Bijgewerkt: 28 maart 2024

Nieuwjaarsreceptie Ondernemersvereniging Amstelveen 2009

Nieuws -> Informatief

Bron: OA / Amstelveenweb
09-01-2009

De traditionele Nieuwjaarsreceptie van de Ondernemersvereniging van Amstelveen vond op donderdagavond 8 januari 2009 plaats in de danszaal van Dansschool Mittelmeijer aan de Acacialaan 20.

OA  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

De zaal begint vol te lopen


Ondanks de zware mist, het koude weer en de ijzel kwamen er ongeveer 200 Amstelveense ondernemers naar het feest. Na binnenkomst werd iedereen met een glaasje champagne verwelkomd. Omdat de meeste verenigingsleden elkaar al heel lang kennen, was de zaal zeer snel veranderd in een informele vriendenclub en iedereen begon gezellig te praten over de afgelopen periode. De enige officiële punten op de agenda waren: de toespraak van de voorzitter, mr. Alphons Böggemann en de introductie van de nieuwe huisstijl van de vereniging.

OA  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Er wordt van alles en nog wat besproken


OA  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Raadslid van Burgerbelangen Amstelveen John Levie (m) was ook aanwezig


OA  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Alphons Böggeman ontvangt wethouder economische zaken, Jan-Willem Groot


OA  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Directeur van de vereniging drs Tineke Hanssen in gesprek met de voorzitter, Alphons Böggeman


OA  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Voorzitter van de Ondernemersvereniging Amstelveen mr. Alphons Böggeman begint met zijn nieuwjaarstoespraak


De toespraak van de voorzitter:

Dames en Heren, fijn dat u er allemaal bent op onze OA-Nieuwjaarsreceptie. Een bijzonder woord van welkom aan onze burgemeester, onze wethouders, onze gemeentesecretaris en een aantal raadsleden, die door hun aanwezigheid laten zien betrokken te zijn bij het wel en wee van onze vereniging, ons erelid Ferry Verbraak en onze leden van verdienste Chris Houweling en Rob Hamelynck. Hartelijk welkom allemaal.

Dames en heren, we staan aan het begin van een bijzonder jaar! Kan je eigenlijk nog wel spreken over een bijzónder nieuw jaar als je net een toch ook wel heel bijzonder jaar 2008 achter de rug hebt? Ik denk het wel, want 2009 wordt een jaar van bukken en slikken, maar ook van overeind komen en knokken! Het jaar waarin wij moeten zien weer een opgaande lijn te pakken te krijgen.

OA  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

De vele aanwezigen luisteren naar de toespraak


En dát na een jaar waarin wij tengevolge van de kredietcrisis geconfronteerd werden met een continu néérgaande lijn. En dan bedoel ik dat vooral in economische zin. Want ik ga ervan uit dat u van de voorzitter van een ondernemingsvereniging niet verwacht dat hij een belangwekkende visie presenteert over de politieke ontwikkelingen op het wereldtoneel, maar wel wat gedachten over het reilen en zeilen van het ondernemen, over onze verhouding met onze lokale overheid en over onze vereniging zèlf.

OA  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

De voorzitter tijdens zijn toespraak


Om bij het eerste te beginnen: hoe staan wij er als ondernemers voor? Ik vertel u geen echt nieuws wanneer wij moeten vaststellen dat de marktsituatie er een stuk zorgelijker bij staat dan aan het begin van het jaar. Afnemende vraag, minder scheutige banken, een verzwakkende huizenmarkt en een veelal historisch gegroeid maar nu voelbaar te hoog kostenniveau. Je zou denken: alle lichten staan op rood! En ik ga u nu niet wijs maken dat de lichten toch op groen staan, want dat is natuurlijk níet zo. Maar ik denk toch dat de lichten niet zo rood zijn als ze lijken en misschien toch wel roze zijn of zelfs al wel een beetje oranje!

Ik maak u graag deelgenoot van de conclusies van een lezenswaardig rapport van de Rabobank, genaamd “A tale of three cycles”. Let op, want ze zijn interessant!

In het 1e scenario, “Recessie” genaamd, voorziet men een beperkte krimp van zo’n 1½ %  in een mager 2009, gevolgd door een snel herstel eind 2009 en een groei van 2 % in 2010 bij een inflatie van slechts 1½ %.

Het 2e scenario, met de titel “Dollar onderuit”, gaat uit van een verlies van het vertrouwen in Amerika en een val van de US $ naar een niveau van $ 2 voor € 1! In dat geval veronderstelt men een iets langere recessie aangezien de concurrentiepositie van Europa verslechtert. Maar ook dan zal de inflatie dalen, hetgeen weer positief is voor de investeringen en de koopkracht. Aangenomen mag dan worden dat het herstel krachtiger zal zijn dan in het 1e scenario.

Het 3e scenario noemt Rabo “het depressie-scenario”, een situatie waarin de krimp voortduurt tot in 2011, waarna herstel intreedt. Er moet dan sprake zijn van een daling van het bruto binnenlands product met méér dan 10% binnen één jaar.

Rabo denkt dat dit soort dalingen, laat staan nóg sterkere dalingen zoals in de èchte depressie van 1929, èrg onwaarschijnlijk zullen zijn. En als dan dus de scenario’s 1 en 2 over blijven, dan dringt de gedachte zich op dat het uiteindelijk allemaal nog wel eens best zou kunnen meevallen. OK, voor de korte termijn ziet de situatie er nog zorgelijk uit maar over één á twee jaar moet de grootste ellende toch echt achter ons liggen, aldus de Rabo. En dat positivisme, dames en heren, wil ik vandaag graag eens accentueren. Laat u niet voortdurend meesleuren in de stromen van negatieve berichtgeving die de financiële media over ons uitstorten. Natuurlijk, er is iets ernstigs aan de hand, maar er is voldoende perspectief. En vergeet niet: Nederland heeft de structureel gezondste economie van Europa, een lage inflatie, een lage werkloosheid, een stabiele overheid en het Poldermodel. Een ideaal klimaat waarin een eerste herstel het best zal gedijen!

OA  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Ferry Verbraak, Teus van Veen en Nico van Boxtel luisteren naar de toespraak


En als u mij toestaat zou ik er nog graag een paar aanbevelingen aan willen toevoegen:

• Kruip als ondernemer niet in een hoekje weg om af te wachten tot de problemen zijn overgewaaid. Kijk naar de èchte impact op uw bedrijf, maar kijk vooral VOORUIT.

• Blijf ècht ondernemen en voer de voornemens uit die u toch al voor uw onderneming gemaakt had.

• Schaaf aan uw kosten, maar ga er niet àl te rigoureus in snijden. Uw investeringen mòeten doorgaan want u moet vol op stoom kunnen gaan als de markt straks weer aantrekt. En de markt trekt niet aan als wij onze investeringen steeds uitstellen.

• Probeer deze zwakkere tijd te gebruiken voor het vernieuwen van uw product of dienst en besteed flink extra tijd aan uw bestáánde relaties. Uw aandacht voor hen nú betaalt zich straks uit als de tijden beter worden. En beter wórden ze!

• En last but not least: houd uw personeel in ere, zo lang en zo goed als het kan. Uw medewerkers zijn uw handen en voeten en tools tegelijk. Zónder hen begint u niets. En als u nú aan hen blijft denken, vergeten ze ú niet wanneer de markt weer aantrekt en er weer gebuffeld moet worden.

En dan de relatie met onze lokale overheid: Wel, in persoonlijke zin is deze onverminderd prima. In zakelijke zin is de verhouding ook goed, maar blijft er – naast de nodige waardering - ook nog wel wat te wensen.

Een greep uit de mand met bloemetjes:

• De deregulering is goed op de rails gezet.

• De balie Bedrijven is eindelijk open.

• Hetzelfde geldt voor het regionale Expat Center in het World Trade Center.

• Er zijn mooie successen behaald met het aantrekken van een flink aantal nieuwe internationale bedrijven. Het werkgelegenheidseffect daarvan is vooralsnog beperkt maar tóch: het is weer een goede bijdrage.

• Ondernemers kunnen gemakkelijk terecht op het gemeentelijk Ondernemersspreekuur.

• in mijn vorige nieuwjaarsspeech zei ik dat de inwonerswaardering voor de gemeentelijke dienstverlening met een 7 nog geen reden was om uiterst tevreden achterover te gaan zitten. Dat blijkt de Gemeente dan ook niet gedaan te hebben, want dat cijfer staat nu op bijna 8! Complimenten daarvoor.

Maar het is nu ook weer niet àlles goud wat er blinkt! Er blijven natuurlijk ook zaken waar vraagtekens bij te plaatsen zijn of voor ons, ondernemers, een blijvende bron van zorg zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld eens aan het vroegtijdig en eigener beweging betrekken van de OA bij beleidsvoorbereiding. Onze expertise en onze voorkeuren kunnen niet vroeg genoeg gehoord worden door de overheid.

OA  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Een van de organisatoren van de bijeenkomst: Officemanager Darshan van Egmond - Sloot


Ondernemers staan met hun beide benen in de modder, ambtenaren niet. Ondernemers dragen fors bij aan de gemeenschappelijke middelen en brengen jáárlijks bijna een gemeentelijk IceSave-tegoed op. Daarnaast zijn ondernemers óók nog gewoon búrgers die ook gewoon OZB en andere locale lasten betalen. En als men dit alles als groot-contribuant bijeen neemt, dan geeft dat recht van spreken. En ook hiervoor hoort dan ten minste een béétje te gelden: Wie Betaalt Bepaalt!

Belangrijk is ook het nemen van initiatieven tot onderhoud en verbetering van onze wegen in Amstelveen. Mooi dat de Provincie wordt aangespoord om iets te doen aan de files voor de brug bij Ouderkerk. En de verkeerslichten zijn nu opnieuw en beter afgesteld! Maar was het niemand al eerder opgevallen dat die files er al 10 jaar staan?

En was het nou ècht niet mogelijk om de reconstructie van de Handweg-kruising ànders (bijvoorbeeld in de zomer) te plannen en versneld uit te voeren, in plaats van in het najaar, een periode waarin ondernemers opstoppingen en wegomleggingen echt helemáál niet kunnen gebruiken. Dit kost véél tijd en véél geld en dus véél ergernis. En ook hier geldt: goede communicatie is van het grootste belang. En daar valt nog wel wat te wensen.

De N201: mooi dat Amstelveen weer meepraat! Maar we staan al wel vele jaren in de file en hoelang moet dat nog voortduren? En dan: van levensbelang voor Amstelveen: De ondertunneling van de A9. De digitale inspraakronde en de focusgroepen zijn achter de rug. Maar hopelijk blijft het daar niet bij. Na inlevering van onze suggesties wil de OA betrokken blijven bij het vervolgtraject. Het zijn vooral de ondernemers die het discomfort van de aanlegperiode 2010-2016 en veel van de daarbij behorende kosten moeten dragen.

Wij willen dan ook blijven meepraten over de vormgeving en niet straks geconfronteerd worden met conceptplannen waaraan hooguit nog een punt of komma kan worden veranderd. De ondertunneling van de A9 is voor Amstelveen een historische aangelegenheid en vormt de belangrijkste stedelijke ontwikkeling van de afgelopen èn toekomstige 50 jaar! Dat is voor de burgers èn de ondernemers van het allergrootste belang. Het mag dan ook nooit het speeltje van het Raadhuis worden. Het is ván ons en vóór ons!

Dames en heren, ik kom toe aan onze eigen vereniging:

Was 2008 het jaar van de Verandering, 2009 wordt het jaar van de Verbetering. In 2008 heeft u gezien dat onze meeste bijeenkomsten op locatie werden gehouden. Er is fors ingezet op Netwerkmogelijkheden. Daartoe zijn allerlei nieuwe activiteiten gestart. Er is een aantal sub-clubs gevormd: de OA-wielrenners, de OA-hardlopers, de OA-tennisclub, OA-cultureel en binnenkort OA-culinair en OA-golf.

Heel bemoedigend is dat het enthousiasme voor deze activiteiten groot is. Maar vaak zijn het toch steeds dezelfde leden die meedoen. Dat is overigens ook de conclusie van onze directeur bij haar – overigens gewáárdeerde – bedrijfsbezoeken: men vindt het allemaal leuk, maar de tijd ontbreekt te vaak. Ik zou zeggen: het is een kwestie van prioriteiten en netwerken is net zo goed werken als aan uw bureau zitten. Kortom: kom vaker achter uw bureau vandaan en doe mee!

En u begrijpt het al: ik kom op deze manier automatisch terecht bij ons ledenbestand: het stokpaardje van mijn voorgangers en nu natuurlijk noodgedwongen ook van mij.

Vorig jaar deed ik in mijn nieuwjaarsspeech een dringend verzoek aan de leden: “Breng in 2008 allemaal tenminste één lid aan”! Ik wist toen al dat niet iedereen aan dit verzoek zou voldoen. Ik heb dan ook nieuws voor u! Maar het is geen goed nieuws! Het is namelijk faliekant mislukt! Er zijn maar een páár leden bij gekomen, maar er zijn er ook weer een paar weggegaan, per saldo géén winst.

Dus heeft het bestuur weer iets nieuws bedacht namelijk een nieuw contributiesysteem en een ledenwerfcompetitie. Wat de contributie betreft: nieuwe leden betalen voortaan in het eerste jaar slechts de helft van de normale contributie. Drempelverlaging noemen wij dat!

En dan de ledenwerfcompetitie:

Het is de bedoeling dat ieder uwer zoveel mogelijk nieuwe leden gaat aanbrengen! Wij zullen u op de hoogte houden van de vorderingen door tussenstanden aan te geven op de website en in Ondertussen. De eindstand per 31 december 2009 wordt bekend gemaakt op de nieuwjaarsreceptie begin 2010. De winnaar mag zich verheugen in een echt mooie hoofdprijs die overigens niet gewonnen kan worden als er door de winnaar minder dan 5 nieuwe leden zijn aangebracht. En vólgende maand wordt bekend wat die hoofdprijs zal zijn. Maar ik verzéker u dat hij mooi zal zijn.

En dus is het de moeite waard om daar zo snel mogelijk mee te beginnen. Wij gaan u daarbij een handje helpen: u krijgt straks allemaal een kaart uitgereikt, waarop u een suggestie kunt doen voor een nieuw lid, eventueel te voorzien van een korte motivatie. Vervolgens neemt ons bureau u het verdere werk uit handen zoals het benaderen en zo mogelijk over de streep trekken van de door u voorgestelde kandidaat, tenzij u dat zelf wil doen, natuurlijk. In elk geval verschaft u ons op deze manier een aantal leads waarmee wij vast aan de gang kunnen.

En doet u nu alstublieft dit jaar echt àllemaal mee, want uw vereniging moét groeien om te kunnen blijven bestaan! Dames en heren, ik ben bijna aan het eind van mijn verhaal. Ik neem nog even de vrijheid iets mee te delen over het pleegkind van de OA te weten de Stichting AMIE. Deze stichting, die u allen vast kent van de jaarlijkse themafestivals op het Stadsplein, organiseert op 6 en 7 juni a.s. een groot Japan-festival in het kader van de viering van de 400 jaar bestaande betrekkingen tussen Nederland en Japan. Dat wordt een kanjer van een happening met een fantastisch programma, zoals Amstelveen nog nooit gezien heeft. U mag een aantal uitzonderlijke attracties verwachten, waaronder een poging om een Guinness Book of Records- record te vestigen met de grootste sushi bar ter wereld. En aan díe bar hopen wij u, ondernemers èn gemeente, graag weer gezellig samen aan te treffen.

Dames en heren, u heeft op uw uitnodiging de aankondiging kunnen lezen dat uw voorzitter in zijn nieuwjaarstoespraak een bijzonder Nieuwjaar zal inluiden. Eìgenlijk had daar nog bij moeten staan dat daarmee in het kader van OA Oud en Nieuw óók een mooi verenigingsjaar 2008 wordt uitgeluid. Een verenigingsjaar dat nooit zo mooi had kunnen zijn zonder de niet-aflatende inzet van ons bureau te weten ònze Tineke, Darshan en Celine. Mag ik van u een hartelijk applaus voor hen?

En wat het nieuwe jaar dan zal brengen mag goeddeels onzeker zijn, wèl zeker is dat al onze OA-uitingen ingrijpend zullen veranderen. Straks wordt u door Teus van Veen, voorzitter van onze communicatiecommissie, onze nieuwe huisstijl gepresenteerd. Wij als bestuur vinden het prachtig: actueel, fris en dynamisch, precies datgene wat wij, Amstelveense Ondernemers, proberen te zijn.

Ik hoop dat u het met ons eens zult zijn. Maar dit alles gebeurt niet zonder eerst dank gezegd te hebben aan onze gastheer Dance en Event Center Mittelmeijer voor haar gastvrijheid, en vooràl niet nadat ik u namens het bestuur en de staf van de OA van harte een heel gelukkig en gezond 2009 heb toegewenst met veel lef en optimisme. Dank U!

Alphons Böggemann

Voorzitter

OA  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

De toespraak heeft succes


OA  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Teus van Veen, voorzitter van de communicatiecommissie presenteert de nieuwe huisstijl van de vereniging


OA  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Darshan en de heer Mittelmeijer achter de laptop, waarop de presentatie draait


OA  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

En op de schermen wordt het nieuwe logo van de vereniging zichtbaar


OA  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

En de nieuwe layout van de website verschijnt ook


OA  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Schalen vol gebak met het nieuwe logo van de vereniging


OA  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Een opvallend logo


Over de Ondernemersvereniging Amstelveen

De Ondernemersvereniging Amstelveen is in 1990 opgericht op initiatief van een aantal Amstelveense bedrijven. Inmiddels telt de OA een ledenbestand van ongeveer 200 leden, afkomstig uit Amstelveen en omstreken. Netwerken en belangenbehartiging staan bij de OA op één.

Ondernemersvereniging Amstelveen

Bovenkerkerweg 41 (4 hoog)

Postbus 274

1180 AG  AMSTELVEEN

T (020) 640 30 71

F (020) 441 02 09



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.