Bijgewerkt: 29 mei 2024

Populairste zorgpakketten in 2021 worden tot wel 118 euro duurder

Nieuws -> Informatief

Bron: Pricewise
19-11-2020

Vooral Nederlanders met aanvullende verzekeringen gaan er in 2021 op achteruit, sommigen betalen zelfs € 118,- meer aan zorgpremie. Dit blijkt uit een jaarlijkse analyse van online consumentenadviseur Pricewise op basis van de meest voorkomende zorgprofielen in Nederland.

Een veelvoorkomend zorgprofiel, een stel van twee 60-plussers dat aanvullend verzekerd is voor fysiotherapie (9 behandelingen p.p.) en tandartskosten (max € 500,- 100% vergoeding p.p.), gaat er met de zorgverzekering in 2021 het meest op achteruit. Zij betalen samen in 2021 gemiddeld € 235,32 méér aan zorgpremie. Kleine gezinnen verzekerd voor tandarts en orthodontie tot 18 jaar gaan er volgens het onderzoek het minst op achteruit. Die betalen maar € 27,60 meer aan zorgpremie. Dat is veel minder dan de gemiddelde stijging van de basisverzekering van € 60,-.

Aanvullend verzekerd stel betaalt meeste extra zorgpremie. Pricewise maakt al jaren een vergelijking voor vier veelvoorkomende zorgprofielen, op basis van de goedkoopste premies van het aankomende zorgseizoen en die van het voorgaande jaar. De eerder besproken aanvullend verzekerde 60-plussers moeten per persoon al € 118,- meer zorgpremie betalen. Daar komt bij dat zij vaker voor een restitutiepolis gaan, waardoor er nog eens € 86,40 bij komt. Suzanne Löwik, expert zorgverzekeringen bij Pricewise, ziet al jaren grote verschillen tussen de kosten voor aanvullende pakketten: “We zien dat mensen vaak gaan voor een aanvullende tandartsverzekering die 100% van de kosten dekt, zoals in dit veelvoorkomende profiel. Het loont om te kijken naar een verzekering die de meeste behandelingen voor 100% dekt en een deel voor 75%. Dit kan je zo een tientje per maand schelen. Daarnaast loont het om te kijken of je wel een tandartsverzekering nodig hebt. Als je niet de gehele vergoeding gebruikt, dan betaal je al snel meer aan premie dan je vergoed hebt gekregen. Wie al jaren alleen voor controle naar de tandarts gaat, is voordeliger uit zonder tandartsverzekering. Een aanvullende verzekering voor fysiotherapie loont veel sneller. Er is namelijk vaak meer dan één behandeling nodig. De kosten van een behandeling liggen rond de € 40,-, terwijl je voor een paar verzekerde fysiobehandelingen maar een paar euro extra per maand betaalt.”

Foto Amstelveen
(Bron Pricewise - 2020)

De vier meest voorkomende zorgverzekeringsprofielen in 2021


Verzeker kinderen op één polis. In 2021 betaalt een stel met twee jonge kinderen dat kiest voor een zorgverzekering met het verplichte en laagste eigen risico van € 385,-, een aanvullende verzekering voor de tandarts (tot € 250,-, 75% vergoeding) en fysiotherapie (6 behandelingen) op jaarbasis € 60,- meer aan premie. Dat komt uit op € 30,- per verzekerde ouder. Een alleenstaande ouder met een tiener is met een aanvullende verzekering voor tandartskosten (tot € 250,-, 100% vergoeding), orthodontie (tot € 1.500,-, 100% vergoeding) en een basisverzekering met het laagste eigen risico zo’n € 27,60 duurder uit. Löwik: “Het voordeligste voor een gezin met kinderen is om de kinderen te verzekeren op de polis van de ouder met de meest uitgebreide dekking. En dat de ouders zich dan ieder verzekeren enkel voor de zorg die zij nodig hebben. Zo voorkom je dat beide ouders premie betalen voor de beugel van hun kind.

Goedkoopste basisverzekering dit jaar € 85,95 per maand. Een alleenstaande die enkel kiest voor een basisverzekering en het hoogste eigen risico is het goedkoopst uit en betaalt in 2021 € 85,95 per maand. Dat is op jaarbasis toch € 32,40 meer dan in 2020. “Aankomend jaar is het verschil tussen de duurste en goedkoopste basisverzekering € 504,- per jaar. De dekking in de basisverzekering is bij iedere verzekeraar hetzelfde, wel heb je met de ene verzekering meer keuzevrijheid om naar bepaalde zorgverleners te gaan. Daar betaal je vaak ook extra voor. Een hoog eigen risico zorgt daarentegen weer voor korting op je premie. Hoe hoger het eigen risico, hoe meer korting op de zorgpremie. Je moet het eigen risico voldoen voordat je basiszorg vergoed krijgt. Daarom is niet iedereen financieel in staat om voor het hoogste eigen risico te kiezen, je moet deze kosten namelijk wel in een keer kunnen ophoesten als dat nodig is,” aldus Löwik.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.