Bijgewerkt: 6 december 2023

Pfizer en BioNTech willen boosterprogramma in het licht van de Delta-variant

Nieuws -> Informatief

Bron: Pfizer/BioNTech
12-07-2021

NEW YORK en MAINZ, DUITSLAND, 8 juli 2021-En onderdeel van de voortdurende inspanningen van Pfizer en BioNTech om het virus dat COVID-19 veroorzaakt en circulerende mutaties voor te blijven, geven de bedrijven een update over hun uitgebreide boosterstrategie. Pfizer en BioNTech hebben bemoedigende gegevens gezien in de lopende boosterstudie van een derde dosis van het huidige BNT162b2-vaccin – meldt in een bericht Pfizer en BioNTech.

De eerste gegevens van de studie tonen aan dat een boosterdosis die 6 maanden na de tweede dosis wordt toegediend een consistent verdraagbaarheidsprofiel heeft en tegelijkertijd hoge neutralisatietiters tegen het wilde type en de Beta-variant opwekt, die 5 tot 10 keer hoger zijn dan na twee primaire doses. De bedrijven verwachten binnenkort meer definitieve gegevens te publiceren, alsook in een peer-reviewed tijdschrift, en zijn van plan om de gegevens in de komende weken in te dienen bij de FDA, EMA en andere regelgevende instanties.

Bovendien tonen gegevens uit een recente Nature-paper aan dat immuunsera verkregen kort na dosis 2 van de primaire reeks van twee doses BNT162b2 sterke neutralisatietiters hebben tegen de Delta-variant (B.1.617.2-lijn) in laboratoriumtests. De bedrijven verwachten dat een derde dosis deze antilichaamtiters nog hoger zal maken, vergelijkbaar met hoe de derde dosis presteert voor de Bèta-variant (B.1.351). Pfizer en BioNTech voeren preklinische en klinische tests uit om deze hypothese te bevestigen.Hoewel Pfizer en BioNTech van mening zijn dat een derde dosis van BNT162b2 het potentieel heeft om de hoogste niveaus van beschermende werkzaamheid te behouden tegen alle momenteel bekende varianten, waaronder Delta, blijven de bedrijven waakzaam en ontwikkelen zij een bijgewerkte versie van het Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccin dat zich richt op het volledige spike-eiwit van de Delta-variant. De eerste partij van het mRNA voor de proef is reeds geproduceerd. De bedrijven verwachten dat de klinische studies in augustus zullen beginnen, afhankelijk van de reglementaire goedkeuringen.

Zoals blijkt uit reële gegevens van het Israëlische Ministerie van Volksgezondheid, is de doeltreffendheid van het vaccin bij het voorkomen van zowel infectie als symptomatische ziekte zes maanden na de vaccinatie afgenomen, hoewel de doeltreffendheid bij het voorkomen van ernstige ziekten hoog blijft. Bovendien is in deze periode de Delta-variant de dominante variant aan het worden, zowel in Israël als in vele andere landen. Deze bevindingen zijn in overeenstemming met een lopende analyse van de fase 3-studie van de bedrijven. Daarom hebben wij gezegd, en blijven wij geloven, dat het op basis van alle gegevens, waarover we tot nu toe beschikken, is het waarschijnlijk dat binnen 6 tot 12 maanden na volledige vaccinatie een derde dosis nodig zal zijn. Hoewel de bescherming tegen ernstige ziekte gedurende de volledige 6 maanden hoog bleef, wordt verwacht dat de werkzaamheid tegen symptomatische ziekte na verloop van tijd zal afnemen en dat er steeds nieuwe varianten zullen opduiken. Op basis van alle gegevens waarover zij tot nu toe beschikken, zijn Pfizer en BioNTech van mening dat een derde dosis nuttig kan zijn om de hoogste beschermingsniveaus te behouden.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.