Bijgewerkt: 25 juli 2024

Paul Frissen 'Het geheim van de laatste staat' bij Libris Venstra

Nieuws -> Informatief

Bron: Libris Venstra
11-04-2016

In het kader van de Maand van de Filosofie houdt politiek filosoof Paul Frissen vrijdag 22 april 2016 een boeiende lezing bij Libris Venstra over zijn laatste boek. De vrijheid van de burger berust op zijn fundamentele recht op geheimen. Van de staat verwacht de burger transparantie. Om de vrijheid van de burger te beschermen heeft echter ook de staat geheimen nodig. Over deze politiek-filosofische paradox gaat Het geheim van de laatste staat. Paul Frissen (1955) is decaan en bestuursvoorzitter van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur in Den Haag en hoogleraar bestuurskunde aan Tilburg University.

Foto Amstelveen
(Foto Renée Frissen - 2015)

Paul Frissen (1955) is hoogleraar Bestuurskunde aan de School voor Politiek en Bestuur van de Universiteit van Tilburg (UvT). Hij is ook Decaan van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) en lid van het adviesorgaan Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO)


Het geheim van de laatste staat. Kritiek van de transparantie verscheen in 2016 bij Boom. Eerder publiceerde hij De staat van verschil (2007), Gevaar verplicht (2009) en De fatale staat. In dit spraakmakende boek formuleert Paul Frissen een fundamentele kritiek op het verlangen naar transparantie. Het geheim van de laatste staat is bedoeld voor iedereen die voorbij het transparantie denken wil reflecteren op wat de staat nodig heeft om onze vrijheid te beschermen.

'Dwars tegen de tijdgeest in houdt Paul Frissen een overtuigend pleidooi voor het 'Recht op Duisternis' (...) Ik werd lyrisch van dit boek.' *****  - Stephan Sanders in de Volkskrant. 'In zijn nieuwe boek waarschuwt Paul Frissen voor politici die aan de haal gaan met privacygevoelige informatie.’ - BN De Stem. Geheimen zullen altijd nodig zijn om de wereld draaiende te houden, betoogt Paul Frissen in dit boek,' - Financieele Dagblad. ‘De behoefte alles te ontbloten, te onthullen, in kaart te brengen, is onleefbaar.’ Paul Frissen in Trouw. ‘Een belangrijke bijdrage in het debat over democratie en democratische processen, het moet dan ook breed gelezen worden door beleidsmakers en gewone burgers om met de nodige nuance te kunnen oordelen’ - Dirk Verhofstadt op  www.liberales.be. Inloop vanaf 19.00 uur , aanvang 19.30 uur. Toegangsprijs 7,50 euro. Aanmelden via info@venstra.nl  ovv lezing Frissen en aantal personen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.