Bijgewerkt: 19 april 2024

Operatie Overlord begon 75 jaar geleden

Nieuws -> Informatief

Bron: Wikipedia/Amstelveenweb
05-06-2019

Operatie Overlord was de codenaam voor de Slag om Normandië, de geallieerde operatie die de succesvolle invasie van het door de Duitsers bezette West-Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog in gang zette. De operatie werd gelanceerd op 6 juni 1944 met de landingen in Normandië (Operatie Neptunus, algemeen bekend als D-Day). Een aanval met 1.200 vliegtuigen ging vooraf aan een amfibische aanval met meer dan 5.000 schepen. Bijna 160.000 troepen staken op 6 juni het Kanaal over en meer dan twee miljoen geallieerde troepen waren eind augustus in Frankrijk.

Het besluit om in 1944 een oversteek van het Kanaal te ondernemen werd genomen op de Tridentconferentie in Washington in mei 1943. Generaal Dwight David Eisenhower (1890-1960) werd benoemd tot commandant van het geallieerde hoofdkwartier van de geallieerde expeditiemacht (SHAEF) en generaal Bernard Montgomery werd benoemd tot commandant van de 21ste legergroep, die alle landmacht die betrokken was bij de invasie omvatte. De kust van Normandië van Noordwest-Frankrijk werd gekozen als de plaats van de invasie, met de Amerikanen toegewezen om te landen op sectoren met de codenaam Utah en Omaha, de Britten bij Sword and Gold, en de Canadezen bij Juno.



Om te voldoen aan de verwachte omstandigheden op het Normandische strand, werd speciale technologie ontwikkeld, waaronder twee kunstmatige havens genaamd Mulberry havens en een reeks gespecialiseerde tanks met de bijnaam Hobart's Funnies. In de maanden voorafgaand aan de invasie voerden de geallieerden een aanzienlijke militaire misleiding uit, Operation Bodyguard, waarbij ze zowel elektronische als visuele verkeerde informatie gebruikten. Dit misleidde de Duitsers wat betreft de datum en locatie van de belangrijkste geallieerde landingen. Führer Adolf Hitler plaatste de Duitse veldmaarschalk Erwin Rommel die verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van versterkingen langs de door Hitler uitgeroepen Atlantikwall in afwachting van een invasie.



De geallieerden slaagden er niet in om hun doelen voor de eerste dag te bereiken, maar kregen een zwakke positie die ze geleidelijk aan uitbreidden toen ze de haven van Cherbourg op 26 juni en de stad Caen op 21 juli veroverden. Een mislukte tegenaanval van de Duitse troepen op 8 augustus liet 50.000 soldaten van het 7de Leger achter in de zak van Falaise. De geallieerden lanceerden een tweede invasie vanuit de Middellandse Zee van Zuid-Frankrijk (codenaam Operatie Dragoon) op 15 augustus, en de bevrijding van Parijs volgde op 25 augustus. Op 30 augustus 1944 trokken de Duitse strijdkrachten zich over de Seine naar het oosten terug en sloten Operatie Overlord af. De Duitse strijdkrachten trokken zich op 30 augustus 1944 terug over de Seine. (Bron: Wikipedia)



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.