Bijgewerkt: 5 oktober 2022

Prinses Beatrix is 80 jaar geworden

Nieuws -> Informatief

Bron: RVD
31-01-2018

Beatrix is geboren als prinses Beatrix Wilhelmina Armgard van Nederland, prinses van Oranje-Nassau, prinses van Lippe-Biesterfeld, op 31 januari 1938 in het Paleis Soestdijk in Baarn, Nederland. Zij is het eerste kind van prinses Juliana van Nederland en de Duitse aristocraat prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld. Beatrix werd op 12 mei 1938 gedoopt in de Grote Kerk in Den Haag. Haar vijf peetouders waren Koning Leopold III van België; Prinses Alice, gravin van Athlone; Elisabeth, Prinses van Erbach-Schönberg; Hertog Adolf Friedrich van Mecklenburg; en gravin Allene de Kotzebue.De middelste namen van Beatrix zijn de voornamen van haar moederlijke grootmoeder, de toen heersende koningin Wilhelmina, en haar vaderlijke grootmoeder Armgard van Sierstorpff-Cramm.

Foto Amstelveen
(Foto RVD, Jeroen van der Meyde - 2018)

Prinses Beatrix in het najaar van 2017 ter gelegenheid van haar 80-ste verjaardag


Beatrix regeerde als koningin der Nederlanden van 1980 tot en met haar abdicatie in 2013, na een regeerperiode van precies 33 jaar. Beatrix is de oudste dochter van koningin Juliana en haar man, prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld. Na de toetreding van haar moeder in 1948 werd zij erfgenaam. Beatrix ging tijdens de Tweede Wereldoorlog naar een openbare basisschool in Canada en voltooide haar basis- en voortgezet onderwijs in de naoorlogse periode. In 1961 behaalde ze haar rechtendiploma aan de Universiteit Leiden. In 1966 trouwde Beatrix met Claus von Amsberg, een Duitse diplomaat met wie ze drie kinderen had. Toen haar moeder op 30 april 1980 aftrad, volgde Beatrix haar op als koningin.

Foto Amstelveen
(Foto RVD, fotograaf: Jeroen van der Meyde - 2018)

Prinses Beatrix in het najaar van 2017 met haar labrador Asher, ter gelegenheid van haar 80-ste verjaardag


Beatrix's bewindvoering zag de Caribische bezittingen van het land hertekend met Aruba's afscheiding en werd in 1986 een eigen kiesdistrict binnen het Koninkrijk, evenals de daarop volgde de Antilliaanse Ontbinding in 2010, die de nieuwe bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba creëerde, en de twee nieuwe samengestelde landen Curaçao en Sint Maarten. Op Koninginnedag 30 april 2013, trad Beatrix af ten gunste van haar oudste zoon Willem-Alexander en hervatte de titel van prinses. Ten tijde van haar abdicatie op 75-jarige leeftijd was Beatrix de oudste regerende monarch in de geschiedenis van Nederland.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.