Bijgewerkt: 23 mei 2024

Nieuwjaarsreceptie 2016 bij de Vereniging Historisch Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb / VHA
11-01-2016

De leden van de Vereniging Historisch Amstelveen hebben met een receptie het nieuwe verenigingsjaar ingeluid op
zaterdag 9 januari 2016 in Orion 19-A in de wijk Middenhoven. De vereniging houdt zich bezig met het bestuderen en vastleggen van de geschiedenis van Amstelveen. Hoewel het ledenaantal van de vereniging terugloopt - in 2002 had de vereniging nog 385 leden en dat is in 2015 naar 315 gezakt - schrijft het bestuur van de vereniging in haar Jaarverslag 2014 (pdf 5 pagina’s).


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Langzamerhand loopt de zaal van de vereniging vol met bezoekers van de nieuwjaarsreceptie


Als het ledenaantal zakt is dat geen plezierig gebeuren voor de vereniging. De jaarlijkse subsidie van ruim 17.000 euro levert hen eigenlijk niks op, aangezien dit weer verdwijnt in de gemeentelijke subsidiepot. Van dit bedrag moet de vereniging namelijk de huur van de zalen van in Orion betalen, dus één van de belangrijkste bronnen van inkomsten is het betaalde lidmaatschap. En dat is niet veel, slechts 20-25 euro per jaar en voor de jeugd slechts 7 euro.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Bestuursleden van de Vereniging Historisch Amstelveen bewonderen een meegebrachte foto


De vereniging genereert ook inkomsten door het uitgeven van verschillende cahiers - Canon’s -, tezamen met de gebruikelijke vier uitgaven van het verenigingsblad Amstel Mare. Dit blad wordt gemaakt door Online printers. In de boekjes worden ook advertenties afgedrukt en dat spekt de magere kas. Daarnaast wordt educatie niet vergeten. De leden van de VHA hebben samengewerkt met de heer Edu Dumasy (onderwijskundige), die een onderwijsproject over multiculturele geschiedenis in Amstelveen, het scholenproject 'Ontmoeten en (Her)denken', vorm heeft gegeven.

Vanuit dit project is in 2014 de reizende tentoonstelling 'Aanpassen' (over de integratie van Indische Nederlanders) in de bibliotheek Amstelland geplaatst en is een nieuwkomers Canon van Amstelveen gerealiseerd. Op zaterdagochtenden worden, zoals gebruikelijk op het adres Orion 19 A, werkzaamheden verricht en bezoekers ontvangen om een telkens wisselende tentoonstelling te bezichtigen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Een schilderij vervaardigd door Jacobus Landwehr uit 1941, hangt aan de muur van het VHA museum
Jacobus (Koos) Landwehr (1911 - 1996) was een Nederlands botanisch tekenaar. In 1939 kwam hij in dienst bij de plantsoenendienst van Amstelveen. Daar heeft hij zich vooral toegelegd op aanleggen en beheren van natuurrijke plantsoenen


Maar de redactie van Amstelveenweb.com kwam eigenlijk naar de nieuwjaarsreceptie van 2016 naar Orion en niet voor een analyse van het werk van een lokale vereniging. Ongeveer 30 mensen kwamen naar de receptie en het was een gezellige bijeenkomst, want iedereen had voldoende tijd en ruimte om met elkaar in gesprek te gaan. De voorzitter, mevrouw Brouwer, kwam de redactie een beetje bijpraten over zaken. Helaas was de secretaris van de VHA, mevrouw Maureen van Munster afwezig en dat was jammer, want de redactie had ook graag met haar gesproken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Nog een schilderij van Jacobus Landwehr


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Het gebouw van de William Both kweekschool van de heilsofficieren van het Leger des Heils aan de Amsterdamseweg
omstreeks 1939


Er kwam nog een bewoonster van Amstelveen langs met bovenstaande prachtige zwart-wit foto van het gebouw van het Leger des Heils Amstelveen aan de Amsterdamseweg, omstreeks 1939. Zij had dit gevonden in een boek, dat ze van plan was weg te geven. De VHA mocht de foto in ontvangst nemen en was daar zeer content mee. Al met al was het een gezellige samenkomst met lekker hapjes en drankjes.


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De leden van de Vereniging Historisch Amstelveen en geïnteresseerden kunnen eindelijk een beetje bijpraten


Mocht u de VHA willen steunen door lid te worden, meld u dan aan via hun website: VHA-Lidmaatschap. Tot slot nog dit: De VHA zou graag een grote aankoop willen doen. Het betreft een prachtige particuliere collectie van ruim 86 Amstelveense gravures en prenten, waarvan ook een cahier te koop is. De eigenaar wil van zijn collectie afstand doen als iemand de collectie in zijn geheel wil overnemen. Daarom is een zogenoemd 'Aankoopfonds' in het leven geroepen. Wilt u doneren? Neem dan contact op met de Vereniging Historisch Amstelveen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.