Bijgewerkt: 27 september 2022

Op 1 juni 2020 luiden alle kerkklokken van Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: Matthijs den Hollander
26-05-2020

'We gaan op maandag 1 juni 2020 een nieuwe fase in. In misschien wel de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog hebben we met elkaar het punt bereikt dat maandag onze samenleving opnieuw een meer open kan, in alle voorzichtigheid. Tegelijk zijn veel families in Amstelveen zwaar getroffen door het verlies van een dierbare. Of leven in economische onzekerheid. Voor iedereen willen we op maandag 1 juni om 20.00 uur daarom een boodschap van troost, hoop en kracht laten klinken' -aldus Matthijs den Hollander, stadsdichter van Amstelveen.

Foto Amstelveen
(Foto Naomi Heidinga - 2020)

Ook de ANNA luidt de kerkklok. Klokkenluider Erwin van der Laan initiatiefnemer van het ANNA project: 'Jazeker, het is dan ook een beetje feest, want we mogen weer open!'


Het idee om aan ‘klokken van hoop en troost’ nog een dag toe te voegen kwam van Clem Venne voorzitter van de Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanuskerk, Hugo van der Kooij wijkcoach van Participe Amstelland en Matthijs den Hollander, stadsdichter van Amstelveen.

'Ik fietste langs de Bovenkerkse Urbanustoren en verlangde ineens enorm naar die klokken. Juist nu we op een keerpunt belanden. Die tonen dringen diep in je door en hebben het vermogen om iets uit te zenden van: het komt goed, hou vol, er is iets heel krachtigs in ons. En dan bedoel ik niet direct God, want dat is voor iedereen totaal anders. Maar gewoon: troost, kracht,' - aldus den Hollander. 'Het toeval wil dat het maandag ook tweede Pinksterdag is, en dat je die dag om 12.00 uur ook nog eens de testsirenes hoort.' Clem Venne van de Urbanuskerk: 'Iedereen kan zijn gedachten de vrije loop laten in het moment van luiden. Allemaal hebben we hetzelfde gevoel. Zeker voor de getroffen families zal dit klokkengelui een boodschap van kracht en verbintenis zijn.'

Foto Amstelveen
(Foto Naomi Heidinga - 2020)

Fotocollage met de klokkenluiders van Amstelveen


Deelnemende kerken zijn: de St. Urbanuskerk Nes a/d Amstel en St. Urbanus Bovenkerk, Kruiskerk, Paaskerk, Titus Brandsma Parochie, Pauluskerk en de ANNA. Vanaf de ANNA is een vier jaar geleden teruggeplaatste 300 kilo zware klok te horen. Datum: maandag 1 juni 2020 om 20.00 uur.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.