Bijgewerkt: 3 maart 2024

Nederland niet akkoord met nieuwe telecommunicatieregels VN

Nieuws -> Overheid

Bron: Rijksoverheid
09-01-2013

Nederland gaat niet akkoord met nieuwe telecommunicatieregels die de Verenigde Naties (VN) wil afspreken. De voorstellen van de VN staan een vrij en open internet in de weg. Dat schrijft minister Kamp van Economische Zaken (EZ) woensdag 9 januari 2013 in een brief aan de Tweede Kamer.

Censuur op internet niet acceptabel

Ook andere EU-lidstaten, de VS, Japan, Australië en Canada ondertekenen het VN-verdrag niet. Volgens Kamp staat het nieuwe verdrag op gespannen voet met een open en vrij internet, zoals Nederland in de Telecommunicatiewet heeft vastgelegd.

kamp Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2013)

Henk Kamp (VVD), Minister van Economische Zaken


'Internetvrijheid is een groot goed,' aldus minister Kamp. 'Het nieuwe verdrag maakt het voor overheden mogelijk om internet te censureren en de digitale vrijheid van mensen aan banden te leggen. Dat is voor Nederland niet acceptabel.'

Internationale afspraken telefonie

Er bestaan al sinds 1988 internationale afspraken in VN-verband op het gebied van telefonie. Veel landen willen deze VN-afspraken moderniseren en uitbreiden naar internet. Voor de meeste westerse landen gaat dit veel te ver.

Zo bevat het nieuwe verdrag bepalingen over veiligheid van netwerken en het voorkomen van spam die landen vergaande mogelijkheden geven om het internetgebruik van mensen te controleren en aan banden te leggen. Het nieuwe verdrag treedt op 1 januari 2015 alleen in werking voor de landen die wel hebben getekend.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.