Bijgewerkt: 16 april 2024

Nieuwe Nederlandse Identiteitskaart vanaf augustus 2021

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksdienst voor Identiteitsgegevens
30-06-2021

Op 2 augustus 2021 wordt het nieuwe model van de Nederlandse identiteitskaart geïntroduceerd. Dit nieuw vormgegeven model voldoet aan de eisen van de Europese verordening 2019/1157 en aan de toezeggingen aan de Tweede Kamer. 

Wijzigingen identiteitskaart. De nieuw vormgegeven Nederlandse identiteitskaart bevat:

een EU-vlag met de letters NL; een nieuw Kinegram (security hologram); twee vingerafdrukken van de kaarthouder in de chip; het burgerservicenummer (BSN) in een QR-code op de achterzijde van de kaart (het BSN wordt verwijderd uit de chip en Machine Readable Zone).

Foto Amstelveen
(Bron Rijksdienst voor Identiteitsgegevens - 2021)

Een voorbeeld van een Nederlandse Identiteitskaart


Updates voor AS en RAAS. Er zijn voor de introductie van het nieuwe model twee release updates voor het aanvraagstation (AS) en Reisdocumenten Aanvraag- en Archiefstation (RAAS) nodig:

-een update in de zomer die niet automatisch geïnstalleerd wordt op alle AS’en en RAAS’en. -Deze update moet vóór het overgangsweekend van vrijdag 30 juli tot en met zondag 1 augustus 2021 zijn uitgevoerd. Het gaat om een nauwkeuriger standaard voor de opname van de vingerafdrukken voor identiteitskaarten én paspoorten. Na de update zullen de veranderingen direct zichtbaar zijn.

-een activatie update die tijdens het overgangsweekend van vrijdag 30 juli tot en met zondag 1 augustus 2021 automatisch geïnstalleerd wordt. Hiervoor moeten alle AS’en en RAAS’en AAN staan.

De autorisatiebevoegden (AB) van AS en RAAS ontvangen de komende periode een instructie via Identiteit & Diensten (ID&D).

Gevolgen aanvraag- en uitgifte van reisdocumenten en tijdens overgangsweekend. Onze -leverancier is genoodzaakt om voor de overgang naar het nieuwe model van de identiteitskaart de productie van zowel identiteitskaarten als paspoorten tijdelijk stil te leggen. Dit heeft de volgende gevolgen:

-Paspoorten en identiteitskaarten die op donderdag 29 juli vóór 12.00 uur (Nederlandse tijd) worden doorgestuurd, worden op vrijdag 30 juli geproduceerd. De gebruikelijke levertijden blijven van toepassing.

-Het is belangrijk dat op donderdag 29 juli vóór 12.00 uur (Nederlandse tijd) alle complete aanvragen in het RAAS van je uitgevende instantie zijn doorgestuurd naar ID&D. Let op: aanvragen die niet volledig zijn, kunnen in verband met de toevoeging van de verplichte vingerafdrukken per 2 augustus op de identiteitskaart later niet alsnog geproduceerd worden. -Immers zal een aanvraag van voor donderdag 12.00 uur geen vingerafdrukken bevatten. De AB van het RAAS ontvangt via ID&D een stappenplan voor de bovengenoemde handelingen.

-Vanaf donderdag 29 juli 12.00 uur tot en met zondag 1 augustus kunnen geen (spoed)paspoorten en identiteitskaarten worden aangevraagd bij een gemeentebalie, een Nederlandse ambassade, consulaat, een kantoor van een externe dienstverlener of de diplomatieke balie. Dit geldt ook voor de Schipholbalie niet-ingezetenen of een grensgemeente in Nederland. Belangrijk: plan voor deze dagen geen afspraken in voor (spoed)aanvragen van paspoorten en identiteitskaarten. Uitreiking van documenten kan wel doorgaan.

Nooddocumenten tijdens overgangsweekend. Tijdens het overgangsweekend is het RAAS niet beschikbaar. De volgende nooddocumenten kunt u adviseren als de aanvrager tijdens dit weekend met urgentie een reisdocument nodig heeft:

-Nederlanders in het buitenland: een laissez-passer.

-Burgers in Nederland: een noodpaspoort. Alleen de Koninklijke Marechaussee kan tijdens het overgangsweekend een noodpaspoort afgeven.

-Een burger die niet rijbevoegd is, kan gedurende het overgangsweekend helaas geen geldig identiteitsmiddel (WID) aanvragen.

Meer informatie. Alle uitgevende instanties zijn afgelopen weken per brief geïnformeerd over de introductie van het nieuwe model en het overgangsweekend. In aanloop naar het introductieweekend ontvangen de contactpersonen bij de uitgevende instanties aanvullende informatie via RvIG of ID&D. Ook controlerende instanties ontvangen aanvullende informatie. Nederlandse identiteitskaart voldoet aan Europese verordening 2019/1157. Lees het artikel in IDee #16 (maart 2021) over de wijzigingen van de Nederlandse identiteitskaart en achterliggende redenen. Lees de Kamerbrief uitstel introductie nieuw model identiteitskaart en paspoort (mei 2021). Raadpleeg de FAQ wijzigingen Nederlandse identiteitskaart. Deze FAQ actualiseren we regelmatig.

Door de introductie van de nieuwe Nederlandse identiteitskaart moeten de systemen worden aangepast. Hierdoor kan er vanaf 29 juli 2021 11:30 uur tot 1 augustus 2021 GEEN reisdocument worden aangevraagd bij de gemeente. Dit geldt ook als uw reisdocument is vermist. Bij urgentie kan een nood-document worden aangevraagd bij de Koninklijke Marechaussee.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.