Bijgewerkt: 18 mei 2022

Nieuwe fotoboek over Amstelveen gepresenteerd

Nieuws -> Informatief

Bron: Amstelveenweb
09-12-2010

De presentatie van het nieuwe fotoboek met de titel 'Amstelveen, veranderingen in de 20e eeuw' van Louise Prins vond plaats op woensdag 8 december 2010, in het kader van een feestelijke bijeenkomst in restaurant Résidence Fontaine Royale.

Lokale historicus, de heer Piet van Schaik, werd voor de presentatie uitgenodigd met de bedoeling, dat hij het boek aan Jan van Zanen, burgemeester van Amstelveen, zou overhandigen. Dit werd, zoals later bleek, door Louise Prins zelf aan de burgervader gegeven.

Amstelveenboek Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Louise Prins, de auteur van het boek luistert naar de toespraak van Piet van Schaik


De heer Van Schaik vertelde in zijn toespraak, dat hij de 6de generatie de Van Schaik familie is, die in Amstelveen woont. Zijn voorvader kwam in 1765 naar Nieuwer-Amstel (de oorspronkelijke naam van Amstelveen tot 1964) en in 1788 werd zijn boerderij opgericht, die nog steeds in de Bovenkerkerpolder gelegen is.

Hij zei vervolgens, dat er zijn al meer boeken waren verschenen over het oude en nieuwe Amstelveen, maar dat dit boek toch anders is. Er staan een heleboel foto’s in uiteraard, maar het is Louise goed gelukt, haar eigen accent er aan te geven. Hij wenste haar veel geluk met haar boek en hoopt dat de verkoop goed zal verlopen.

Van Schaik: 'U moet ook weten, dat de verschijning van dit boek voor Louise toch emotioneel wordt, want haar man (Ruud de Jonker) is ruim twee maanden geleden overleden en hij voelde zich echt actief betrokken bij dit project en dat gaat je niet in de koude kleren zitten.'

Na zijn toespraak en ondanks, dat hij zich heel vereerd voelde, mocht Louise Prins haar boek zelf aan burgemeester Van Zanen overhandigen. De burgemeester vond dit heel bijzonder en vooral, dat iemand uit Uithoorn, zo veel aandacht besteedt aan Amstelveen. (Hij weet waarschijnlijk niet, dat haar overleden man Ruud een Amstelvener was.) (red.)

Amstelveenboek Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De gasten volgen de toespraken


Hij feliciteerde alle mensen achter de schermen, die aan dit boek hebben meegewerkt en bijgedragen en hij nodigde Louise en de heer Van Schaik uit, om de grote taart met de afbeelding van een oude ansichtkaart van de St. Urbanuskerk in Bovenkerk, aan te snijden. De zelfde foto staat ook op de omslag van het Amstelveen boek.

Alle aanwezigen kregen een stukje taart en het was de eerste keer voor de redactie van Amstelveenweb, dat een oude ansichtkaart zo lekker smaakte. Maar waarschijnlijk dachten de andere aanwezigen er hetzelfde over, want van de ansichtkaart-taart was binnen een paar minuten niets meer over.

Amstelveenboek Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Louise Prins overhandigt een exemplaar van haar boek aan Jan van Zanen, burgemeester van Amstelveen


Het fotoboek bestaat uit reproducties van oude ansichtkaarten en nieuwe foto’s die ongeveer uit dezelfde hoek door Louise werden gefotografeerd en daardoor kan de lezer de geschiedenis van Amstelveen goed vergelijken.

Helaas zijn de foto’s allemaal zwart-wit afgedrukt, maar door de leuke korte verhalen bij de foto’s, blijft dit minpuntje niet zo storend. Iedereen die in het boek bladert en leest krijgt een mooi overzicht van de groei van dorp naar stad, zoals Amstelveen nu is met meer dan 80.000 inwoners.

Amstelveenboek Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De hoofdrolspelers van de ochtend snijden de 'ansichtkaart-taart' aan


Amstelveenboek Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De taart met de foto van de St. Urbanuskerk


Amstelveenboek Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De trotse Louise Prins met burgemeester Jan van Zanen


Het boek is door Uitgeverij Deboektant uitgebracht, dat zich bij voorkeur op de historie van Nederland richt. Zij doet dit in hoofdzaak in de vorm van fotoboeken van dorpen en steden, met daarnaast historische onderwerpen, zoals stoomtrams, autobussen en stadstrams. Deze serie wordt uitgegeven onder de titel ‘in vroeger tijden’.

Daarnaast bestaat er sinds enkele jaren een serie ‘veranderingen in de 20e eeuw’. Dit zijn A4 boeken met foto’s uit het begin vorige eeuw, uit de jaren ’50 en het heden.

Auteur: Louise Prins ISBN Nr.: 978-90-5534-272-3 Illustraties: ruim 200 foto’s. Prijs: € 29,95Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.