Bijgewerkt: 21 juli 2024

Omzet detailhandel bijna 9 procent lager

Nieuws -> Informatief

Bron: CBS
17-07-2009

In mei van 2009 heeft de detailhandel bijna 9 procent minder omzet behaald, dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral het volume kromp in vergelijking met vorig jaar. De prijzen namen 0,6 procent af. Deze prijsdaling kwam geheel door lagere brandstofprijzen bij tankstations. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

detailhandel  Amstelveen
(CBS - 2009)

Omzetontwikkeling in de detailhandel


De omzetontwikkeling van de detailhandel is negatief beïnvloed doordat mei in 2009 een minder gunstige samenstelling van de koopdagen kende dan in 2008. Na correctie voor dit effect komt de omzetafname uit op ongeveer 6 procent.

Binnen de detailhandel boekten de non-foodwinkels in mei 2009 fors minder omzet dan in mei een jaar eerder. De omzet nam met bijna 11 procent af. Dit is de grootste daling sinds 2000. In alle onderscheiden branches van de non-foodsector nam de omzet af. Alleen drogisterijen wisten het omzetverlies relatief beperkt te houden.

Tankstations realiseerden in mei de grootste omzetafname in de detailhandel. Dit kwam vrijwel geheel door lagere brandstofprijzen. Winkels in voedings- en genotmiddelen boekten in mei ruim 3 procent minder omzet dan een jaar eerder. Dit hing samen met de ongunstige samenstelling van koopdagen. Na correctie voor dit effect was er sprake van een lichte omzetgroei.

Hoofdcategorieën

De detailhandel is onderverdeeld in vier hoofdcategorieën: winkels in voedings- en genotmiddelen (in 2008 een omzetaandeel van 33 procent), non-foodwinkels (52 procent), de detailhandel-niet-in-winkel (4 procent) en tankstations (11 procent).Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.