Bijgewerkt: 22 september 2023

Nieuwe 10 euro bankbiljet komt in omloop

Nieuws -> Informatief

Bron: DNB
22-09-2014

Als onderdeel van het Eurosysteem zal de Nederlandsche Bank (DNB) vanaf dinsdag 23 september 2014 het nieuwe € 10,- bankbiljet in omloop brengen. Dit gebeurt via de banken. Het publiek zal de komende weken het biljet vooral in handen krijgen als wisselgeld bij winkels of door het opnemen van geld bij geldautomaten. In het ontwerp van het nieuwe € 10-biljet zijn verdere ontwikkelingen in de bankbiljettentechnologie verwerkt en het bankbiljet is daardoor nóg beter bestand tegen vervalsing. Het is ook duurzamer.De bankbiljetten van de Europa-serie worden over een periode van een aantal jaren geleidelijk ingevoerd. Net als het nieuwe biljet van 5 euro, dat vorig jaar in omloop is gekomen, heeft het nieuwe tientje enkele nieuwe en verbeterde echtheidskenmerken. De drie belangrijkste zijn:

-Het watermerk en het hologram tonen een portret van Europa, een figuur uit de Griekse mythologie.

-Een opvallend smaragdgroen cijfer verandert van kleur, van groen naar donkerblauw, en vertoont een lichteffect dat op en neer beweegt.

-Korte, verhoogde lijntjes, voelbare inkt, aan de linker- en rechterrand van het biljet maken het gemakkelijker te herkennen, met name voor mensen met een visuele beperking.

Al deze echtheidskenmerken kunnen eenvoudig worden gecontroleerd door te voelen, te kijken en te kantelen. De nieuwe bankbiljetten zullen ook duurzamer zijn dan die van de eerste serie. Dat is vooral belangrijk voor de biljetten van € 5,- en € 10,-, aangezien deze zeer aan slijtage blootstaan. Net als het nieuwe briefje van 5 zal het nieuwe biljet van 10 euro in omloop komen naast de bestaande tientjes, die geleidelijk uit roulatie worden gehaald als deze zijn versleten.

Eurobiljet app

DNB heeft de Eurobiljet app vernieuwd, waarin ook het nieuwe biljet te vinden is. De app legt uit, hoe u een eurobiljet snel en eenvoudig kunt controleren.

Meer informatie over deze app is hier te vinden. Meer informatie over de nieuwe serie eurobankbiljetten is te vinden via de website www.nieuwe-eurobankbiljetten.eu en de site van de ECB. Apps: Android, Apple, Mobiele website


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.