Bijgewerkt: 21 juni 2024

Nieuwe windmolen bij de Ouderkerkerplas

Nieuws -> Ouderkerk

Bron: De Windvogel / Amstelveenweb.com / AW
27-10-2005


Windmolen Amstelvogel(eigen collectie - 2005)

De Amstelvogel van de zijkant van de A9 gefotografeerd
Bij de Ouderkerkerplas is een nieuwe windmolen geplaatst, in de lus van de aansluiting van de snelwegen A9 en A2. Afgelopen week is de rotor met een diameter van 71 meter door een enorme kraan op zijn plek gehesen. De nieuwe windmolen Amstelvogel is aanzienlijk forser dan de vroegere. De as bevindt zich 85 meter boven de grond en de tips van de bladen reiken 120,5 meter hoog.

De molen levert 4,3 tot 4,5 miljoen kilowattuur per jaar, genoeg om ruim 1300 huishoudens het hele jaar van stroom te voorzien. Het is echter niet zo dat die woningen rechtstreeks aan de molen zijn gekoppeld. “Stroom kun je namelijk niet bewaren, het moet meteen gebruikt worden" zegt Harry van de Hooren van vereniging De Windvogel, die de windmolen exploiteert.


 
Windmolen Amstelvogel(eigen collectie - 2005)

De rotor van de Amstelvogel is 71 meter breed


“Daarom leveren we de stroom aan het net. Het komt erop neer dat als de molen draait, een elektriciteitscentrale minder hard hoeft  te stoken. Windmolens hebben daarbij voorrang op gasgestookte centrales." De nieuwe molen behoort tot de meest geavanceerde categorie en kan nog bij zeer hoge windsnelheden tot windkracht tien (33 meter per seconde) blijven draaien.
Windmolen Amstelvogel(eigen collectie - 2005)

De Amstelvogel is 120,5 meter hoog


Windvogel kiest nieuwe windmolen: Enercon E-70

Donderdag 26 augustus heeft het bestuur van de Windvogel de keuze gemaakt voor een nieuwe windmolen op de locatie Ouderkerk aan de Amstel. De keuze is gevallen op de Enercon E-70. Dit is een 2 MW (2000 kW) molen van Duitse makelij op een mast van 85 meter met 3 wieken van elk 35,5 meter lengte (een rotordiameter van 71 meter). De maximale hoogte (tiphoogte) komt daarmee uit op 120,5 meter!

Ter vergelijking: de Gouwevogel in Gouda is een 600 kW molen met een mast van 47 meter en 3 wieken van elk 22 meter lengte (een rotor-diameter van 44 meter) wat een maximale hoogte van 69 meter oplevert.


 Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.