Bijgewerkt: 18 mei 2024

Publicist Auke Kok signeert zijn boek over Johan Cruijff bij Libris Venstra

Nieuws -> Informatief

Bron: Libris Venstra
24-11-2019

In het kader van Voetballiefhebbers ontmoeten schrijver komt Auke Kok op zaterdag 30 november 2019 om 14 uur naar Libris Venstra om zijn inmiddels spraakmakende biografie over Johan Cruijff te signeren.

Auke Kok (1956) is historicus, schrijver, journalist en columnist. Hij schreef bestsellers als 1974. Wij waren de besten, 1988. Wij hielden van Oranje en. Holleeder De jonge jaren. Voor meerdere boeken ontving hij een prijs of nominatie, zoals voor zijn veelgeprezen De verrader. Leven en dood van Anton van der Waals en zijn laatste boek 1936. Wij gingen naar Berlijn dat bekroond werd met de titel Sportboek van het jaar 2016. Dat hij maatschappijgeschiedenis studeerde is in al zijn werk – en zeker ook in zijn biografie van Johan Cruijff – merkbaar: de tijdgeest, de samenleving, de sociale achtergronden zijn nooit ver weg. Naar voorbeeld van het ‘totaalvoetbal’ van de helden van 1974 wordt hij dan ook wel een ‘totaalschrijver’ genoemd. Zijn mooiste compliment, vindt Kok zelf.

Foto Amstelveen
(Bron Libris Venstra - 2019)

Auke Kok (Haarlem, 1956) is een journalist en schrijver


Over Johan Cruijff, de onlangs verschenen biografie. Vrijwel iedereen denkt Johan Cruijff te kennen en dat is niet zo gek: zijn illustere carrière voltrok zich grotendeels in de schijnwerpers. Maar als mens en zelfs als sportman bleef hij in veel opzichten een mysterie. Waarom vocht hij zoveel conflicten uit? Waarom ging hij niet naar het WK 1978 en werd hij geen bondscoach in 1994? Wat stond er in de psychologische rapporten over hem? Gebruikmakend van unieke documenten en puttend uit honderden interviews met klasgenoten, jeugdvrienden en -vriendinnen, medespelers, zakenpartners en familieleden geeft Auke Kok op deze en vele andere vragen antwoord. Dat doet hij in de eerste volledige biografie van deze kwajongen, familieman, aanvoerder, trainer, voetbalfilosoof en commercieel pionier.

Foto Amstelveen
(Bron Libris Venstra - 2019)

De omslag van het boek van Auke Kok: 'Johan Cruijff. De biografie'


Zijn levensverhaal is als een schelmenroman over een volksjongen die uitgroeit tot een mondiaal fenomeen. 'Johan Cruijff. De biografie', toont wie Johan Cruijff écht was, hoe hij zijn enorme invloed vormgaf, hoe de briljante, maar aanvankelijk te magere en nerveuze 'Jopie' zich de reputatie van vernieuwer kon verwerven, van betweter en weldoener - en van inspirator van miljoenen over de hele wereld. Datum: zaterdag 30 november 2019. Tijd: 14 – 15.30. Locatie: Boekhandel Libris Venstra Stadsplein 102A, Amstelveen. Toegang: vrij . Aanmelden niet verplicht, wel praktisch: via info@venstra.nl of 020-6419880Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.