Bijgewerkt: 7 oktober 2022

Politie kijkt 'live' mee tijdens overvallen

Nieuws -> Overheid

Bron: Rijksoverheid
06-06-2012

Het nieuwe systeem Live View zorgt ervoor, dat de politie via bewakingscamera's direct kan meekijken tijdens een overval op een winkel, of horecaonderneming. Volgens minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vergroot Live View de pakkans van overvallers. De minister presenteerde het systeem op 5 juni 2012 in de meldkamer van de politie Haaglanden.

Als een aangesloten winkel, of bedrijf een overval meldt, worden de melding en camerabeelden via Live View doorgestuurd naar de particuliere alarmcentrale. Oordeelt de beveiligingsmedewerker, dat er daadwerkelijk een overval gaande is, dan schakelt hij alle gegevens en de live beelden direct door naar de politiemeldkamer. Politiemedewerkers kunnen zo meteen zien hoe de situatie is, hoeveel overvallers er zijn, welke wapens zij gebruiken en of er gewonden zijn.

Live-view Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2012)

Screenshot van de Live View demonstratie video


‘Live View doeltreffend middel tegen overvallen’

Opstelten vindt Live View een doeltreffend middel in de strijd tegen overvallen. De live beelden stellen de politie namelijk in staat om sneller en gerichter in actie komen tegen overvallers. In de meldkamer kan bijvoorbeeld direct worden bepaald, welke politie-inzet en andere hulpdiensten nodig zijn, zoals bijvoorbeeld een arrestatieteam, een helikopter of ambulance. Agenten die zich in de nabije omgeving van het incident bevinden, kunnen ook meteen worden gewaarschuwd.

Minder vaak uitrukken voor vals alarm

Verwacht wordt, dat de politie dankzij Live View ook minder vaak hoeft uit te rukken voor vals alarm. Met de live beelden kan immers meteen worden geverifieerd, of het bij een melding daadwerkelijk gaat om een overval. Een aantal meldkamers is inmiddels aangesloten op Live View. De rest volgt dit jaar. Hier kunt u de video bekijken: Politie Live View demo (mp4)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.