Bijgewerkt: 4 oktober 2023

Prinses Christina is overleden

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksvoorlichtingsdienst
16-08-2019

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, Hare Majesteit Koningin Máxima en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden delen met groot verdriet mede dat Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Christina der Nederlanden vrijdagmorgen 16 augustus 2019 op het complex van Paleis Noordeinde in Den Haag op 72-jarige leeftijd is overleden. Zij leed al enige jaren aan botkanker. (Zie RVD-bericht 2018) – meldt de Rijksvoorlichtingsdienst namens de Koninklijke Familie.

Foto Amstelveen
(Foto Emanuela Loddo - 2018)

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Christina der Nederlanden Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld op een foto uit april 2018


Maria Christina Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld werd op 18 februari 1947 op Paleis Soestdijk in Baarn geboren. Zij was de vierde dochter van Koningin Juliana en Prins Bernhard, de jongste zus van Prinses Beatrix. Christina werd geboren met een oogafwijking, doordat haar moeder tijdens de zwangerschap besmet werd met rodehond. Prinses Christina trouwde in 1975 met Jorge Guillermo, met wie zij drie kinderen kreeg: Bernardo, Nicolás en Juliana. Sinds haar huwelijk, dat in 1996 door echtscheiding werd ontbonden, kwam Prinses Christina niet meer in aanmerking voor troonopvolging. Zij woonde onder meer in New York en in Italië.

Prinses Christina studeerde zangpedagogiek en hield zich naast zang en muziek de laatste jaren bezig met dans- en klanktherapie. In Nederland werkte ze onder andere in Huizen en Breda met Stichting Visio om haar kennis over technieken op het gebied van dans, klank en fysieke aanraking bij ondersteuning aan blinden en slechtzienden te delen. Prinses Christina was lid van het Comité van Aanbeveling van het naar haar vernoemde Prinses Christina Concours. Het concours wil kinderen in Nederland kennis laten maken met muziek en hen stimuleren hun talenten te ontwikkelen.

Het stoffelijk overschot van Prinses Christina wordt overgebracht naar de Koepel van Fagel op het terrein van Paleis Noordeinde, waar in besloten kring afscheid wordt genomen. De crematie vindt eveneens in beslotenheid plaats. Er is door de familie een condoleanceregister geopend. Het afscheid vindt op donderdag 22 augustus 2019 in besloten kring plaats.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.