Bijgewerkt: 23 juli 2024

Open Monumentendag 2013

Nieuws -> Informatief

Bron: Stichting Open Monumentendag/Gemeente Amstelveen
10-09-2013

De Open Monumentendag van dit jaar met het thema Macht en Pracht wordt geopend op donderdag 12 september 2013 in Utrecht, door minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker. Dit gebeurt tijdens een bijeenkomst voor genodigden in de Domkerk. Gekozen is voor Utrecht vanwege de viering van 300 jaar Vrede van Utrecht.

Deze viering en die van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden, is aanleiding geweest voor het thema Macht & Pracht. De Open Monumentendag vindt dit jaar plaats in het weekend van 14 en 15 september 2013. De eerste Open Monumentendag werd 27 jaar geleden ook in Utrecht geopend, destijds door ZKH Prins Claus. Het startschot vindt daar nu weer plaats vanwege de viering van de Vrede van Utrecht, waarvoor dit jaar met allerlei activiteiten volop aandacht is.

In 2013 is het 300 jaar geleden, dat er een einde kwam aan een reeks Europese oorlogen, voor het eerst gebeurde dit aan de onderhandelingstafel en niet op het slagveld. Diplomatie deed zijn intrede. De Open Monumentendag in Utrecht is op zaterdag 14 september. Een grote diversiteit aan monumenten van Macht & Pracht is op deze dag toegankelijk voor het publiek.

Domkerk en Paushuize

Het officiële gedeelte van de landelijke opening vindt plaats in de Domkerk. Naast een toespraak en de opening van minister Jet Bussemaker, is er een bijdrage van Reinildis van Ditzhuyzen, cultuurhistorica en specialist op het gebied van koninklijk pracht. De gastheren zijn burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen en de voorzitter van de Stichting Open Monumentendag Roland van Schelven. Zij voeren eveneens het woord.

Bij de bijeenkomst in de Domkerk, een van Nederlands mooiste voorbeelden van geestelijke Macht & Pracht, zijn honderden gasten aanwezig, waaronder comités Open Monumentendag, vertegenwoordigers van monumentenorganisaties, bestuur, politiek en andere genodigden. De ontvangst vooraf en erna is in Paushuize, ook een monument, dat het thema Macht & Pracht volledig recht doet.

Niet voor niets koos de delegatie van de Oostenrijkse keizer in 1712 Paushuize als uitvalsbasis voor de onderhandelingen voor de Vrede van Utrecht. Open Monumentendag is een jaarlijks evenement in het tweede weekend van september, georganiseerd om de publieke belangstelling en het draagvlak voor het behoud van monumenten te vergroten. Duizenden monumenten in Nederland zijn dat weekend gratis toegankelijk voor publiek, hiermee is het één van de grootste culturele evenementen van Nederland.

monumentendag Amstelveen
(Foto Open Monumentendag - 2013)

Het logo van de Open Monumentendagen 2013


De Open Monumentendag is onderdeel van de European Heritage Days. Rabo Vastgoedgroep is voor het 27e jaar hoofdsponsor van de Open Monumentendag. Hiermee draagt Rabo Vastgoedgroep bij aan de beleving en bewustwording van monumenten bij een groot publiek.

Open Monumentendagen 2013 in Amstelveen

Amstelveen heeft meer historie dan u denkt

De Vereniging Historisch Amstelveen en Stichting Oud Aalsmeer hebben dit jaar de handen ineengeslagen en in samenwerking met de gemeenten een gevarieerd programma voor u samengesteld.

Kom op zaterdag 14 september 2013 eens een kijkje nemen in de publiekshallen van de raadhuizen van Amstelveen en Aalsmeer. Beide historische verenigingen hebben een tentoonstelling ingericht over de ontstaansgeschiedenis van hun dorpen. Wat maakt Amstelveen nu zo typisch Amstelveens? Wat is karakteristiek voor Aalsmeer? Ook is te zien hoe de raadhuizen er vroeger uitzagen. U bent welkom tussen 11.00 en 16.00 uur.

Rondleiding door oude dorpskernen op zaterdag 14 september

Van 11.30 uur en 13.00 uur: rondleiding door oude dorpskern van Amstelveen met onder andere aandacht voor de verschillende raadhuizen. Daarna kunt u de tentoonstelling in de publiekshal van het raadhuis bekijken.

Van 13.00 uur en 14.30 uur: vertrek historische bus van de Stichting Veteraan Autobussen naar het gemeentehuis Aalsmeer voor een rondleiding door de oude dorpskern en een bezoek aan de tentoonstelling in het raadhuis. Om 13.30 uur start in Aalsmeer een rondleiding door de dorpskern, waarbij u verschillende monumenten van binnen en buiten bekijkt. Om 15.00 uur gaat de bus vanaf het gemeentehuis Aalsmeer weer terug naar het raadhuis Amstelveen.

Wilt u zeker zijn van een plekje in de bus en deelnemen aan de rondleiding, reserveer dan tijdig. Vermeld het aantal personen en waar u op de bus wilt stappen. Deelname is gratis. U kunt zich aanmelden via w.paijmans@amstelveen.nl  of telefonisch via (020) 540 4321.

Johanneskapel Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2008)

De Johanneskapel aan de Amsterdamseweg


Open monumenten op 14 en 15 september

De monumentale Johanneskapel aan de Amsterdamseweg 311 is open op zondag 15 september 2013 tussen 13.00 en 16.00 uur. Om 13.00 uur wordt hier een concert gegeven door de Muziekschool Amstelveen, onder leiding van mevrouw J. Beerkens. Op het programma staan onder meer werken van Bach, Pachelbel, Händel, Tsjaikowsky, Telemann en Bocherini.

Urbanus Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2004)

De St. Urbanuskerk in Nes aan de Amstel


Rijksmonument Urbanuskerk in Nes aan de Amstel (Amsteldijk-Zuid 145) is op zaterdag en zondag open tussen 12:00 en 17:00 uur. Deze neogotische kruisbasiliek uit 1889, gebouwd naar een ontwerp van Jos Cuypers, is absoluut een bezoek waard. Er zijn rondleidingen om 12.30, 14.30 en 15.30 uur en er wordt op het orgel gespeeld. Als u de toren beklimt, heeft u een adembenemend uitzicht over de Amstel.

Urbanus Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2008)

De parochie naast de St. Urbanuskerk in Bovenkerk


De restauratie van de Urbanuskerk in Bovenkerk (Noorddammerlaan 124-126) is nog in volle gang. Op zondag kunt u in de pastorie van de kerk bekijken hoe de restauratie verloopt en hoe er bijvoorbeeld 151 nieuwe palen onder de grond in de kerk zijn gebracht. In een andere ruimte kunt u de originele Urbanus-bouwboeken uit 1873 bekijken. De pastorie is open tussen 11.00 en 17.00 uur.

wester-amstel Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2008)

Buitenplaats Wester-Amstel aan de Amsteldijk


De voormalige buitenplaats Wester-Amstel aan de Amsteldijk Noord 55 opent op zaterdag haar poort voor publiek. Tussen 10.30 en 16.00 uur kunt u genieten van de tuin, het omliggende park en bij hoge uitzondering is het huis zelf te bezichtigen. Om 11.00 en 14.00 uur zijn er rondleidingen in het huis, om 11.45 en 14.45 uur in het park en de tuin.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.