Bijgewerkt: 24 april 2024

Officiële handeling start nieuwbouw van het HWC

Nieuws -> Informatief

Bron: HWC/Amstelveenweb
04-07-2019

De bouw van het nieuwe Hermann Wesselink College (HWC) is op woensdag 3 juli 2019 feestelijk van gestart gegaan. De genodigden: oud-rector Ton Liefaart, de voorganger van Bert Kozijn, leden van de medezeggenschapsraad, mensen van de bouw, bestuursvoorzitter, mevrouw Verheggen, voorzitter van de Raad van Toezicht, collega’s, BBN een belangrijke partner bij de totstandkoming in de bouw, mensen van de gemeente Amstelveen en in het bijzonder Frank Berkhout wethouder Onderwijs en Jeugd werden zeer hartelijk welkom geheten door Bert Kozijn. Hij is rector van het HWC en gaf met Geron Verdellen (directeur SMT bouw & vastgoed) de aftrap van deze middag.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Bert Kozijn rector van het HWC heet alle aanwezigen hartelijk welkom


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Bert Kozijn rector en Geron Verdellen directeur SMT bouw en vastgoed presenteren het programma


Kozijn heette Frank Berkhout bijzonder welkom omdat hij gelijk van de gelegenheid gebruik maakte door te zeggen: 'Frank Berkhout, die door het vuur gaat om deze nieuwbouw voor ons mogelijk te maken, dus dank je wel Frank bij voorbaat al en voor alle toekomstige inspanningen die je daarvoor gaat verrichten! En daarmee neem ik gelijk ook een hypotheek op de toekomst.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Veel medewerkers van HWC waren ook aanwezig


Bert Kozijn vertelde dat het nu een belangrijk historisch moment was, waar een aantal jaar naar toe is geleefd met vergaderingen over gunningen, aanbestedingen en over het plan voor het gebouw. Afgelopen maandag 1 juli 2019 was hij getuige van de allereerste paal van het gebouw en nam dit op. De paal is ongeveer 20 meter lang (er worden in totaal 242 palen gebruikt) en werd de eerste tien meter de grond in geduwd en vervolgens begon het heien.  Kozijn vroeg Geron Verdellen wat hij er allemaal van vond dat dit gaat gebeuren. Hij vond het natuurlijk geweldig, want na een lang traject is het dan zover. Hij zei dat de droom voor het HWC is waargemaakt.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De donkere wolken boven het bouwterrein van het HWC kunnen de feeststemming niet verstoren


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Ton Kodde facilitair manager en docent economie bij het Hermann Wesselink College begeleidt de ceremonie


Na de introductie liep het gezelschap naar de bouwplaats, waarboven een donkere wolk hing, maar dat mocht de sfeer niet drukken. Ton Kodde, de intern projectleider nieuwbouw van SMT nam het woord en legde uit wat er ging gebeuren op het bouwterrein. De officiële handeling - een druk op een rode knop – werd gedaan door Duco Adema (bestuurder Cedergroep), Frank Berkhout (D66) wethouder Onderwijs en Jeugd, Geron Verdellen en Bert Kozijn, die gebroederlijk met oranje helm hand op hand de knop indrukten. Vervolgens begon het heien, waarbij een werknemer van Plomp Funderingstechnieken bv een grote betonpaal in de grond in sloeg.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Vlnr.: Geron Verdellen, Ton Kozijn, Duco Adema en Frank Berkhout drukken gezamenlijk op de rode knop en
de funderingsmachine kan beginnen met het slaan van de betonnen paal


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De betonnen paal verdwijnt met enorm kabaal langzaam in de grond


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De kraanmachinist is eigenlijk bijna klaar met zijn werkzaamheden vandaag


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Na het proosten op het succes van de nieuwbouw spreekt Frank Berkhout (D66) wethouder Onderwijs de aanwezigen toe


Nadat de ruim 20 meter lange paal er helemaal ingeslagen was, nam Frank Berkhout de microfoon en stelde zich voor. Hij zei dat hij zich enorm trots voelde om de bijna eerste paal te mogen slaan. Een bijzonder moment nu, maar ook omdat er gekozen is om rond het bestaande schoolgebouw ruim 11.000 m² nieuwe school te bouwen. Zo kan de bestaande school tijdens de bouwperiode gewoon in gebruik blijven en zijn er geen problemen met verhuizingen en alles wat daar bij komt kijken. Wethouder Berkhout zei blij te zijn dat er nu eindelijk begonnen is en wenste een ieder veel voorspoed met de bouw waarop er een toost werd uitgebracht.

Het gezelschap keuvelde nog wat na en ging na een minuut of 10 weer terug naar de kantine van het HWC. Aldaar vond een panelgesprek plaats met wethouder Frank Berkhout, Mathijs Tabbers (architect bij RoosRos Architecten), Geron Verdellen, Bert Kozijn, onder leiding van Ton Kodde. Het thema van het gesprek was: 'Leerprestaties verbeteren door integraal proces?' met drie stellingen:
1.         Het gebouw levert een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van de leerprestatie?
2.         Onderwijs gebeurt tussen mensen, het gebouw is hoogstens een stimulerend middel?
3.         Elk bouwproces begint met het formuleren van de outputcriteria, zowel op het gebied van
         onderwijskwaliteit als de bouwkwaliteit?


Foto Amstelveen
(Bron HWC - 2019)

Artist impression van de nieuwbouw van het HWC zoals het er eind 2020 uit moet zien


Tot slot van deze samenkomst kon men nog wat napraten met elkaar onder het genot van een hapje en een drankje. Eind 2020 hoopt men de nieuwe school weer met een officieel moment in gebruik te nemen. Het Hermann Wesselink College in Amstelveen is een christelijke school voor tweetalig vwo, gymnasium, atheneum, havo en vmbo-t. De school telt op dit moment 1.700 leerlingen en 150 medewerkers. Het Hermann Wesselink College gaat ruim 11.000 m² nieuwbouw realiseren op de huidige locatie. De school wordt gerealiseerd naast de bestaande school die tijdens de realisatie in gebruik zal blijven. De nieuwbouw zal naar alle verwachtingen in eind 2020 in gebruik worden genomen. SMT Bouw & Vastgoed is een toonaangevende onderneming, gespecialiseerd in realisatie van onderwijshuisvesting en maatschappelijk vastgoed. Hier concentreert zich meer dan 50 jaar ervaring in het uitvoeren van huisvestingsoplossingen voor onderwijs, zorg, sport, multifunctionele accommodaties en publieksfuncties.
SMT is specialist op het gebied van Design & Build en door deze integrale aanpak kan SMT haar professionaliteit zichtbaar maken op het gebied van duurzaamheid en kwaliteit. Dit levert vertrouwen op voor de uitvoering van een proces en het behalen van de einddoelstellingen. Voor de hele schoolgemeenschap wordt op woensdag 28 augustus 2019 bij de start van het nieuwe schooljaar stilgestaan bij de nieuwbouw.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.