Bijgewerkt: 19 april 2024

PleinPortier Project van start in Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: Stichting Cardanus
17-04-2009

Op 2 april 2009 is het project 'PleinPortier' van start gegaan in Amstelveen. De gemeente Amstelveen heeft Stichting Cardanus en Stichting de Bakkerij gevraagd deze op te zetten en uit te voeren. Het doel van het project is, leerlingen uit groep 7 van de basisschool bewust maken en leren omgaan met conflicten op het schoolplein.

Onderdeel hiervan is ook het goed omgaan met materialen die onder schooltijd gebruikt worden om te spelen. De kinderen treden in de rol van Pleinportier tijdens pauze's en leren te hulp schieten waar het nodig is bij hun medescholieren. Het programma bestaat uit een 5 tal lesuren theorie, een 5 tal oefenmiddagen en een huldiging met uitreiking van een diploma, logboek en een heus pleinportier tenue.

De pilot loopt momenteel op de Joost v/d Vondelschool/Omnibus en de reacties zijn zeer positief te noemen. Zowel bij de ouders, leerkrachten en de kinderen zelf.

Respect  Amstelveen
(Cardanus - 2009)



Conflicten los je zó op!

Samen buitenspelen, van voetballen en touwtjespringen tot knikkeren: het is allemaal goed voor de weerstand en fysieke ontwikkeling van kinderen. Maar samenspelen betekent ook dat je het zo nu en dan niet met elkaar eens bent of dat er iemand vals speelt. Conflicten horen bij het leven en het is heel gezond dat kinderen hier ook mee leren omgaan.

De Bakkerij

Het blijkt dat veel kinderen vandaag de dag moeite hebben met het oplossen van ruzies en meningsverschillen. Buitenspelen wordt hierdoor aanzienlijk minder leuk. Om basisschoolleerlingen te leren omgaan met dit soort conflicten hebben Gemeente Amstelveen en Cardanus Stichting De Bakkerij gevraagd een project te ontwikkelen voor de Brede Scholen in Amstelveen.

PleinPortiers

In een periode van vier maanden worden de kinderen van groep zeven opgeleid tot heuse PleinPortiers. Hierbij zijn ze zelf verantwoordelijk voor de sfeer op het schoolplein, maar ook voor het netjes houden van hun omgeving.

Goed voorbereid

Je wordt als leerling niet zomaar een PleinPortier. Hier gaat een traject aan vooraf waarbij de kinderen met elkaar praten over ruzie en hoe je dit zelf kan oplossen. Samen met de begeleiders maken de leerlingen een spel waarbij ze letterlijk ervaren hoe groot de gevolgen kunnen verschillen door de keuzes die je maakt. Ook oefenen de kinderen onder begeleiding hun rol als PleinPortier.

Diploma

Als de hele klas de oefenperiode met succes heeft doorlopen worden de kinderen gehuldigd en krijgen ze een echt diploma. Vanaf die dag zijn ze officiële PleinPortiers met een belangrijke taak.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.