Bijgewerkt: 29 september 2023

Nieuwe Warmtestation in Amstelveen officieel in gebruik gesteld

Nieuws -> Informatief

Bron: Eneco
27-06-2014

Met het ontknopen van een grote strik hebben wethouder Peter Bot en directeur Herman Exalto van Eneco Warmte en Koude het nieuwe Warmtestation Amstelveen officieel in gebruik gesteld op 26 juni 2014. Het nieuwe station  staat hemelsbreed zo’n 120 meter ten noordoosten van het oude en is een architectonisch opvallend, maar ook ingetogen gebouw.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Op de foto is niet de omslag van de nieuwe Pink Floyd plaat, maar het Warmtestation Amstelveen


Het warmtestation ligt aan de Meester Guillaume (Willem) van Prinstererlaan en treedt in werking bij storingen, of onderhoud van het bestaande stadsverwarmingsnet. Het station is op een open en tijdloze wijze ingepast in de omgeving en omkleed met Accoya-hout, dat behandeld is en 50 jaar meegaat.

Foto Amstelveen
(Foto Eneco - 2014)

Herman Exalto, (l) directeur van Eneco en Peter Bot (BBA) wethouder Milieu en energie naast het nieuwe ketelhuis van Eneco tijdens het ontknopen van de rode strik rond het gebouw


Zo’n vijf jaar geleden benaderde de gemeente Amstelveen Eneco met het verzoek om het bestaande ketelhuis te verplaatsen naar een locatie die hemelsbreed ongeveer 120 meter ten noorden van de oorspronkelijke locatie ligt. Aanleiding was de wens van de gemeente om het betreffende terrein in te kunnen zetten voor gebiedsontwikkeling. Eneco heeft bij de nieuwbouw van Warmtestation Amstelveen de mogelijkheid aangegrepen om het productievermogen te verdubbelen (van 8 naar 16 MWth - megawatt voor thermische energie) en zo toekomstbestendig te maken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Binnen in het Warmtestation Amstelveen kunt u alleen grote roestvrijstalen ketels zien met dikke buizen. Bij het ontwerp van het ketelhuis werden aanpassingen gedaan, om geluidshinder bij omliggende woningen te voorkomen


Dankzij de verdubbeling van het productievermogen kan Eneco de volledige vraag naar warmte van haar klanten in Amstelveen met stadsverwarming invullen. In de oude situatie moesten warmteklanten nog over een eigen ketel beschikken om op over te kunnen schakelen, als de levering vanuit het warmtenet onvoldoende was. Vanuit het warmtestation bedient Eneco ruim 1.800 particuliere en 20 zakelijke klanten. Er kunnen nog een beperkt aantal klanten voorzien worden, voor flats met centrale ketelhuizen is het een mooie oplossing. VVE’s worden ontzorgd, levering en onderhoud komt volledig in handen van Eneco. De warmte voor Amstelveen wordt geleverd vanuit de Nuon centrale in Diemen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.