Bijgewerkt: 2 oktober 2022

Provisieverbod zorgverzekeringen speelt verzekeraars in de kaart

Nieuws -> Informatief

Bron: Wilfred Mooij
18-11-2014

Ouderkerk aan de Amstel - Door provisieverbod op zorgverzekeringen blijven alleen nog vergelijkingssites van verzekeraars over. Dat stelt vergelijkingssite www.ZorgverzekeringWijzer.nl  in een reactie op het voorstel van CDA Tweede Kamerlid Hanke Bruins Slot. Zij vraagt op 19 november 2014 om een provisieverbod voor zorgverzekeraars bij de behandeling van de begroting van Volksgezondheid. Het kamerlid ergert zich aan de vergelijkingssites die onafhankelijk lijken, maar dat niet zijn.

Wilfred Mooij van ZorgverzekeringWijzer.nl: ‘Het is goed, dat de politiek zich opwindt over de onafhankelijkheid van vergelijkingssites. Mevrouw Bruins Slot heeft wel een punt, maar denkt onterecht, dat zij met nog meer regels in het belang van de consument handelt. En dat doet ze dus niet. Met het handhaven van de bestaande regels kan het belang van de consument prima worden gewaarborgd. Maar hier ontstaat een probleem, omdat de overheid haar handhavingstaak niet goed vervult. Het is geen kwestie van nog meer regels, maar van het handhaven van de bestaande regels. Toezichthouder AFM stelt in al haar uitingen terecht, dat het klantbelang centraal moet staan. Daarbij stelt zij niet, dat advisering gratis moet zijn.

Foto Amstelveen
(Bron Wilfred Mooij - 2014)

Wilfred Mooij van ZorgverzekeringWijzer.nl


De overheid verzaakt keer op keer bij het goed en tijdig voorlichten van de consument. Het is de taak van adviseurs om dit hiaat op te vullen en logisch, dat zij daar een vergoeding voor krijgen. Zij moeten daarbij wel het klantbelang centraal stellen. Het is inderdaad vreemd, dat er maar één vergelijkingssite is die meer dan 50 verzekeraars vergelijkt.

Juist nu een grote verzekeraar eigenaar is van de grootste vergelijkingssite is een provisieverbod het paard achter de wagen. Want dan vallen de echt onafhankelijke vergelijkers af omdat zij geen inkomsten meer hebben. Maar een captive agent van de verzekeraar kan gewoon doorgaan, omdat die onbeperkt gefinancierd wordt door de verzekeraar. Onder het mom van vergelijken kunnen dan de huisproducten worden gepromoot’.

Wilfred Mooij van Geijsel Kroon

Over Zorgverzekeringwijzer.nl

Zorgverzekeringwijzer.nl is een initiatief van Frans Kooning en Rob de Graaf, twee enthousiaste, gespecialiseerde verpleegkundigen met veel ervaring in verschillende zorginstellingen. Zij stuitten tijdens het werken in de zorg regelmatig op klachten van patiënten over zorgverzekeraars. Een veel gehoorde klacht was, dat de zorgverzekering onvoldoende aansluit bij de persoonlijke situatie van de klant. Ook werd duidelijk, dat patiënten aan, dat de toenmalige vergelijkingswebsites voor het vergelijken van de zorgpremie onvriendelijk waren in gebruik.

Dit heeft hen op het idee gebracht om de (potentiële) verzekeringsnemer op een unieke en eenvoudige wijze te helpen bij het kiezen van een zorgverzekering die naadloos aansluit op de wensen van hun huidige situatie. De missie is: Een helder, duidelijk en onafhankelijk advies zonder fratsen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.