Bijgewerkt: 30 november 2021

Nederland is de vierde in de Europese digitale index 2021

Nieuws ->

Bron: Digitale Overheid
22-11-2021

Het is een goede week voor digitaal Nederland. Na de 9de plaats in de Europese eGovernment Benchmark is er opnieuw een prima notering in de jaarlijkse Digital Economy and Society Index (DESI) van de EU – meldt de Digitale Overheid.

Foto Amstelveen
(Bron EU Commissie - 2021)

Index van de digitale economie en maatschappij (DESI), ranglijst 2021


De index van de digitale economie en samenleving (DESI) vat indicatoren over de digitale prestaties van Europa samen en volgt de vooruitgang van de EU-landen. De Europese Commissie volgt de digitale vooruitgang van de lidstaten sinds 2014 via de DESI-verslagen (Digital Economy and Society Index). DESI bevat elk jaar landenprofielen die de lidstaten helpen gebieden te identificeren waar prioritaire actie nodig is, alsmede thematische hoofdstukken met een analyse op Europees niveau van de belangrijkste digitale gebieden, die essentieel zijn voor het onderbouwen van beleidsbeslissingen.

De DESI 2021-verslagen zijn hoofdzakelijk gebaseerd op gegevens van 2020 en geven een beeld van de stand van zaken in de digitale economie en samenleving in het eerste jaar van de pandemie. DESI 2021 is aangepast aan de twee belangrijkste beleidsinitiatieven die de komende jaren een impact zullen hebben op de digitale transformatie in de EU: de Herstel- en veerkrachtfaciliteit (RRF) en het Digitaal Decenniumkompas.

Nederland blijft daarmee in de EU-kopgroep, en hoeft alleen Denemarken, Finland en Zweden voor zich te dulden. Dit is te danken aan extra investeringen in digitale technologieën en aan overheidsinspanningen om Nederlanders digitaal vaardig(er) te maken. Een ander pluspunt is dat vast en mobiel internet van uitstekend niveau zijn.

Foto Amstelveen
(Foto Arenda Oomen/ SZW - 2018)

Stef Blok (VVD) minister van Economische Zaken en Klimaat


De DESI index 2021 (externe verwijzing) rangschikt Europese landen als het gaat om de kwaliteit van de digitale infrastructuur en het gebruik van digitale toepassingen door inwoners. Ook kijkt het naar hun online vaardigheden. Daarnaast wordt gemeten in welke mate het bedrijfsleven digitaal actief is, en hoe de digitale dienstverlening van de overheid het doet. Het rapport noemt de Nederlandse Digitaliseringsstrategie een stevige basis om de verschillende digitale ambities te realiseren.

Actievere overheid. 'Ondernemers, onderwijs en overheid slagen er samen in om Nederland aan de digitale top te houden', aldus minister Blok van Economische Zaken en Klimaat in een reactie. Hij noemt het belangrijk dat Nederlanders digitaal vaardig en weerbaar zijn: 'Dat vraagt om een actievere overheid bij zaken als scholing, cyberveiligheid, borgen van privacy en zorgen voor een goed werkende digitale markt. Dat krijgt steeds meer vorm bijvoorbeeld door regelgeving aan te passen aan het online tijdperk.' Download: DESI country profile (NL pdf 14 pagina’s))  2021 Zie de DESI-website voor meer informatie: https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/policies/desi.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.
Zoeken
OTHER LANGUAGES

Amstelveen in english Amstelveen magyarul
LINKS