Bijgewerkt: 29 maart 2024

Onderzoek naar de geschiedenis van de familie

Nieuws -> Informatief

Bron: HCC!genealogie
12-02-2016

Er is een stijgende interesse om meer te weten te komen over de familie. Wie behoorden daartoe, wie was met wie getrouwd, waar kwamen ze vandaan? Het zijn maar enkele van de vele vragen die mensen zich stellen, wanneer zij besluiten eens dieper in de geschiedenis van de familie te duiken. Familiehistorie, of stamboomonderzoek noemen we dat. Volgens Cees Heystek, voorzitter van de interessegroep Genealogie van de Hobby Computer Club wordt die stijgende interesse veroorzaakt door de activiteiten van genealogische verenigingen, waaronder die van hem en door Tv-programma’s als ‘Verborgen Verleden’, waar ruim 600 duizend mensen ’s-zaterdags op NPO 2 naar kijken.



Maar als iemand interesse is gewekt, wat dan? En hoe dan? Hoe en waar begin je dan een onderzoek naar je familie? Wat moet je daarvoor doen, hoe leg je de gevonden gegevens vast? Wat zijn de gebruiken, hoe zit het met de privacy? Iemand die een goed antwoord kan geven op die vragen is Rob van Drie, plaatsvervangend directeur van het Centraal Bureau voor Genealogie (CBG, Centrum voor Familiegeschiedenis) in Den Haag.

7 pijlers als basis van stamboomonderzoek. Op zaterdag 27 februari 2016 zal hij om 11 uur in Baarn een lezing verzorgen met als titel ‘de 7 pijlers van het genealogisch onderzoek’. Deze pijlers (‘code of practice’) vormen een soort van code, waaraan ieder onderzoek uiteindelijk zou moeten voldoen. Het zegt iets over de kwaliteit en het bevorderen van het onderzoek en formuleert, wat de goede gebruiken zijn. Belangrijk daarbij is op een verantwoorde manier om te gaan met informatie, inclusief het respecteren van de persoonlijke levenssfeer en het recht doen aan het werk van collega-onderzoekers. De code wordt ondersteund door een aantal landelijke verenigingen en het CBG die eveneens bijdroegen aan de totstandkoming er van.

Het familie archief. De zevende pijler van deze code zegt: ‘Deel het resultaat van je genealogisch onderzoek’. Om inzicht te geven wat je met gevonden gegevens kunt doen en hoe die te presenteren, nodigde HCC!genealogie Henk Werk uit. Zijn oudst gevonden voorvader dateert van voor 1672. Hij verzorgt een lezing over het archief van de familie Werk, door bepaalde familieleden grappende wijs ook wel Werk’s 'meel-imperium' genoemd. Aan de hand van documenten, waarvan de oudste is opgemaakt in 1890, en foto's uit het familiearchief neemt de spreker de toehoorders mee op reis, een reis die begint in 1850.



Dat is het jaar, dat zijn betovergrootouders koopman en gepasporteerd militair Hendrik Werk (Leiden 1826 – Groningen 1907) en koopvrouw Clara Tuntelaar (Groningen 1828 – Groningen 1901) in Groningen in het huwelijk traden. Zij reisden per schip langs kermissen in Groningen en in het noorden van Drenthe en bakten in hun demontabele kraam poffertjes, oliebollen en wafels. Zoon Jan Bartus Werk nam in 1890 de moederkraam van zijn vader over en zette de baktraditie tot aan zijn overlijden in 1926 voort. Zoons Louwrens en Hendrik namen na het overlijden van hun moeder Anna Huizinga in 1928 het stokje van haar over. In 1961 werd de zaak J. Werk-Huizinga wegens gebrek aan opvolgers opgeheven. Oudere broer Hendrik begon omstreeks 1890 voor zichzelf en vormde met echtgenote Frouke Bremer en vier van hun zes kinderen een eigen bedrijf: Gebroeders Werk. Ook dat bedrijf werd in 1961 wegens gebrek aan opvolgers opgeheven.

Apparatuur test. Mensen die denken een probleem met hun computer te hebben kunnen die op deze dag gratis laten testen door leden van de HCC!Testbank. Zij ondersteunen HCC-leden met het oplossen van hardware-problemen met hun PC, of laptop. Met behulp van professionele diagnosesoftware is de HCC!Testbank in staat om de meest uiteenlopende hardware problemen op te sporen en op te lossen. De volledige test duurt ongeveer 10 minuten en geeft inzicht in hoe het met de hardware van de computer is gesteld en of de belangrijkste zaken, zoals de processor, geheugen, controllers en de harddisk(s) functioneren zoals zou moeten.  De landelijke bijeenkomst van HCC!genealogie wordt gehouden op zaterdag 27 februari 2016 in het zalencentrum Brandpunt van de Gereformeerde Paas- of Kruiskerk, Oude Utrechtseweg 4a, 3743 KN Baarn.

Interessegroep Genealogie. De Interessegroep Genealogie van HCC is sinds 1986 een levendige groep die adviseert over bijvoorbeeld genealogische softwarepakketten en de mogelijkheden van internet op dit gebied. De groep biedt een omvangrijk netwerk om kennis en ervaringen uit te wisselen en geeft presentaties en cursussen door heel het land. Nu is het een grote groep mensen die elkaar steunen en stimuleren in hun onderzoek. Daarnaast exploiteert zij een tweetal websites: de nieuwssite www.genealogie.hcc.nl  en www.stamboom.nl



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.