Bijgewerkt: 20 april 2024

Nieuw-Rusland versie 2.0

Nieuws -> Informatief

Bron: Wikipedia/The Study of War/Amstelveenweb
25-04-2022

Novorossija (Russisch: Новороссия) letterlijk Nieuw-Rusland, is een historische term van het Russische Rijk, waarmee een gebied ten noorden van de Zwarte Zee wordt aangeduid dat werd veroverd op het Krim Kanaat. Het Krim kanaat (Krim-Tataars: Qırım Hanlığı, قرم خانلغى of Qırım Yurtu, قرم يورتى), officieel de Grote Horde en Desht-i Kipchak (Uluğ Orda ve Deşt-i Qıpçaq, اولوغ اوردا و دشت قپچاق) en in de oude Europese historiografie en geografie bekend als Klein Tartarije (Latijn: Tartaria Minor), was een Krim-Tataarse staat die van 1441 tot 1783 heeft bestaan, de langstlevende van de Turkse khanaten die het rijk van de Gouden Horde hebben opgevolgd. Gesticht door Hacı I Giray in 1441, werd het beschouwd als de directe erfgenaam van de Gouden Horde en van Desht-i-Kipchak.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2022)

Novorossija gouvernement van het Russische Rijk tussen 1796-1802. De centrale stad was Ekaterinoslav (het huidige Dnipro), dat tijdens het bewind van Paulus I kortstondig werd omgedoopt tot 'Novorossiysk'


In Oekraïne was het gebied beter bekend als Stepovyna (steppenland) of Nyz. Het werd in 1764 gevormd als een nieuwe provincie van Rusland (Novorossija Gouvernement) uit militaire grensgebieden samen met delen van het zuidelijke gebied ter voorbereiding van de oorlog met de Ottomanen. Het werd verder uitgebreid door de annexatie van het Zaporozjische Sich in 1775. Op verschillende tijdstippen omvatte Novorossija de Moldavische regio Bessarabië, de moderne Oekraïense regio's van de Zwarte Zee kuststreek (Prychornomoria), Zaporizjzja, Tavrië, de Azov Zee kuststreek (Pryazovia), de Tataarse regio van de Krim, de Nogai steppe aan de rivier de Koeban, en de Circassische gebieden. Het gouvernement werd in 1783 opgeheven, en herleefde van 1796 tot 1802.

Foto Amstelveen
(Bron Edmaps.com - 2022)

Novorossija 2.0


De regio maakte deel uit van het Russische Rijk tot de ineenstorting ervan na de Russische februari revolutie begin maart 1917, waarna het deel ging uitmaken van de kortstondige Russische Republiek. In 1918 werd het grotendeels opgenomen in de Oekraïense staat en tegelijkertijd in de Oekraïense Sovjetrepubliek. In 1918-1920 stond het in wisselende mate onder controle van de antibolsjewistische regeringen van de Witte Beweging van Zuid-Rusland, wier nederlaag de sovjetcontrole over het gebied betekende, dat vanaf 1922 deel ging uitmaken van de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek, binnen de Sovjet-Unie.

Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie op 26 december 1991 en gelijktijdig met de aanloop naar de Oekraïense onafhankelijkheid op 24 augustus 1991, begon in Odessa een ontluikende beweging voor het herstel van de regio Novorossija; deze mislukte echter binnen enkele dagen en heeft nooit haar grenzen bepaald. Het aanvankelijke concept had geen exacte grenzen ontwikkeld, maar de focus concentreerde zich op de districten Odessan, Mykolaiv, Kherson en de Krim, waarbij zich uiteindelijk ook andere districten aansloten.

Foto Amstelveen
(Bron The Study of War/Twitter - 2022)

Geschatte controle over het terrein in Oekraïne en de belangrijkste Russische manoeuvreerassen vanaf 23 april 2022


De naam kreeg hernieuwde nadruk toen de Russische president Vladimir Poetin op 17 april 2014 in een interview verklaarde dat het grondgebied van Kharkiv, Luhansk, Donetsk, Kherson, Mykolaiv en Odessa deel uitmaakte van wat Novorossiya werd genoemd. In mei 2014 proclameerden de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk en de Volksrepubliek Luhansk de confederatie van Novorossiya en haar wens om haar controle uit te breiden naar het gehele zuidoosten van Oekraïne. De confederatie had weinig praktische eenheid en binnen een jaar werd het project opgegeven: op 1 januari 2015 kondigde de stichtende leiding aan dat het project in de ijskast was gezet, en op 20 mei kondigden de constituerende leden de bevriezing van het politieke project aan.

Rusland bereidt zich wellicht voor op onafhankelijkheidsreferenda in de bezette Oekraïense gebieden in de eerste week van mei 2022. Dit zou het resultaat kunnen zijn dat de Russische president Vladimir Poetin tijdens de optocht ter gelegenheid van de Dag van de Overwinning op 9 mei groots zal kunnen demonstreren.



Moskou volgde in 2014 hetzelfde scenario in de bezette Krim en de regio's Donetsk en Luhansk. Het lot van de gebieden kan afhangen van het verdere succes van de Russische invasie: indien de Russische doorbraak slaagt, zal Moskou wellicht trachten een nieuwe quasi-staat, Novorossija, te stichten. Zo niet, dan zouden de reeds verworven gebieden bij Rusland kunnen worden gevoegd.




Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.