Bijgewerkt: 2 maart 2024

Oude schoolplaten tentoonstelling in Ouder-Amstel

Nieuws -> Ouderkerk

Bron: Amstelveenweb / Wikipedia
28-10-2009

Vanaf 1 oktober 2009 tot 1 april 2010 is in het Gemeentelijk Historisch Museum van Ouder-Amstel de wisselexpositie 'De moord op Floris V. en andere oude schoolplaten' te bezichtigen.

Schoolplaat?

Een schoolplaat, of een plaat voor het aanschouwingsonderwijs werd vroeger gebruikt als illustratie bij de verhalen, die de schoolmeester vertelde. Het aanschouwingsonderwijs was een leermethode, die ontwikkeld is in de 19e eeuw, waarbij in de lagere school de kinderen door zien, horen, ruiken, tasten of voelen vertrouwd raakten met de dingen om hen heen. De platen werden gemaakt naar tekeningen, schilderijen of aquarellen en op linnen of karton geplakt.

Schoolplaat Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Een van de 11 tentoongestelde schoolplaten, getekend door de Groninger illustrator Cornelis Jetses (1873 - 1955) 'Aan het Hof van Karel de Grote' uit 1941. Jetses heeft in totaal 22 schoolplaten getekend. Hiervan behoorden 18 schoolplaten tot de serie


Er werden eerst in 1862 verschillende thema’s getekend, zoals 'In en om ons huis', 'Landbouw en veeteelt', 'In de dierenwereld' en 'Handel en bedrijf'. Tussen 1905 en 1909 werd door uitgeverij J. B. Wolters in Groningen de serie 'Het Volle Leven' uitgegeven. Het bestond uit vier series van zes schoolplaten met bijbehorende handleidingen en werkboekjes. Ze waren geschreven door Jan Ligthart, Hendricus Scheepstra en W. Walstra. De thema’s waren: timmeren, grasland, metselen en bouwland.

Vanaf 1857 werd geschiedenisonderwijs bij de wet verplicht in Nederland. Ook hiervoor werden schoolplaten gemaakt door een aantal verschillende illustrators. Vanaf 1911 werden deze platen opnieuw getekend of vervangen door andere afbeeldingen. Deze nieuwe serie geschiedenisplaten zijn aquarellen van Johan Herman Isings. (Bron Wikipedia)

Het museum is geopend op woensdag - zaterdag - zondag van 13 tot 16 uur. Groepen op afspraak: tel. 020-496 84 09. Toegang is gratis. Adres: Gemeentelijk Historisch Museum van Ouder- AmstelAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.