Bijgewerkt: 28 september 2022

Ouderen verliezen hun recht niet op plek in instelling

Nieuws -> Overheid

Bron: Rijksoverheid
01-03-2014

In reactie op de berichtgeving van vandaag (1 maart 2014) over het sluiten van zorginstellingen, merkt staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) het volgende op: 'Ouderen die nu in een instelling wonen, houden het recht op verblijf in een instelling. Niemand komt op straat te staan. Dat is van het begin af aan het uitgangspunt van mijn beleid (en dat van mijn voorganger) geweest. Iedere suggestie anderzijds maakt mensen onterecht bang.

van Rijn Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2013)

Martin van Rijn, (PvdA) staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


De afgelopen decennia zijn er meer ouderen bijgekomen, maar kozen minder mensen voor een plek in een instelling. De trend is al langer, dat mensen in hun eigen omgeving willen blijven en daar de zorg en ondersteuning ontvangen die zij nodig hebben. Het kabinet past het beleid daarop aan: zorg dichtbij en zorg op maat.

Minder mensen in een instelling betekent minder instellingen. In het geval een zorginstelling tot de conclusie komt, dat locaties niet toekomstbestendig zijn en niet voldoen aan de wensen van huidige en toekomstige bewoners, dan kan een instelling besluiten om tot sluiting over te gaan. Dat is vervelend voor mensen voor wie de huidige locatie (nog) wel voldoet aan hun wensen en die weliswaar het recht op een plek in een instelling behouden, maar toch moeten verhuizen. Dat is niets minder dan pijnlijk, maar niemand verliest z'n recht op een plek in een instelling.'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.