Bijgewerkt: 28 maart 2024

Pfizer meldt succes met orale antivirale kandidaat Paxlovid

Nieuws -> Informatief

Bron: Pfizer Inc.
14-12-2021

Pfizer Inc. (NYSE: PFE) heeft op 14 december 2021 definitieve resultaten bekendgemaakt van een analyse van alle 2.246 volwassenen die waren ingeschreven in haar Fase 2/3 EPIC-HR (Evaluation of Protease Inhibition for COVID-19 in High-Risk Patients) studie van haar nieuwe COVID-19 orale antivirale kandidaat PAXLOVID™ (nirmatrelvir [PF-07321332] tabletten en ritonavir tabletten).

Deze resultaten waren consistent met de tussentijdse analyse die in november 2021 werd aangekondigd en waaruit bleek dat PAXLOVID het risico van ziekenhuisopname of overlijden door welke oorzaak dan ook aanzienlijk verminderde met 89% in vergelijking met placebo bij niet-gehospitaliseerde, hoog-risico volwassen patiënten met COVID-19 die binnen drie dagen na het begin van de symptomen werden behandeld. In een secundair eindpunt verminderde PAXLOVID het risico van ziekenhuisopname of overlijden door welke oorzaak dan ook met 88% in vergelijking met placebo bij patiënten die binnen vijf dagen na het begin van de symptomen werden behandeld, een stijging ten opzichte van de 85% die werd waargenomen in de tussentijdse analyse. De EPIC-HR gegevens zijn gedeeld met de U.S. Food and Drug Administration (FDA) als onderdeel van een lopende doorlopende indiening voor een Emergency Use Authorization (EUA).

Foto Amstelveen
(Bron Pfizer - 2021)

Albert Bourla (1961) voorzitter en Chief Executive Officer van Pfizer


'Dit nieuws bevestigt nog eens dat onze orale antivirale kandidaat, indien toegelaten of goedgekeurd, een betekenisvolle impact zou kunnen hebben op het leven van velen, aangezien de gegevens de werkzaamheid van PAXLOVID bij het verminderen van ziekenhuisopname en overlijden verder ondersteunen en een substantiële daling van de viral load laten zien. Dit onderstreept het potentieel van de kandidaat-behandeling om het leven van patiënten over de hele wereld te redden,' zei Albert Bourla, voorzitter en Chief Executive Officer, Pfizer. 'Opkomende zorgwekkende varianten, zoals Omicron, hebben de behoefte aan toegankelijke behandelingsopties voor mensen die het virus oplopen vergroot, en we hebben er alle vertrouwen in dat deze potentiële behandeling, als deze wordt goedgekeurd, een cruciaal hulpmiddel kan zijn om de pandemie te helpen bedwingen.'

PAXLOVID is een antivirale therapie met een proteaseremmer voor SARS-CoV-2 die wordt onderzocht. Het werd ontwikkeld om oraal te worden toegediend zodat het, indien toegestaan of goedgekeurd, kan worden voorgeschreven bij het eerste teken van infectie of bij het eerste besef van blootstelling - wat patiënten mogelijk kan helpen ernstige ziekte te voorkomen (die kan leiden tot ziekenhuisopname en overlijden) of de ontwikkeling van de ziekte te voorkomen na contact met een gezinslid dat COVID-19 heeft opgelopen - afhankelijk van het klinische succes van de rest van het EPIC-ontwikkelingsprogramma. Nirmatrelvir [PF-07321332], dat afkomstig is uit de laboratoria van Pfizer, is ontworpen om de activiteit van het SARS-CoV-2-3CL protease te blokkeren, een enzym dat het coronavirus nodig heeft om zich te vermenigvuldigen. Gelijktijdige toediening met een lage dosis ritonavir helpt het metabolisme, of de afbraak, van nirmatrelvir te vertragen zodat het langer in het lichaam actief kan blijven in hogere concentraties om het virus te helpen bestrijden.



Nirmatrelvir is ontworpen om de virale replicatie te remmen in een stadium dat proteolyse wordt genoemd en dat optreedt vóór de virale RNA-replicatie. In preklinische studies heeft nirmatrelvir geen aanwijzingen opgeleverd voor mutagene DNA-interacties. De huidige zorgwekkende varianten kunnen resistent zijn tegen behandelingen die gericht zijn op het spike-eiwit dat op het oppervlak van het SARS-CoV-2-virus tot expressie komt, als gevolg van de mutaties in deze regio. PAXLOVID werkt echter intracellulair op het protease van het SARS-CoV-2-virus door de virale replicatie te remmen. Nirmatrelvir heeft consistente in vitro antivirale activiteit laten zien tegen de eerder geïdentificeerde varianten van concerns (d.w.z. alfa, bèta, delta, gamma, lambda, en mu). Bovendien heeft nirmatrelvir in een in vitro biochemische test het met Omicron geassocieerde 3CL-protease krachtig geremd. Dit wijst op het potentieel van nirmatrelvir om robuuste antivirale activiteit tegen Omicron te behouden. Aanvullende in vitro antivirale studies met deze variant zijn aan de gang.

Indien PAXLOVID wordt toegelaten of goedgekeurd, zal het worden toegediend in een dosis van 300 mg (twee tabletten van 150 mg) nirmatrelvir met één tablet ritonavir van 100 mg, tweemaal daags gedurende vijf dagen. Een doos bevat vijf blisterverpakkingen PAXLOVID, als samen verpakte nirmatrelvir-tabletten met ritonavir-tabletten, die alle vereiste doses voor een volledige vijfdaagse behandelingskuur leveren.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.