Bijgewerkt: 1 oktober 2022

Op zoek naar jou, een jeugdliefde in Nederlands-Indië

Nieuws -> Informatief

Bron: Edu Dumasy
11-07-2015

Op 8 juli 2015 werd in het Amstelveense raadhuis de roman van schrijfster Syl van Duyn gepresenteerd. Het is een verhaal over een jeugdliefde in Nederlands-Indië. De vijftienjarige Neel loopt 25 augustus 1945 het Jappenkamp uit op Java gaat op zoek naar haar vader, die ze sinds de internering in het kamp in maart 1942 niet meer heeft gezien. De zoektocht naar haar vader brengt Neeltje bij de liefde van haar leven. Het boek is een verdichting van een waar gebeurde geschiedenis en is gebaseerd op het leven van Nora Valk.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Mevrouw Nora Valk (84), die met haar moeder in Kamp 9 in Ambarawa op Midden Java zat, vertelt over de verschrikkingen die zijzelf in de oorlog meemaakte tijdens de herdenkingsdienst op14 augustus 2014. 'Maar mijn haat tegen de Japanners is voorbij. Ik heb geleerd, dat ik kan vergeven'


Het boek werd aangeboden aan (onder meer) burgemeester Mirjam van 't Veld, die ondanks het feit, dat ze vanwege een val op krukken liep toch aanwezig was. Ze sprak waardering uit voor het werk van de schrijfster en het feit, dat het door crowdfunding tot stand is gekomen. De burgemeester ging ook in op de inzet van mevrouw Valk voor het Amstelveense scholenproject Ontmoeten en (Her)denken. Door de persoonlijke oorlogsverhalen van mevrouw Valk aan de leerlingen van de scholen leren ze onze vrijheid nu beter te waarderen.

Het boek zal dan ook een plaats krijgen binnen de lessen van dit project die uitmonden in een Ontmoetings- en Herdenkingsdag en de lesbus Wereldexpress voor alle Amstelveense basisscholen.

Dat deze druk bezochte boekpresentatie juist in het Amstelveense gemeentehuis plaatsvond is wel uniek en daarmee wordt ook het belang van het boek benadrukt. De presentatie werd daarnaast opgevrolijkt door live gezongen lied in het Indonesisch; Osmosa Asal Mula , uitgevoerd door Jane de La Fosse. Onder genot van een drankje en een hapje werden ideeën en verhalen uitgewisseld tussen de verschillende generaties waarvan velen hun oorspronkelijke roots hadden in onze voormalige kolonie .Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.