Bijgewerkt: 2 december 2023

Oud-premier Piet de Jong is op 101-jarige leeftijd overleden

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
01-08-2016

Minister-president Rutte reageert op het overlijden van oud-premier Piet de Jong op 101-jarige leeftijd:

'Oud-premier Piet de Jong (CDA) is op 101-jarige leeftijd overleden. Ik ben daar diep bedroefd over en heb mijn medeleven aan zijn familie overgebracht. Piet de Jong was mijn politieke betovergrootvader. Met de relativerende blik van iemand die voor hetere vuren heeft gestaan, wist hij als oud-onderzeebootcommandant ons land op vaardige wijze door de woelige jaren zestig te leiden. Begripvol, maar standvastig. Met uitgestoken hand, maar daadkrachtig. Precies de premier die Nederland op dat moment nodig had. Daarmee is hij van grote betekenis geweest voor ons land. Piet de Jong zei zelf bescheiden, dat hij slechts 'op de winkel paste', maar ondertussen heeft zijn kabinet veel bereikt. Van democratiseringswetgeving voor de universiteiten en de eerste lezing van een grondwetsherziening tot de beëindiging van een gijzeling door Molukse jongeren op de Indonesische ambassade. Hij ontwikkelde zich van een onderschatte premier tot een van de meest gewaardeerde premiers van Nederland.

Foto Amstelveen
(Foto Nia Palli/Wikipedia - 2011)

Petrus Jozef Sietse (Piet) de Jong (Apeldoorn, 3 april 1915 - Den Haag, 27 juli 2016) was een Nederlands politicus en militair. Van 5 april 1967 tot 6 juli 1971 was hij minister-president van Nederland. Eerder was hij ook staatssecretaris van Defensie (27 juni 1959 - 24 juli 1963) en minister van Defensie (24 juli 1963 - 5 april 1967) namens de Katholieke Volkspartij (KVP). Voorafgaand aan zijn politieke carrière vocht hij als onderzeebootcommandant in de Tweede Wereldoorlog. Op de foto ontvangt Minister-president Mark Rutte op 7 maart 2011 oud-premier De Jong in het Torentje om ervaringen uit te wisselen


Dat heeft hij te danken aan zijn innemende en verbindende karakter, gericht op consensus. Altijd oog voor anderen, bescheiden en vol zelfinzicht. Maar tegelijkertijd ook zeer intelligent en scherp in zijn analyse. Het maakte hem geliefd bij velen, niet in de laatste plaats bij mij.

Ik denk met grote genegenheid terug aan onze ontmoetingen. Met een eeuw levenservaring waren zijn observaties altijd sterk en bevlogen, maar tegelijkertijd rijk aan nuance. Voor hem was de Tweede Wereldoorlog nooit ver weg. De ervaringen uit die tijd tekenden hem op positieve wijze, hij liet zich niet makkelijk uit het veld slaan. Maar bovenal was het ook een buitengewoon aardige man, wars van poeha en met een groot gevoel voor humor. We zullen hem missen.' Lees ook: In memoriam: Piet de Jong op de website van het CDAAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.