Bijgewerkt: 28 maart 2024

Premier Boris Johnson van het VK over het coronavirus

Nieuws -> Informatief

Bron: Government UK/Wikipedia/YouTube
11-05-2020

Premier Boris Johnson heeft de natie van het Verenigd Koninkrijk toegesproken uit zijn kantoor aan de Downing Street 10 over het coronavirus op 10 mei 2020:

'Het is nu bijna twee maanden geleden dat de mensen in dit land hun vrijheid - uw vrijheid - begonnen in te perken op een manier die we nog nooit eerder in vrede of oorlog hebben gezien. En u hebt het gezonde verstand getoond om die regels met een overweldigende meerderheid te steunen. U hebt alle ontberingen van dat programma van sociale distantie verdragen. Omdat u begrijpt dat het, zoals de ervaring van elk ander land heeft aangetoond, de enige manier is om het coronavirus te verslaan - de meest wrede dreiging die dit land in mijn leven heeft gekend.

En hoewel het dodental tragisch is geweest, en het lijden immens. En hoewel we rouwen om al diegenen die we hebben verloren. Het is een feit dat we met deze maatregelen hebben voorkomen dat dit land wordt overspoeld door wat een catastrofe had kunnen zijn, waarbij in het redelijk slechtste geval een half miljoen doden zijn gevallen. En het is dankzij uw inspanning en opoffering om de verspreiding van deze ziekte een halt toe te roepen, dat het sterftecijfer daalt en dat er minder ziekenhuisopnames zijn. En dankzij u hebben we onze NHS (National Health Service is het openbare gezondheidszorgstelsel van het Verenigd Koninkrijk) beschermd en vele duizenden levens gered. En dus weet ik - je weet wel - dat het nu waanzin zou zijn om die prestatie weg te gooien door een tweede piek toe te staan.

Foto Amstelveen
(Screenshot YouTube - 2020)

Alexander Boris de Pfeffel Johnson (1964) is een Britse politicus, auteur en voormalig journalist. Hij is premier van het Verenigd Koninkrijk en leider van de Conservatieve Partij sinds 2019. Hij was minister van Buitenlandse Zaken van 2016 tot 2018 en burgemeester van Londen van 2008 tot 2016. Ideologisch gezien identificeert hij zich als een één -natie conservatief. Op 27 maart 2020 werd bekend dat Johnson positief was getest op COVID-19. Op 5 april werd hij, terwijl zijn symptomen aanhielden, opgenomen in het St Thomas' Hospital in Londen voor tests. De volgende dag, toen zijn toestand verslechterde, werd hij verplaatst naar de intensive care afdeling van het ziekenhuis; Dominic Raab werd aangesteld als plaatsvervanger voor hem. Johnson verliet de intensive care op 9 april en verliet het ziekenhuis drie dagen later om te herstellen in Chequers


We moeten alert blijven. We moeten het virus onder controle houden en levens redden. En toch moeten we ook inzien dat deze campagne tegen het virus een kolossale prijs heeft gekost voor onze manier van leven. We kunnen het overal om ons heen zien in de blinde winkels en verlaten bedrijven en verduisterde cafés en restaurants. En er zijn miljoenen mensen die beiden bang zijn voor deze vreselijke ziekte en tegelijkertijd ook bang zijn voor wat deze lange periode van gedwongen inactiviteit zal doen voor hun levensonderhoud en hun geestelijk en lichamelijk welzijn. Voor hun toekomst en de toekomst van hun kinderen.

Dus ik wil vanavond - voor u - de vorm van een plan geven om beide angsten aan te pakken. Zowel om het virus te verslaan als om de eerste schets te geven van een routekaart voor het heropenen van de samenleving. Een gevoel voor de weg vooruit, en wanneer en hoe en op welke basis we de beslissingen zullen nemen om verder te gaan. Ik zal morgen in het Parlement meer details uiteenzetten en 's avonds vragen van het publiek beantwoorden. Ik heb overleg gepleegd met het hele politieke spectrum, met alle vier de landen van het Verenigd Koninkrijk.

En hoewel verschillende delen van het land de pandemie in verschillend tempo meemaken. En hoewel het juist is om flexibel te zijn in onze reactie. Als premier van het Verenigd Koninkrijk - Schotland, Engeland, Wales, Noord-Ierland - ben ik van mening dat er een sterke vastberadenheid is om dit samen te verslaan. En vandaag is er een algemene consensus over wat we zouden kunnen doen. En ik benadruk dat dit mogelijk is. Want hoewel we een plan hebben, is het een voorwaardelijk plan.

En aangezien onze prioriteit ligt bij het beschermen van het publiek en het redden van levens, kunnen we niet verder komen tenzij we aan de vijf tests voldoen. We moeten onze NHS beschermen. We moeten een aanhoudende daling van het sterftecijfer zien. We moeten aanhoudende en aanzienlijke dalingen zien in het aantal infecties. We moeten onze uitdagingen in het krijgen van genoeg PPE (Personal protective equipment) aan de mensen die het nodig hebben, en ja, het is een wereldwijd probleem, maar we moeten het oplossen.

En tot slot moeten we ervoor zorgen dat de maatregelen die we nemen niet leiden tot een toename van de reproductiesnelheid van de ziekte - de R -, zodat we het soort exponentiële groei krijgen, waarmee we een paar weken geleden werden geconfronteerd. En om onze vooruitgang in kaart te brengen en te voorkomen dat we weer teruggaan naar het begin, zijn we bezig met het opzetten van een nieuw Covid-waarschuwingssysteem dat wordt beheerd door een nieuw Gemeenschappelijk Bioveiligheidscentrum. En dat Covid Alert Level zal voornamelijk worden bepaald door R (risk = risico) en het aantal coronavirusgevallen.

En dat Covid Alert Level zal ons op zijn beurt vertellen hoe hard we moeten zijn in onze sociale afstandelijke maatregelen - hoe lager het niveau, hoe minder de maatregelen. Hoe hoger het niveau, hoe harder en strikter we moeten zijn. Er zullen vijf waarschuwingsniveaus zijn. Niveau één betekent dat de ziekte niet langer aanwezig is in het Verenigd Koninkrijk en niveau vijf is het meest kritieke niveau - het soort situatie dat we hadden kunnen hebben als de NHS was overweldigd. Gedurende de periode van de lockdown zijn we in Niveau Vier geweest, en het is dankzij jullie opoffering dat we nu in staat zijn om in stappen naar Niveau Drie te gaan. En als we gaan zal iedereen een rol spelen om de R naar beneden te houden. Door alert te blijven en de regels te volgen.

En om het aantal infecties te blijven terugdringen zijn er nog twee dingen die we moeten doen. We moeten de vreselijke epidemieën in verzorgingstehuizen en in de NHS snel terugdraaien, en hoewel de aantallen nu sterk dalen, is er duidelijk nog veel meer te doen. En als we dit virus onder controle willen krijgen, dan moeten we een wereldsysteem hebben om potentiële slachtoffers te testen en hun contacten op te sporen. Zodat we - alles bij elkaar genomen - elke dag letterlijk honderdduizenden mensen testen.

We hebben snel vooruitgang geboekt op het gebied van testen - maar er is nu nog zoveel meer te doen, en dat kunnen we ook. Toen dit begon, hadden we deze ziekte nog niet eerder gezien, en we begrepen de gevolgen ervan niet helemaal. Met elke dag krijgen we meer en meer gegevens. We schijnen het licht van de wetenschap op deze onzichtbare moordenaar, en we zullen hem oppakken waar hij toeslaat. Want ons nieuwe systeem zal op tijd in staat zijn om lokale flare-ups - in uw omgeving - op te sporen en ons een nationaal beeld te geven.

En toch, als ik kijk naar waar we vanavond zijn, hebben we de R onder één, tussen 0,5 en 0,9 - maar mogelijk slechts net onder één. En hoewel we vooruitgang hebben geboekt in het voldoen aan ten minste een aantal van de voorwaarden die ik heb gegeven. We hebben nog lang niet aan alle voorwaarden voldaan. En dus nee, dit is niet het moment om de lockdown deze week te beëindigen. In plaats daarvan nemen we de eerste voorzichtige stappen om onze maatregelen aan te passen.



En de eerste stap is een accentverschuiving die we hopen dat de mensen deze week in actie komen. We hebben gezegd dat je van thuis uit moet werken als het kan, en alleen naar het werk moet gaan als het moet. We moeten nu benadrukken dat iedereen die niet thuis kan werken, bijvoorbeeld in de bouw of productie, actief moet worden aangemoedigd om te gaan werken. En we willen dat het veilig is voor u om aan het werk te gaan. Dus u moet het openbaar vervoer zo mogelijk vermijden - want we moeten en zullen de sociale afstand bewaren, en de capaciteit zal dus beperkt zijn.

Dus werk vanuit huis als je kunt, maar je moet gaan werken als je niet vanuit huis kunt werken. En om ervoor te zorgen dat je veilig op het werk bent, hebben we gewerkt aan nieuwe begeleiding voor werkgevers om werkplekken COVID-veilig te maken. En als je toch naar je werk gaat, doe dat dan zo mogelijk met de auto of nog beter te voet of op de fiets. Maar net als bij werkplekken zullen ook openbaarvervoerbedrijven de COVID-beveiligingsnormen volgen. En vanaf deze woensdag willen we mensen aanmoedigen om meer en zelfs onbeperkt te gaan bewegen in de buitenlucht.

U kunt in de zon zitten in uw lokale park, u kunt naar andere bestemmingen rijden, u kunt zelfs sporten, maar alleen met leden van uw eigen huishouden. U moet zich houden aan de regels voor sociale afstand en om die regels te handhaven zullen we de boetes verhogen voor de kleine minderheid die deze regels overtreedt. En dus zullen we elke dag, met steeds meer gegevens, de R en het aantal nieuwe besmettingen in de gaten houden, en de vooruitgang die we boeken, en als we als natie beginnen te voldoen aan de voorwaarden die ik heb gesteld, dan kunnen we in de komende weken en maanden misschien nog verder gaan.

In stap twee - op zijn vroegst op 1 juni - na de halve termijn - denken we dat we in staat zullen zijn om te beginnen met de gefaseerde heropening van winkels en om de basisschoolleerlingen weer in scholen te krijgen, in fasen, te beginnen met de opvang, het 1ste jaar en het 6de jaar. Onze ambitie is dat middelbare scholieren die volgend jaar met examens worden geconfronteerd, voor de vakantie minstens enige tijd bij hun docenten krijgen. En we zullen binnenkort gedetailleerde richtlijnen opstellen over hoe het in scholen en winkels en op het gebied van vervoer te laten werken.

En stap drie - op zijn vroegst in juli - en onder al deze voorwaarden en verdere wetenschappelijke adviezen; als en alleen als de cijfers het ondersteunen, hopen we ten minste een deel van de horeca en andere openbare gelegenheden te heropenen, op voorwaarde dat ze veilig zijn en sociale distantie afdwingen. Gedurende deze periode van de komende twee maanden zullen we ons niet alleen laten leiden door hoop of economische noodzaak. We zullen worden gedreven door de wetenschap, de gegevens en de volksgezondheid.

En ik moet nogmaals benadrukken dat dit alles voorwaardelijk is, het hangt allemaal af van een reeks grote Ifs (als). Het hangt af van ons allemaal - het hele land - om het advies op te volgen, om sociale afstand te nemen en om die R naar beneden te houden. En om herinfectie vanuit het buitenland te voorkomen, merk ik op dat het binnenkort de tijd is - met een aanzienlijk lagere transmissie - om mensen die dit land via de lucht binnenkomen in quarantaine te plaatsen. En het is vanwege uw inspanningen om de R naar beneden te krijgen en het aantal infecties hier beneden, dat deze maatregel nu effectief zal zijn. En natuurlijk zullen we onze vooruitgang op lokaal, regionaal en nationaal niveau in de gaten houden en als er uitbraken zijn, als er problemen zijn, zullen we niet aarzelen om op de rem te gaan staan. We hebben de eerste piek al achter de rug - maar het is vaak gevaarlijker om de berg af te gaan.

We hebben een route, en we hebben een plan, en iedereen in de regering heeft de allesoverheersende druk en uitdaging om levens te redden, levensonderhoud te herstellen en geleidelijk aan de vrijheden te herstellen die we nodig hebben. Maar uiteindelijk is dit een plan dat iedereen moet laten werken. En als ik kijk naar wat u al hebt gedaan. Het geduld en het gezond verstand dat u heeft getoond. De vastberadenheid van de ouderen wier isolement we allemaal zo snel mogelijk willen beëindigen. De ongelooflijke moed en het harde werk van onze NHS-medewerkers, onze hulpverleners. De toewijding en zelfopoffering van al diegenen in elke levensfase die ons helpen deze ziekte te verslaan.

Politie, buschauffeurs, treinbestuurders, apothekers, supermarktmedewerkers, wegvervoerders, vuilnismannen, schoonmakers, bewakers, postbodes, onze leraren en nog duizend anderen. De wetenschappers die de klok rond werken om een vaccin te vinden. Als ik denk aan de miljoenen dagelijkse daden van vriendelijkheid en bedachtzaamheid die in dit land worden verricht. En dat heeft geholpen om ons door deze eerste fase te krijgen.

Ik weet dat we dit plan kunnen gebruiken om ons door de volgende te krijgen. En als we het niet kunnen doen tegen die data, en als het waarschuwingsniveau het niet toelaat, zullen we gewoon wachten en doorgaan tot we het goed hebben. We zullen terugkomen van deze duivelse ziekte. We zullen terugkomen op gezondheid, en robuuste gezondheid.

En hoewel het Verenigd Koninkrijk door deze ervaring zal veranderen, denk ik dat we sterker en beter kunnen zijn dan ooit tevoren. Veerkrachtiger, innovatiever, economisch dynamischer, maar ook genereuzer en meer delend. Maar voor nu moeten we alert blijven, het virus onder controle houden en levens redden.

Dank u wel.'



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.