Bijgewerkt: 29 maart 2024

Nieuwe cao voor 180.000 gemeenteambtenaren

Nieuws -> Informatief

Bron: FNV
30-06-2012

De nieuwe cao voor 180.000 gemeenteambtenaren is een feit. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) stemde donderdag 28 juni 2012 in met het principeakkoord dat in april werd bereikt. Vorige maand spraken de leden van Abvakabo FNV zich al massaal uit voor de afspraken over werkzekerheid, kwaliteit van werk en koopkrachtbehoud.

raadhuis Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De nieuwe cao gemeenten gaat met terugwerkende kracht in per 1 juni 2011 en loopt tot 1 januari 2013


Bestuurder Bert de Haas van Abvakabo FNV: “Deze cao zorgt voor vernieuwing van de sector en dat is in het belang van zowel gemeenten als werknemers. Door werktijden te flexibiliseren en werkzekerheid te bieden, komen zij beide sterker de crisis door. Verder hebben wij de nullijn kunnen doorbreken en een structurele loonsverhoging afgedwongen. Dit onderstreept nog maar eens de rol van de vakbonden bij de onderhandelingen.”

De nieuwe cao gemeenten gaat met terugwerkende kracht in per 1 juni 2011 en loopt tot 1 januari 2013. Gemeenteambtenaren krijgen stapsgewijs twee procent loonsverhoging en afhankelijk van de functieschaal een eenmalige uitkering van € 200, of € 400. Tevens worden boventallige medewerkers voortaan 24 maanden begeleid naar ander werk, eventueel gevolgd door maatwerk. In de cao zijn ook afspraken gemaakt over het terugdringen van het aantal externen.

cao?

Een collectieve arbeidsovereenkomst (meestal afgekort tot cao, of CAO) is een verzameling afspraken tussen (vertegenwoordigers van) werkgevers en vertegenwoordigers van werknemers. De cao is een aanvulling op de individuele arbeidsovereenkomst die een werkgever en zijn werknemer met elkaar sluiten. Met CAO (hoofdletters) wordt veelal een specifieke cao bedoeld, met cao (kleine letters) de collectieve arbeidsovereenkomst in het algemeen.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.