Bijgewerkt: 28 maart 2024

Nationale Sportherdenking 2022 in Amsterdam

Nieuws -> Informatief

Bron: Olympisch Stadion Amsterdam/Gemeente Amstelveen
04-05-2022

Op 21 april 1940 speelde het Nederlands elftal in het Olympisch Stadion zijn laatste thuiswedstrijd vóór de Duitse inval. Sterverslaggever Han Hollander verzorgde namens de AVRO-radio het rechtstreekse verslag. Op 12 mei 1946 speelde het Nederlands elftal in het Olympisch Stadion zijn eerste thuiswedstrijd ná de Bevrijding. Hollander was er niet meer bij, want samen met zijn vrouw Leentje Hollander-Smeer werd hij op 9 juli 1943 vermoord in Sobibor.

Door zijn dood werd ook Oranje hard geraakt. Daar bleef het niet bij, want in de oorlogsjaren kwamen maar liefst twintig voormalige internationals om, de ene keer wél door direct oorlogsgeweld en de andere keer niet. Op deze Nationale Sportherdenking presenteren we de sporters, geordend op sterfdag. Het is dit jaar precies 75 jaar geleden dat het beeld van Prometheus van beeldend kunstenaar Fred Carasso van ter nagedachtenis aan de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen sporters bij het Olympisch Stadion is geplaatst. Sinds 2005 vindt jaarlijks de Nationale Sportherdenking plaats. In 2022  werd tijdens de inhoudelijke bijeenkomst aandacht besteed aan de sporters achter de namen op het KNVB oorlogsmonument.

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2022)

Op de foto gaat Simone Kukenheim (D66) wethouder van de gemeente Amsterdam met Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen een krans leggen bij het beeld Prometheus in het Olympisch Stadion Amsterdam op 4 mei 2022


Frederico Antonio Carasso (1899-1969) vluchtte in 1934 vanuit Italië naar Nederland vanwege het fascistisch regime van Mussolini. In opdracht van het Nederlands Olympisch Comité maakte hij het beeld van Prometheus, dat verwijst naar de figuur uit de Griekse mythologie, die het vuur stal van de goden om aan de mensen te geven. Door Prometheus kon de mensheid zich ontwikkelen, waarbij het vuur symbool staat voor vrijheid, kennis en onafhankelijkheid. Verder verwijst het vuur naar het Olympisch Stadion zelf, waar in 1928 voor de eerste keer in de geschiedenis het Olympisch vuur werd ontstoken.

Foto Amstelveen
(Foto Orhan Sahin - 2022)

Leden van het comité Nationale Sportherdenking Uğur Pekdemir, Heleen van Ketwich Verschuur met Tjapko Poppens burgemeester van Amstelveen op 4 mei 2022 in Amsterdam bij de Nationale Sportherdenking. De kransen in de vorm van de olympische ringen werden gelegd door bondscoach Louis van Gaal, Evgeniy Levchenko, KNVB-voorzitter Just Spee en Anneke van Zanen (NOC*NSF), Klaas-Jan Huntelaar (Ajax).


De onthulling was tijdens de Olympische Dag van 22 juni 1947. Het beeld stond toen nog op de tweede ring aan de zuidkant van het Olympisch Stadion. Tijdens de renovatie eind vorige eeuw werd het verplaatst naar het plein. Sinds 2005 vindt op die plek de Nationale Sportherdenking plaats. Lees ook: Brochure Nationale Sportherdenking 2022 (pdf 11 pagina’s). Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter van NOC*NSF, was één van de sprekers tijdens de bijeenkomst. Lees hier (pdf 2 pagina’s) haar gehele toespraak.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.