewijscategorie B voor de personenauto blijft grotendeels hetzelfde als voorheen.

rijbewijs  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Een Nederlandse rijbewijs in creditcardformaat


Mensen die op 19 januari 2013 al een rijbewijs hebben, behouden hun rechten. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu pakt samen met partners RDW, CBR, Politie en gemeenten de voorlichting over de Derde Rijbewijsrichtlijn op. Deze zal vanaf 2012 van start gaan.

Europees rijbewijs?

Het Europees rijbewijs is een rijbewijs die vervangt de vele stijlen en formen rijbewijs dat al in gebruik in de lidstaten van de Europese Unie. Het heeft de credit card-stijl met een foto en eventueel een microchip. Ze worden ingevoerd om de 110 verschillende plastic en papier rijbewijzen van de 300 miljoen autorijders in de EU te vervangen. Het belangrijkste doel van de licentie is te verminderen het risico van fraude.

Vanaf 2013 zullen bestuurders die geslaagd zijn voor hun praktijkexamen een Europees rijbewijs krijgen. Mensen zullen tot 2033 tijd hebben om hun oude rijbewijs in te ruilen voor een Europees rijbewijs.

Op 1 oktober 2006 werd in Nederland het roze, papieren rijbewijs vervangen door het plastic creditcardformaat. De voornaamste reden was de betere beveiliging tegen fraude en vervalsing.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.