Bijgewerkt: 5 december 2022

Presentatie Maquette Warnersbrug

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb
25-09-2022

Dolf van den Bos is al jaren bezig om gedaan te krijgen dat de Warnersbrug in Randwijck bij de Catherine van Clevelaan in ere wordt hersteld. De brug functioneert prima, maar Dolf wil graag zien dat de brug er weer uit komt te zien als vroeger. Zie verder in dit artikel.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

Dolf van den Bos geeft uitleg aan verschillende bezoekers
achter hem staan de ingekleurde afbeeldingen van voorheen


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

Dolf praat met Jacqueline Solleveld (BBA) en Henk Stoffels (Christen Unie)

De Stichting Warnersbrug kreeg een subsidie van het Amstelveenfonds voor het maken van een schaalmodel (1:100) van de brug. Tijdens de burendag van 24 september 2022 zou de onthulling van de maquette plaatsvinden en om het gebeuren wat meer cachet te geven konden de kleinste kinderen op de brug gratis vissen in een pierenbadje en iedere deelnemertje kreeg een eendballon. Op de brug zelf stonden onder een afdak enkele historische ingekleurde afbeeldingen van de brug op ezels maar ook de originele blauwdruk van de Warnersbrug uit 1926 was te zien. Er kwamen heel wat buurtbewoners en (voormalig) raadsleden op dit festijn af, waaronder wethouder verkeer Herbert Raat (VVD), die de onthulling zou uitvoeren.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

Herbert Raat tijdens zijn speech

Dolf heette iedereen welkom: ‘Ik zie politici, wijkbewoners en oud gemeenteraadsleden, een lid van het koor die straks het Warnersbrug lied fijn dat jullie er zijn.  Straks hebben we de badeendjes race en Yuri Colman en Willem Born hebben daarvoor alles al in gereedheid. Nu gaan we eerst over tot de onthulling van wat hier onder de rode doek staat. Ik geef het woord aan Herbert Raat.’ Herbert Raat zei onder mee: ‘Goedemiddag allemaal, fijn dat we hier samenzijn. Dolf we kennen elkaar nu al een aantal jaren en voordat ik überhaupt wat ga zeggen – complimenten voor jou en al je vrienden voor wat je de afgelopen tijd hebt gedaan. Het boek is geweldig en de aandacht voor deze historie is belangrijk en jij bent daar echt een aanjager in en daarvoor wil ik je echt hartelijk danken. Geef hem een applaus (en dat kreeg Dolf) .  Wij hebben alles van de brug laten onderzoeken door de Erfgoed Commissie en zei zeiden - eigenlijk zou dat heel goed zijn monumentaal gezien. Dat kost natuurlijk wel geld, drie ton hadden we berekend en aan de andere kant – deze brug functioneert wel goed. Hans Bult zei net al – waarom verkoop je de Boog niet – op marktplaats riep Hans erachteraan! -  maar dat kan niet dus ik wil vandaag wel een suggestie doen. Monumenten zijn heel erg belangrijk, maar aan de andere kant is het belangrijk dat wij onze jongeren, onze vakmensen ook behouden voor Amstelveen en zeker in zo’n monumentale buurt als dit. Ik zou het heel mooi vinden als we een soort samenwerking kunnen krijgen met Panta Rei, met bedrijven en met de gemeente. Dan is het niet alleen een monumentaal gebeuren maar ook een sociaal economisch iets en daar zou ik voor willen pleiten om dit plan werkelijkheid te laten worden.’

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

Dolf, Victor Frequin, Philip Warners (kleinzoon van de architect van de brug Philip Anne Warners) en wethouder Herbert Raat tonen de maquette aan het publiek

Na het aftellen van drie-twee-een(d) werd het doek verwijderd en was het prachtig gemaakte schaalmodel van de Warnersbrug te zien. Zelfs de eenden die in het water een race hielden, waren in de maquette terug te vinden. Willem Born (zelfstandig onderhoudsbedrijf) had een taart in de vorm van de maquette laten maken en die konden de aanwezigen na de opening lekker opsmikkelen.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

De maquette van de brug en omgeving


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

Pieter Monkelbaan (BBA) en de donateur van de 'maquette taart' Willem Born in gesprek


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

Willem Born en tussen het riet Yuri Colman die een waterpomp aanleggen voor de badeendenrace

Vanaf 13.00 uur vond een bad-eendjesrace plaats onder de brug. Elke sponsor van een eendje kreeg het rugnummer door. In het totaal werden er 200 eendjes bij de race ingezet, waarbij de uitslag bij de finishlijn onmiddellijk bekend werd gemaakt. Bij een badeendjes race hoort wat wind anders komen ze niet onder de brug door, dus zorgde onder meer  Willem Born voor een aggregaat waarmee wind door een buis in het water werd geblazen. Dit zorgde voor wat stroming zodat de eendjes toch van het startpunt naar de finishlijn konden dobberen.

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

De 200 badeendjes liggen klaar voor de race


Amstelveen
(Amstelveenweb.com - 2022)

De drie eenden met een medaille van Brons, Zilver en Goud voor de winnaars

Het was een mooi evenement, maar de redactie van Amstelveenweb kon verder niets van deze burendag bijwonen, aangezien zij zelf ook burendag hadden.

Bron: Dolf van den Bos/Amstelveenweb.com - 22-03-2021


Dolf van den Bos schreef het enorm dikke boek 'Welkom in Het Tuindorp Randwijck' en kwam op zijn zoektocht hiervoor de foto's van de brug tegen. Aangezien hij niet kan stilzitten nam hij het initiatief om de brug, die hij dus maar de naam 'Warnersbrug' gaf weer mooier te maken en ook veiliger voor fietsers. Dat kost wel een aardige duit en daarom riep hij in 2019 de Stichting Warnersbrug in het leven. In het bestuur zitten Dolf zelf als voorzitter, Merel van de Merbel als penningmeester en Philip Warners als lid. Hij is een kleinzoon van de architect F.A. Warners.

Foto Amstelveen
(Amstelveenweb.com - Dolf van den Bos)

De Warnersbrug in 1930

De brug verbindt de Catharina van Clevelaan met het Catharina van Clevepark, met aan weerszijden van het water de Rentmeesterlaan en de Hendrik van Borsselenkade. De ansichtkaarten uit de jaren 1930 van de vorige eeuw laten zien wat een gezellige en mooie brug het was. Ontworpen door archtect F.A. Warners. Vandaar dat de brug die naam heeft gekregen, bedacht door Dolf van den Bos, de DORPS-ontdekkingsreiziger van Amstelveen.

Foto Amstelveen

(Amstelveenweb.com - Dolf van den Bos)

Het water dat door de wijk loopt heet de ringsloot en loopt onder de brug door. Aan de westkant ligt
de Hendrik van Borsselenkade en aan de oostkant loopt onderaan de dijk de Rentmeesterlaan


Foto Amstelveen
(Amstelveenweb.com - Dolf van den Bos)

Het is onvoorstelbaar dat de muren van zo'n mooie brug
langzaam maar zeker zijn afgebrokkeld en verdwenen


Foto Amstelveen
(Particuliere collectie - Dolf van den Bos)

Foto van de architect Philip Anne Warners

Philip Anne Warners (12 november 1888 - 20 februari 1952) gebruikte als architect de voorletters F.A., aangezien zijn vader in dezelfde branche werkzaam, de letters P.A. had. Philip Anne was een belangrijke architect die het stratenplan en veel woningen in ‘Tuindorp Randwijck’ heeft ontworpen en als het ware de toon heeft gezet voor de hele wijk. Ook maakte Warners het ontwerp voor de 'Warnersbrug'

Foto Amstelveen
(Amstelveenweb.com - Dolf van den Bos)

Op deze foto zit Warners rechts met zijn benen over het muurtje heen


Foto Amstelveen
(Amstelveenweb.com - Dolf van den Bos)

Dit bord waar de 'Warnersbrug' op te zien is, staat aan de Rentmeesterlaan


Foto Amstelveen
(Amstelveenweb.com - Dolf van den Bos)

Een 3D afbeelding van hoe de brug zou moeten worden.
Naast de weg komen aan beide kanten fietspaden en een brede stoep met in de nissen van de brugmuren weer bankjes

Stichting Warnersbrug
Om de inspanningen te ondersteunen kunt u, zolang de voorraad strekt, een set van 25 oude ansichtkaarten van Randwijck in vroeger tijden aanschaffen, . De achterzijde van de kaarten is voorzien van een korte beschrijving van de afgebeelde locatie maar verder volledig beschrijfbaar. Een set van 25 ansichtkaarten kost € 30 en daarvan gaat 100% naar de Stichting voor de Warnersbrug. Bestellen kan door € 30 (of een veelvoud daarvan voor meer sets) over te maken naar NL09INGB.000.872.3068 t.n.v. Stichting Warnersbrug onder vermelding van ‘set ansichtkaarten’ en uw huisadres.”

Amstelveen
(Amstelveenweb.com - Dolf van den Bos)

De set van 25 oude Ansichtkaarten in het klein

Er is ook een andere manier om mee helpen de brug te reconstrueren, namelijk door één of meer virtuele bakstenen te doneren à € 10,- per stuk. Dit bedrag gaat ook volledig naar de Stichting Warnersbrug. Doneer eenvoudig via de website Warnersbrug.

Amstelveen
(Henka Bohlander)

Een 'baksteun' schilderij van Henka Bohlander


Bron:Bron: Dolf van den Bos / Amstelveenweb - 16-03-2021


5e druk van een dik boek over Randwijck
Er is een prachtige herziene druk verschenen van het boek ‘Welkom in Het Tuindorp Randwijck’. Het samengesteld en geschreven door Dolf van den Bos, die is opgegroeid in Amstelveen. Dolf vertelde in 2019 aan Amstelveenweb.com: 'In december 1987 kwamen wij wonen in Amstelveen. Onze oudste dochter Claudine was net geboren. We kwamen vanuit Amsterdam (Olympiaplein) weer terug naar de gemeente, waar ik was opgegroeid. De wijk Randwijck leek ons kindvriendelijk. Onze drie dochters zijn hier aangenaam opgegroeid. De tennisbaan achter onze achtertuin was al direct een bron voor bijzondere verhalen en in de loop der jaren heb ik veel meer leuke aspecten aan Tuindorp Randwijck ontdekt. Het ontstaan, details in de bouw, de namen van de straten, verloren gegane accenten van de bouwers etcetera. Ik heb toen besloten om mijn ontdekkingen langs deze weg maar eens op papier te zetten'.
Amstelveen
(Foto: Dolf van den Bos / Amstelveenweb.com)

Dolf met een exemplaar van de eerste druk van 'Het Tuindorp-Randwijck'


Amstelveen
(Foto: Dolf van den Bos / Amstelveenweb.com)

Cover van de 5de druk

Het is inmiddels 2021 en Dolf heeft het 400 pagina’s tellende boek uitgebreid met 140 extra pagina’s. Voor zijn eerste boek raakte hij geïnspireerd door een luchtfoto die hij op internet vond. Daarop was hun huis aan de Catharina van Clevelaan in aanbouw te zien. En zo begon hij met schrijven en al gaandeweg kreeg hij veel informatie van mensen te horen, zocht foto’s op in het Stadsarchief Amsterdam, maar dat ging voor deze vijfde druk veel makkelijker vanwege de beeldbank Amstelveen. In dit boek staan honderden foto’s, ansichtkaarten, plattegronden en andere afbeeldingen, waardoor het een beeld geeft over de geschiedenis tot en met het heden van Tuindorp Randwijck. De exploitatie, de opbouw van de wijk, uitleg over de polder, de architecten, de ligging ten opzichte van Schiphol, de bruggetjes en de sloten en nog veel meer. Bij elke herdruk zijn aanvullende bijlagen verschenen, want Dolf pretendeert niet dat het volledig is. Hij noemt zichzelf een archivaris en is inmiddels ook bekend als ‘STADS-ontdekkingsreiziger’. Hiervoor heeft hij een aantal jaar geleden een opleiding gevolgd en sinds vorig jaar is hij voor Amstelveen de ‘DORPS-ontdekkingsreiziger’. Zijn deskundigheid is gericht op Randwijck en maakt op maat gemaakte wandelingen. Zelfs voor makelaars leidt hij mensen rond, die zich eventueel in Randwijck willen vestigen.

Amstelveen
(Foto: Dolf van den Bos / Amstelveenweb.com)

Dolf heeft in de vijfde druk ongeveer 50 QR-code’s toegevoegd. Zo kunnen mensen al lezend
door het boek met hun smartphone een QR-code bij een artikel scannen, om extra informatie
(ook video’s) snel te kunnen bekijken

Boek bestellen?
De vijfde druk ‘Welkom in het Tuindorp Randwijck’, bestaat uit 540 bladzijden en kost € 75,-. Het is op inschrijving te bestellen door een mail te sturen naar dolf@planet.nl, maar ook te bestellen bij Boekhandel Blankevoort en zodra de winkel weer open mag ook in te zien. Degenen die in het bezit zijn van eerdere drukversies kunnen de nieuwe hoofdstukken gratis downloaden via www.DORPS-o.nl

Ansichtkaarten bestellen?
Dolf werd tijdens het schrijven van zijn boek direct ‘verliefd’ op afbeeldingen van de Warnersbrug, zoals hij er vroeger uitzag.  Hij nam het initiatief om de Warnersbrug weer in zijn oude glorie te herstellen, want zo wordt de brug niet alleen veel mooier, maar ook de verkeerssituatie voor met name fietsers wordt veel veiliger. Om de inspanningen te ondersteunen kunt een set van 25 oude ansichtkaarten van Randwijck in vroeger tijden aanschaffen. Er zijn nog slechts een paar sets beschikbaar. De achterzijde van de kaarten is voorzien van een korte beschrijving van de afgebeelde locatie maar verder volledig beschrijfbaar. Een set van 25 ansichtkaarten kost € 30. Daarvan gaat 100% naar de Stichting voor de Warnersbrug. 

Amstelveen
(Foto: Dolf van den Bos / Amstelveenweb.com)

De set van 25 oude Ansichtkaarten in het klein

U kunt de set ansichtkaarten bestellen door € 30 (of een veelvoud daarvan als u meer sets wilt bestellen) over te maken naar NL09INGB.000.872.3068 t.n.v. Stichting Warnersbrug onder vermelding van ‘set ansichtkaarten’ en uw huisadres.” Er is ook een andere manier om mee helpen de brug te reconstrueren, namelijk door één of meer virtuele bakstenen te doneren à € 10,- per stuk. Dit bedrag gaat volledig naar de Stichting Warnersbrug. U kunt eenvoudig doneren via de website www.warnersbrug.nl


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.