Bijgewerkt: 6 december 2023

Ouder-Amstel voorlopig zelfstandig

Nieuws -> Ouderkerk

Bron: Amstelveens Weekblad
21-02-2007

Jaap Nawijn neemt vrijdag na 3,5 jaar afscheid als burgemeester van Ouder-Amstel. Negatieve reacties heeft hij niet gekregen op zijn snelle vertrek, integendeel. , Soms komen dingen op je weg.” Ouder-Amstel is een bijzondere gemeente, blikt de 54jarige VVD-er terug op zijn ambtstermijn die per 1 maart 2007 eindigt. Op dat moment treedt hij in functie als burgemeester van Heemskerk, een gemeente die met 38 duizend inwoners bijna drie keer zo groot is als Ouder-Amstel.

Nawijn  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Jaap Nawijn op een archieffotoHet was fantastisch,” zegt Nawijn. , Een mooie tijd. Je eerste post als burgemeester is natuurlijk het meest indrukwekkend. Het is de periode waarin je het meest leert, waarin je ervaring opdoet.” , Ik kijk enorm uit naar mijn nieuwe functie. Dat wil niet zeggen dat ik het hier niet had volgehouden. Ik ben nu bijna 55, als je nog een keer promotie wilt maken is het nu,” zegt Nawijn die al eens eerder voor een burgemeesterspost is benaderd.

Slechts 3,5 jaar was hij de opvolger van Cees de Groot die bijna twintig jaar burgemeester was van Ouder-Amstel, maar er is niet negatief op zijn vertrek gereageerd. , Niet door de raad en ook uit de bevolking heb ik die signalen niet gehad. Sterker, de reacties die ik kreeg waren: Leuk, gefeliciteerd maar jammer dat je weggaat.”

Dat de gemeenteraad in de profielschets voor een nieuwe burgemeester stelt dat die minimaal één periode moet blijven, beschouwt Nawijn niet als een diskwalificatie. ,,Je komt het tegenwoordig standaard in een profielschets tegen. De tijden zijn veranderd, burgemeesters wisselen vaker van plaats. De tijden dat je decennia op één post bleef zitten zijn voorbij.”

Gevraagd naar zijn resultaten zegt hij te hebben geprobeerd de mentaliteit op het gemeentehuis te veranderen. , Er heerste hier de neiging om zich snel van de omgeving af te zetten. Ik heb meteen gezegd: je mag van mij geen Calimero-effect verwachten. Ik sta met mijn gezicht naar de buren. Op die manier wordt meer rekening gehouden met de kwaliteit die je hebt.” Daarnaast heeft hij zich sterk gemaakt voor een regionale brandweer en is hij voorstander van aansluiting van de GGD bij Amsterdam. Ook heeft hij het cultuurbeleid op de agenda gezet.

Nawijn acht Ouder-Amstel zeer wel in staat om voorlopig zelfstandig te blijven. , We doen voor inwoners alles om het ze zo makkelijk mogelijk te maken. Er zijn grotere gemeenten die het slechter doen.” Desalniettemin is het volgens hem goed om af en toe een spiegel voor te houden en te kijken naar de zelfstandigheid.

Commissaris van de Koningin Borghouts zei vorig jaar tijdens een bezoek dat deze gemeente onderaan zijn lijstje staat als het om gemeentelijke herindelingen gaat. Ik denk dat Ouder-Amstel voorlopig zelfstandig blijft. Dat blijkt ook wel uit het feit dat er een vacature is voor een nieuwe burgemeester.”

Ik zal het meest de mensen om me heen missen, op het gemeentehuis maar ook de bewoners, Er heerst hier nog een dorpse gemoedelijkheid, de mensen kennen elkaar. De gemeente Heemskerk heeft dat ook nog.”

Jaap Nawijn neemt vrijdag 23 februari 2007 met een receptie van 17 tot 18.30 uur afscheid als burgemeester van Ouder-Amstel.

Robbert Wortel


 Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.