Bijgewerkt: 18 april 2021

Nederland heeft 1 miljoen serologische tests aangekocht

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid/RIVM
07-05-2020

Nederland heeft 1 miljoen serologische tests aangekocht. Deze testen laten zien of iemand besmet is geweest met het coronavirus. Deze testen worden steekproefsgewijs uitgevoerd. Zo is het mogelijk om inzicht te krijgen in hoe het virus zich in Nederland verspreidt. Dit bevolkingsonderzoek wordt gedaan door Sanquin, het RIVM en een aantal medische laboratoria.

De testen bieden zicht op de besmettingsgraad onder de bevolking. Zo kan vastgesteld worden hoeveel Nederlanders het virus hebben gehad. Bovendien helpen de testen bij onderzoek om kennis te krijgen over de ontwikkeling van antistoffen tegen corona bij mensen die het virus hebben gehad. De testen kunnen niet aantonen of iemand immuun is tegen corona, omdat nog niet vaststaat in welke mate iemand die antistoffen heeft ontwikkeld, ook immuniteit ontwikkelt.

Foto Amstelveen
(Foto Arenda Oomen /VWS - 2018)

Hugo de Jonge (CDA) minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, viceminister-president


Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en speciaal coronagezant Feike Sijbesma overhandigden de testkits aan de Raad van Bestuur van bloedbank Sanquin. Het ministerie en Feike Sijbesma hebben de testkits besteld via het netwerk van de bloedbank bij het Chinese bedrijf Wantai. Dat bedrijf heeft op verzoek van Sanquin zijn hele fabriek vrijgemaakt voor de ontwikkeling van deze testkits voor Nederland.

Foto Amstelveen
(Bron RIVM - 2020)

Actuele cijfers COVID-19 infecties en overlijdens op 7 mei 2020 van RIVM


Serologie is de wetenschap en theorie van antigeen-antilichaam reacties, voor zover deze in vitro plaatsvinden. Het is dus een subveld van de immunologie. Sinds het begin van de 20de eeuw is forensische serologie een subveld van de serologie. De serologie houdt zich onder andere bezig met de ontwikkeling van specifieke bewijzen voor antigenen en antilichamen. Dit is mogelijk omdat antigeen-antilichaam reacties zeer specifiek zijn. Enerzijds maakt dit de identificatie van antigeendragers zoals ziekteverwekkers mogelijk. Aan de andere kant kunnen ziekten worden gediagnosticeerd door de specifieke detectie van bepaalde antilichamen in het bloed.

Foto Amstelveen
(Bron JHU - 2020)

COVID-19 Dashboard van het Center for Systems Science and Engineering (CSSE) van de Johns Hopkins University (JHU) op 7 mei 2020. Volgens de onderzoekers zijn er 3.778.179 bevestigde coronavirus infecties wereldwijd in 187 landen met 264.437 doden. De meeste doden zijn in de USA 73.435 en het laagste geval is 1 dode in Suriname


84 patiënten overleden, 39 nieuwe patiënten, in totaal 41.774 positief geteste personen

Op donderdag 7 mei 2020 zijn er 39 patiënten gemeld die in het ziekenhuis opgenomen (geweest) zijn. Er zijn 84 personen als overleden gemeld. Deze gemelde personen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld. Tot nu toe zijn er 41.774 bevestigde COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM. De cijfers passen bij het beeld dat de maatregelen werken. Omdat niet alle COVID-19-patiënten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger dan de aantallen die hier genoemd worden.

Impact van de landelijke maatregelen om de COVID-19 epidemie te bestrijden. Om het effect van de maatregelen tegen de verspreiding van het nieuwe coronavirus te volgen, is gekeken naar het moment dat gemelde COVID-19-patiënten ziek werden. Dit is bekeken bij patiënten die uiteindelijk in het ziekenhuis opgenomen moesten worden. Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.